Fotoğrafların hikayesi: Alev almış bir erkeğin portresi

Fotoğraflarda dünya yolculuğuna çıkmaya ne dersiniz? Çin'de ateş gösterisi, Kolombiya'da çocuk hakları için yapılan yürüyüş, Arjantin'de Liam Payne için yas tutan hayranları, Konya'da çekilen suların görüntüsü sizleri bekliyor.

Dünya 21 Ekim 2024
Fotoğraf: AA

“Fotoğraflar, ayrıcalıklı kesimlerin ve hayatlarını emniyet altına almış olanların görmezlikten gelmeyi tercih edebileceği konuları “gerçek”(ya da “daha gerçek”) kılmanın bir vasıtasıdır” der Susan Sontag. Bazen satırlarca yazdığınız bir yazıdansa gördüğünüz bir görüntü canınızı daha çok yakar. Bazen de içinizi rahatlatır, güldürür. Fotoğraflar çok şey anlatır. Biz de bu haftanın bir özetini fotoğraflar üstünden çıkaralım.

Bir pop yıldızının ani ölümünün yası

Fotoğraf: Luciano Gonzalez – Anadolu Ajansı

Her dönemin jönleri vardır. 60’ların jönü The Beatles, 90’larınki Backstreet Boys, 2010’larınki de One Direction’dı. X Factor’dan çıkan grup dağıldığı seneye kadar genç kızların aşkı oldu. Şimdi o aşklarından biri, Liam Payne, 31 yaşında Arjantin’in başkenti Buenos Aires’teki Palermo semtinde bulunan Casa Sur Oteli’nin balkonundan düşerek hayatını kaybetti. Olay yerine gelen acil servis ölümünü doğruladı. Olayın ardından polis, bölgede güvenlik önlemleri alırken inceleme başlattı. Hayranları, Liam Payne için otelin önünde toplanarak grubun şarkılarını söyledi ve bir alana mum bıraktı. Eski hayranlarının söyledikleri şeyse hep aynıydı: “14 yaşındaki ben olsa şu an ağlamaktan helak olmuştu.”

Havadan gelen yardımlar

Fotoğraf: Mahmoud Bassam – Anadolu Ajansı

İsrail Lübnan’a da girse, İran’a karşı saldırı hazırlığı da yapsa Gazze’de şiddeti sürüyor. Daha dün gece Beyt Lahya vuruldu, 87 kişi hayatını kaybetti. İşte bu görüntüler de Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’ta bulunan El Mavasi’den. İsrail’in “insani bölge” deyip bulduğu her fırsatta vurduğu El Mavasi. Havadan indirilen yardımlar işte böyle görünüyordu.

Duvardaki karpuz

Fotoğraf: Cem Özdel – Anadolu Ajansı

Senegal’de grafiti sanatçıları, başkent Dakar sokaklarında duvarlara çizdikleri grafitilerle, İsrail saldırıları altındaki Filistin ve Lübnan’a destek mesajı vererek konuya ilişkin farkındalık oluşturuyor.

Karşınızda ‘avcı ayı’

Fotoğraf: Selçuk Acar – Anadolu Ajansı

Bu ayın ortalarında beliren ve ismini avcıların bu ayda avlanmaya başlamasından alan “Avcı Ayı”, ABD’nin New York kentinde böyle görüntülendi.

Alev almış bir erkeğin portresi

Fotoğraf: John Ricky – Anadolu Ajansı

Yukarıdaki görüntü Çin’den. Guangdong eyaletindeki Guangzhou kentinde düzenlenen geleneksel ateş dansı gösterisinden. Epey ateşli olan bu dans gösterilerinde dansçılar ellerindeki ateş dolu sopaları konuşturuyor. Bu da genel kültür olsun: Tüm bu gösteriyoe “ateş çömleği” anlamına gelen “huohu” deniyor.

Bizi bir de şöyle çek

Fotoğraf: Hüseyin Demirci – Anadolu Ajansı

Kars’ta şehir merkezine mevsimin ilk karı bu ay düştü. Hayvanlarıyla meraya çıkan çobanlar kar örtüsü üzerinde kahvaltı yaptı. Köpeğin gariban bakışları, eşeğin poz verişi, çay için dayılar… Bundan daha iyi bir haftanın fotoğrafı olur mu?

Nuri Bilge Ceylan’ın yeni film kapağı hazır

Fotoğraf. Raşid Necati Aslım – Anadolu Ajansı

İngiltere’nin başkenti Londra’da bu hafta etkili olan bir sisten bu fotoğraf. Şehir merkezinde oluşan sis trafikte görüş mesafesini azaltmış. Vatandaşlar, sisli havada Cannon Hill Common parkta yürüyüş yapmış. Sizce de bu fotoğraf Nuri Bilge Ceylan filmlerine kapak olmayı hak etmiyor mu?

Çocuklar kendi hakları için sokakta

Fotoğraf: Juancho Torres – Anadolu Ajansı

Dünyanın farklı yerlerinden olsak da benzer acıları yaşıyoruz. Türkiye’de hâlâ Narin cinayetinin yası tutulurken dünyanın başka bir ucunda, Kolombiya’da Sofia Delgado Zuniga’nın yası tutuluyor. Yeni köpeğine şampuan almak için evinden çıkan 12 yaşındaki Sofia’nın üç hafta önce parçalanmış cesedi bulundu. Öldürülmeden önce cinsel istismara uğrayan küçük kızın öldürülmesiyle ilgili olarak iki komşusu tutuklandı. Ama onların tutuklanması Kolombiya’ya düşen ateşi söndürmeye yetmedi. Başkent Bogota’da yüzlerce kişi çocuk hakları ve güvenliğinin sağlanması talebi ile yürüyüş düzenledi. Yürüyüşte çocuklar ön saftaydı.

Çekilen suların oluşturduğu çarpıcı görüntü

Fotoğraf: Serhat Çetinkaya – Anadolu Ajansı

Konya’nın Ilgın ilçesindeki tatlı su gölünde kuraklığa bağlı suların çekilmesi, geçimini balıkçıkla sağlayan köylüleri tedirgin ediyor. Sultan Dağları’nın eteklerindeki derelerin beslediği 27 kilometrekarelik Çavuşçu Gölü, flamingo, pelikan, balıkçıl gibi çok sayıda kuş türünün yanı sıra sazan, aynalı sazan, tatlı su kefal barındırıyor. Son yıllarda kuraklık ve tarımsal sulama nedeniyle suları çekilmeye başlayan, sazlık ve bataklık alanlarının günden güne çoğaldığı gölde su seviyesi 1 metrenin altına düşünce geçimini balıkçılıkla sağlayan köylüler de sıkıntı yaşıyor.

Tarih işçisi kadınlarımız

Fotoğraf: Ömer Yasin Ergin – Anadolu Ajansı

Türkiye’den bir görüntüyle bitirelim yolculuğumuzu. Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde dünya uygarlık tarihine ışık tutan 12 bin yıllık Çayönü Tepesi’nde yürütülen arkeolojik kazıda, mevsimlik tarım işçisi 30 kadın da çalışıyor.

One Direction üyelerinden Liam Payne için taziye mesajı: Yasını tutacağızOne Direction üyelerinden Liam Payne için taziye mesajı: Yasını tutacağız

Gazze'ye havadan yardım can aldı: 5 ölü, en az 10 yaralıGazze’ye havadan yardım can aldı: 5 ölü, en az 10 yaralı

Narin cinayetinin çözülmesi şimdi daha imkansız hale geldiNarin cinayetinin çözülmesi şimdi daha imkansız hale geldi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.