Fransa’da aşırı sağ iktidara yürüyor: Kürtaj yasası tehlikede, feministler sokakta

Fransa'da binlerce kişi aşırı sağcı Ulusal Birlik partisinin kadın hakları için oluşturduğu "tehlikeyi" protesto etti. Gösteriler Fransa'daki erken seçimlerden bir hafta önce gerçekleşti. Anketler ise partiyi açık ara önde gösteriyor.

Dünya 24 Haziran 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Aşırı sağın zaferle çıktığı Avrupa Parlamentosu (AP) sandıklarının şiddetle sarstığı Fransa’da aşırı sağın yükselişine karşı yükselen öfkenin önüne geçilemiyor. Halk bu yükselişe karşı sokaklara dökülürken son anketler de aşırı sağın yaptığı sıçramanın düzeyini gözler önüne seriyor.

Pazar günü yayınlanan son Ipsos anket 30 Haziran’da yapılacak seçimlerin ilk turunda Ulusal Birlik (RN) ve müttefiklerini yüzde 35.5 oy oranıyla önde gösterdi. Sol görüşlü Yeni Halk Cephesi (NPF) ittifakı ise yüzde 29.5 oy oranıyla ikinci sırada. Ankete göre mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ittifakı yüzde 19.5 oyla üçüncü sırada.

Odoxa’nın anketine göre de RN koalisyonu yüzde 33, Halk Cephesi yüzde 28 ve iktidar partisi yüzde 19 oy oranlarına sahip olacak. Opinionway-Vae Solis tarafından yapılan ankette ise RN koalisyonunun yüzde 35, Halk Cephesi’nin yüzde 28 ve iktidar ittifakının yüzde 22 oy alacağı tahmin ediliyor.

Fransa’nın iki turlu seçim sistemi hangi partinin parlamentonun alt kanadında çoğunluğu elde ederek Cumhurbaşkanı Macron’dan sonra ikinci güç olan başbakanlık koltuğuna oturacağını tahmin etmeyi zorlaştırıyor.

Macron’un Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aldığı yenilginin ardından parlamentoyu feshetmesinden bu yana merkezciler anketlerde RN’nin yanı sıra NFP’nin de gerisinde kalıyor.

RN kurucularının Nazi Waffen-SS paramiliter örgütü köklerinden uzaklaşmak için on yıllardır sürdürdüğü çabanın ardından parti daha önce görülmemiş düzeyde destek topladı. Ancak politik argümanlarının özü göç, İslam ve Avrupa Birliği (AB) karşıtlığı olmaya devam ediyor.

Ülke bu yükselişle yüzleşirken Fransız kadın dernekleri, STK’lar ve sendikalar tarafından düzenlenen gösteriler RN’nin 2024 erken seçimlerinden zaferle çıkması halinde kadın haklarının gerileyeceği, kürtaj gibi birtakım hakların geri alınacağı korkusunun ortasında gerçekleşti.

Kadınlar Paris’te düdük çaldı: Çiçeği burnunda kürtaj yasası tehlikede mi?

Pembe ve mor tonlarında giysiler giyen protestocular Paris’in merkezindeki Cumhuriyet Meydanı’ndan doğudaki Halk Meydanı’na kadar “Haklarımızı değil, aşırı sağı geri itin” gibi mesajlar içeren pankartlar taşıyarak yürüdü. Cumhuriyet Meydanı’ndan izlenimlerini aktaran France 24 muhabiri Vedika Bahl, gösterideki atmosferin “canlı ve meydan okuyucu” olduğunu söyledi:

“Hepsi de farklı feminist grup ve derneklerden gelen yüzlerce kadın aynı anda düdük çaldı. Bu sembolik bir hareketti çünkü buraya gelme amaçları buydu: düdüğü çalmak ve Fransa’da aşırı sağın iktidara gelmesi halinde kadınların karşılaşabileceği tehlikeler konusunda alarm vermek. Birkaç kadınla konuştum ve hepsi de insanların korktuğu asıl tehlikenin üreme hakları olduğunu söyledi.”

Bu yılın başlarında, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Fransa parlamentodaki oylamanın ardından kürtaj hakkını anayasasına dahil etmişti.

Bahl “Fransa kürtajı anayasasına dahil etmiş olsa da, birçok kadın bana kadınların kendi bedenleri üzerindeki haklarını savunmalarına yardımcı olan aile planlaması gruplarına ve derneklerine sağlanan fonların kesilmesinden endişe duyduklarını iletti” dedi.

