Fransa’da hükümet çıkmazı sürüyor: Macron sola kapıyı kapattı

Aşırı sağın yükselişi sebebiyle erken seçime giden Fransa'da hükümet işleri çıkmazda. Macron güven oyu alamayacağını düşünerek sol ittifakın kuracağı hükümete kapıları resmen kapattı. Sol ittifak da tepki olarak hükümet görüşmelerine katılmayacak.

Dünya 27 Ağustos 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron / Fotoğraf: AA

Fransa’da temmuzdan beri hükümet kurma çalışmaları sürüyor. Ancak aşırı sağa karşı sol ile ittifak yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un inadı, işleri zorlaştırıyor. Macron  aşırı sağa karşı desteğine muhtaç kaldığı sola hükümet kapılarını kapattı. Tabiri caizse ittifaka sırtını döndü.

Fransa’nın erken seçimlerinin ikinci turunda Sol ittifak, Yeni Halk Cephesi galibiyeti göğüslemişti. Haliyle onların beklentisi de başbakanlık koltuğuna kendi önerdikleri ismin oturması yönündeydi. Fakat Macron, başbakanı en çok oya sahip sol koalisyondan seçmeme konusunda ısrarcı. Bu da ülkede daha büyük bir siyasi krizi tetikledi. Sol blok da bunun üzerine hükümet görüşmelerinde yer almayacağını açıkladı.

Ülkedeki çeşitli siyasal grupların sol hükümeti kabul etmeyeceğini düşünen Macron’a göre sol bir hükümet, meclisten güven oyu alamayabilir. Erken seçimlerde her ne kadar birincilik sol koalisyonda da olsa güven oyu engeli nedeniyle hükümet kurulamamıştı. Bu sebeple, seçimlerden bu yana Fransa, koltuk sayısı neredeyse eşit üç grup tarafından bir şekilde yönetildi. Askıda parlamento denilen bu durum, uzun vadede ülke için siyasi istikrarsızlık sağlayabilir. Bu nedenle ülkede hükümetin kurulmasına yönelik çağrılar her geçen gün yükseliyor.

‘Bir demokrasi parodisi”

Yeni Halk Cephesi’nin koalisyon ortağı olan Yeşiller Partisi’nin başkanı Marine Tondelier yerel bir radyoya “Bu seçimler bizden çalınmıştır” dedi. Tondelier “Bizi dinlemeyen bir Başkanla konuşmanın anlamı yok. Belli ki bir çözüm aramıyor, onun yerine işleri tıkıyor” diyerek sosyalistlerin ve yeşillerin sürecek görüşmelere katılmayacağını bildirdi. Sosyalist partinin başkanı Olivier Faure durumu “Bir demokrasi parodisi” olarak değerlendirdi.

Sosyalistler, Yeşiller ve Komünistlerin ittifakı Yeni Halk Cephesi geçen ayki seçimlerin ikinci turunda en yüksek oyu almıştı. Bu koalisyonda 2022 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ismini sık sık duyduğumuz Jean Luc Melanchon’un partisi Boyun Eğmeyen Fransa da var. Boyun Eğmeyen Fransa ve lideri Melanchon “radikal sol” olarak nitelendiriliyor. Haliyle bu durum Yeni Halk Cephesi için işleri zorlaştırıyor. Aşırı sağa karşı sol koalisyonla ittifak yapan merkez sağcılar Yeni Halk Cephesi’nden Melanchon’un partisi ile ilişkileri kesmezlerse hükümetin kurulmasına izin vermeyeceklerini belirtiyor.

Merkez siyasetin temsilcisi Macron ise siyasi güç odağının, merkez siyasette dengelendiğini düşünüyor. Ancak böyle bir hükümet merkeze daha yakın gruplardan destek almak için solun desteğine ihtiyaç duyabilir. Bu küstürülmüş bir sol ile pek mümkün görünmüyor. Çünkü Fransa solu merkez de olsa sağcılarla kurulacak bir hükümette bulunmayı reddediyor.

Fransa’nın parlamento açmazı

Fransa’da son üç seçimdir oylarını yükselten aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) hazirandaki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde yüzde 30 oy alarak en yakın rakibi Macron’un partisi Rönesans’ı geride bırakmıştı.

Aşırı sağın yükselişi ülkede büyük endişe yaratmış ve Fransa’da binlerce kişilik protestolara sahne olmuştu. Fransa’da “Macron’un en büyük rakibi” olarak nitelenen Marine Le Pen’in partisi RN’nin AP zaferi üzerine dengeler de değişmişti. Macron adeta bir kumar oynayarak meclisi feshetmiş ve erken seçim kararı almıştı.

Seçimler nasıl sonuçlanmıştı?

Seçimin ilk turu aşırı sağcı ittifakın yüzde 33 ile sandıktan galip çıkmasıyla sonuçlanmıştı. NFP yüzde 28, Macron’un ittifakı ise yüzde 20 oy alabilmişti. Seçimin ilk turunda 76 milletvekili seçilmişti. Vekillerin 39’u aşırı sağ, 32’si sol ittifak, 2’si Macron ittifakı ve kalan 3’ü merkez sağdaki Cumhuriyetçiler ve diğer sağ partilerden olmuştu.

Yeni Halk Cephesi ikinci turda oyların yüzde 25,6’sını alarak nihai milletvekili sayısını 178’e çıkardı. Macron’un meclis ittifakı ise ikinci turda oyların yaklaşık 25’ini alarak seçim ortakları ile 163 sandalye elde ederken ikinci turda oyların yaklaşık yüzde 37’sini alan aşırı sağcı Ulusal Birlik İttifakı (RN), diğer partilerin işbirliğine gitmesi nedeniyle bu turda yalnızca 104 milletvekili kazanarak nihai sandalye sayısını 143’e çıkardı.

Üç büyük koalisyona rağmen çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle hükümet kurulamamış, Macron Paris Olimpiyatlarını bahane ederek hükümet kurma çalışmalarını ertelemişti.

Fransa rahat nefes alabilir: Sol ve merkez, aşırı sağı sandığa gömdüFransa rahat nefes alabilir: Sol ve merkez, aşırı sağı sandığa gömdü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.