Macron ve von der Leyen Çin’de: ‘İyi polis, kötü polis’ tiyatrosu
Fransa'da aylarca ktlesel protestolarla karşı çıkılan tartışmalı emeklilik reformu yürürlüğe girdi. Bu düzenlemeyle emeklilik yaşı 2030'a kadar her yıl 3 ay yükselerek 62'den 64'e yükselecek.
Fransa’da milyonları sokağa döken tartışmalı emeklilik reformu resmen yürürlüğe girdi. Reformun uygulanması için gerekli çok sayıda kararname yaz aylarında Resmi Gazete’de yayımlanırken, yeni düzenleme şöyle olacak: Bugünden itibaren emeklilik yaşı 2030’a kadar her yıl 3 ay yükselecek ve kademeli olarak 62’den 64’e çıkacak. En düşük emeklilik maaşı da ayda 1200 euro olarak ödenecek.
Emeklilik maaşının tamamını alabilmek için 2027’de 43 yıl prim ödemiş olmak gerekecek. 21 yaşından önce çalışmaya başlayanlar veya engelli vatandaşlar, emekliliğe daha erken ayrılabilecek.
Fransa’da hükümetin, emeklilik yaşının 62’den 64’e çıkarılmasını içeren yasa tasarısını oylamadan Meclis’ten geçirme kararı üzerine, 16 Mart’ta kitlesel gösteriler başlamıştı. Polis protestoculara sert müdahale ederken, ülkenin birçok yerinde şiddet olayları yaşanmıştı.
Ülke genelinde düzenlenen reform karşıtı protestolarda 1000’den fazla kişi gözaltına alınmıştı. Muhalefet ve hükümetin, reformun anayasaya uygun olup olmadığının belirlenmesi için başvurduğu Anayasa Konseyi, yasa tasarısının emeklilik yaşını 64’e çıkaran maddesini onaylamış, 6 maddeyi ise tamamen veya kısmen reddetmişti. Söz konusu tasarı, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından imzalanarak 15 Nisan’da Resmi Gazete’de
yayımlanmıştı.