Anayasal güvenceye rağmen, kadın hakları destekçileri aşırı sağın Fransız kadınlarına tanınan ve zorlu mücadelelerle elde edilen hakları ve güvenceleri sürekli olarak tırpanlayacağından korkuyor.

Fransız Komünist Partisi’nin kadın haklarından sorumlu yetkilisi Shirley Wirden Pazar günü Paris’te düzenlenen protestoya katılırken yaptığı açıklamada “Kürtajın anayasal bir hak haline getirilmesi tartışmaları sırasında aşırı sağcı milletvekillerinin konudan ne kadar rahatsız olduklarını, beşiklerin Fransız bebeklerle doldurulması çağrısında bulunduklarını çok iyi gözlemleyebiliyorduk” dedi.

Polisin tahminlerine göre başkent Paris’teki mitinge yaklaşık 13 bin kişi katıldı. Organizatörler ise sayının 75 bin olduğunu belirtiyor.

Partinin ‘Anti-feminist gündemimiz yok’ sözüne protestocular inanmıyor

Marine Le Pen’in partisi olan ve şu anda Jordan Bardella tarafından yönetilen Ulusal Birlik anti-feminist bir gündemi olduğunu reddediyor. Ancak Pazar günü Paris’te düzenlenen gösteride katılımcılar aşırı sağcı partinin verdiği güvencelerle yatışmadı.

Yürüyüşe katılan aktivist ve nükleer mühendis 28 yaşındaki Morgane Legras AFP’ye yaptığı açıklamada “Partinin geçmişine baktığımda kadınları savunduğunu söyleyemezsiniz” dedi ve “Planlı ebeveynliğe sürekli saldıranlar onlar” diye ekledi.

Bir üreme hakları STK’sı olan ‘Planning Familial’in başkanı Sarah Durocher ise pazar günkü yürüyüş öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada “Ne zaman aşırı sağ bir yerde iktidara gelse kürtaj hakkına saldırıyor. Bu sebepten ötürü Fransa’da neden bir istisna olması gerektiğini anlamıyorum” dedi.

Fransa’nın güneyindeki Toulouse kentinde kadın hakları yürüyüşünü düzenleyenler pazar günü öğleden sonra 1500’den fazla kişinin aşırı sağa karşı güç gösterisi için toplandığını söyledi. Ancak emniyet yetkilileri sayıyı 800 olarak açıkladı.

Toulouse mitingindeki göstericilerden 33 yaşındaki Sarah “Ulusal Birlik kadınlara karşıdır, nefreti körüklemektedir. Kürtaja da karşılar” diye konuştu.

Bu arada Fransa genelinde yaklaşık 50 şehirde benzer mitingler düzenlendi.

‘Büyük İkame’ teorisi Fransa’da da karşılık bulur mu?

Birçok Avrupa ülkesinde aşırı sağın yükselişi sağ partilerin sosyal muhafazakâr gündemleri öne çıkarmasıyla kadın çalışanlara verilen desteğin azalacağı endişelerini artırdı.

İtalya’da aşırı sağcı Başbakan Giorgia Meloni İtalya’nın kürtaj yasasını kaldırmayacağı konusunda ısrar etti. Ancak partisi İtalya’nın Kardeşleri kontrol ettiği bölgelerde bu yasanın uygulanmasını kısıtlamak için harekete geçti.

İtalya’nın düşük doğum oranını destekleme ihtiyacında ısrar eden parti yetkilileri küresel elitlerin Avrupalıları göçmenlerle ikame etmek istediğini öne süren bir komplo olan “Büyük İkame” teorisinin gerçeği yansıttığını savunuyor.

Meloni 2022 İtalya seçimlerini kazandığında Fransız Le Pen seçim zaferine ilk tepki verenlerden oldu ve bunu AB için bir “tevazu dersi” olarak nitelendirdi.

Fransa'da aşırı sağ korkusu yüz binleri sokağa döktü, eski Cumhurbaşkanını yeniden siyasete döndürüyorFransa’da aşırı sağ korkusu yüz binleri sokağa döktü, eski Cumhurbaşkanını yeniden siyasete döndürüyor

Avrupa seçimlerine aşırı sağ damgası: Fransa erken seçime gidiyor, Belçika'da başbakan istifa ettiAvrupa seçimlerine aşırı sağ damgası: Fransa erken seçime gidiyor, Belçika’da başbakan istifa etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.