Fransa’da İsrail alarmı: Yasak üzerine yasak
Fransa'da emeklilik yaşının 62'den 64'e çıkmasını öngören reformunu parlamentoda oylamadan dayatması halkın öfkesini daha da körükledi. Hafta sonu yapılan protestolarda 500'den fazla kişi gözaltına alındı.
Fransa’da emeklilik yaşının Parlamento’da oylama yapılmadan yükseltilmesi kararına karşı ülke genelinde binlerce kişi sokaklara döküldü. Protestocular ve polis arasında çatışma yaşandı. Göstericiler, “Macron istifa!” ve “Macron yıkılacak, biz kazanacağız” sloganları atarken, çevik kuvvet polisi protestoculara göz yaşartıcı gaz ile müdahale etti. Yerel basında çıkan haberlere göre, 500’den fazla kişi gözaltına alındı. Bunlardan 283’ü daha sonra serbest bırakıldı.
Ülkede büyüyen huzursuzluk, 2018’in sonlarında başlayan Sarı Yelekliler protestolarından bu yana Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un otoritesine karşı en ciddi meydan okuma. Huzursuzluğa sebebiyet veren ise Başbakan Elisabeth Borne’un alt meclisteyi oylamayı es geçmek için özel anayasal yetkiye başvurması.
İktidarın bu hareketinin üzerine hem sağ hem de sol kanat milletvekilleri cuma günü kabineye karşı güvensizlik önergesi verdi. Önergenin pazartesi günü oylanması bekleniyor. Macron ise bunca protestoya rağmen insanların iki yıl daha çalışmasını zorunlu kılmanın ülke ekonomisini canlandıracağını ve nüfus yaşlandıkça emeklilik sisteminin açık vermesinin önleneceğini savunmaya devam ediyor.
Protestoların sembolü: Paris sokaklarında biriken çöpler
Bu sırada emeklilik reformunu yenilgiye uğratmak için yapılan reformların görsel ve kokusal sembolü ise Paris sokaklarında biriken çöpler oldu. Çöp işçilerinin de greve gitmesiyle şehirdeki çöpleri toplayacak kimse kalmadı. Yerel yöneticiler ve bölge sakinleri olası sağlık sorunlarından endişe duyarken, çöp işçilerini göreve zorla getirme konusu gündeme geldi.
Ama protestolar bununla da sınırlı kalmayacak. Pazartesi günü ulaşımdan sanayiye kadar pek çok sektörden işçinin grev yapması bekleniyor. Bu bağlamda Sivil Havacılık otoritesi Paris’in ikinci havalimanı Orly’deki uçuşların yüzde 30’unun, Marsilya’dakilerin ise yüzde 20’sinin iptal edilmesini istedi.
İşçi sendikaları konfederasyonu CGT, pazartesi gününden itibaren en az iki petrol rafinerisinin kapatılabileceği uyarısında bulundu. Öte yandan Sanayi Bakani Roland Lescure ise hükümetin yakıt sıkıntısını önlemek amacıyla işçilerin zorla görev yerlerine çağrılabileceğini söyledi.