Fransa’da sol ve sağı birleştiren göçmen tasarısı meclisten geçmedi

Fransız solu ve sağı göçmenlere ilişkin yasa tasarısını engellemek için birleşti, hükümetin göçmen reformu tasarısı parlamentoda kabul görmedi.

Dünya 12 Aralık 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Fransa'da göçmen tasarısını protesto eden göçmenler Senato önünde toplandı. / Fotoğraf: AA

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un hükümetinin desteklediği önemli bir göç yasa tasarısı parlamentoda reddedildi. Aşırı sağ, aşırı sol, ılımlı sağ ve merkez soldan milletvekilleri oturumda tasarıyı reddetmek üzere oy kullandı.

Hükümet tasarının hem göçü kontrol etmeyi, hem de göçmenleri daha iyi entegre etmeyi amaçladığını öne sürüyor. Ancak sol kesim tasarının “çok baskıcı” olduğunu, sağ ise parlamentoya sunulan versiyonun “yeterince sert olmadığını” söylüyor.

Tasarı diğer önlemlerin yanı sıra hükümetin beş yıl veya daha uzun süreli hapis cezasına çarptırılan göçmenleri sınır dışı etmesini kolaylaştıracak ve göçmenlerin aile üyelerini Fransa’ya getirmesini zorlaştıracak. Ancak bu tasarı sağın hakim olduğu parlamentonun üst kanadı Senato’nun önerdiği ve yasadışı göçmenlerin sağlık hizmetlerine ve sosyal yardımlara erişimini ciddi ölçüde azaltacak tasarıdan çok daha yumuşak.

Macron’un sertlik yanlısı İçişleri Bakanı Gerald Darmanin yasa tasarısını güçlü şekilde destekliyor. Darmanin oylamadan önce X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada tasarının kabul edilmesi halinde hükümetin uyuşturucu satıcıları dahil “çok tehlikeli” yabancı uyrukluları sınır dışı etmesine olanak sağlayacağını söyledi.

Fransız bakan paylaşımında “Bugün kanun onları (göçmenleri) ülkelerine geri göndermemi engelliyor. Göç yasası çıkarsa bu mümkün olacak” dedi.

Ancak muhalefet milletvekillerini kendisini desteklemeye ikna etme çabaları farklı grupların tasarının reddi yönünde oy kullanmasıyla başarısız oldu. Aşırı sağcı vekiller, aşırı solcu France Unbowed, sağcı Cumhuriyetçiler ve daha küçük partilerden milletvekillerine katılarak hükümeti yenilgiye uğrattı.

Oylamadan önce merkez sol Sosyalist Parti milletvekili Arthur Delaporte partisinin “adaletsiz, skandal ve özgürlüğe tehdit” olarak tanımladığı tasarıya karşı oy kullanacağını söyledi.

Macron’un partisi Haziran 2022’de yapılan seçimlerde parlamentoda çoğunluğu kaybetmişti. O tarihten bu yana hükümet pek çok tasarısını parlamentodan geçiremez oldu.

Başbakan Elisabeth Borne’un yasa tasarılarını meclis onayı olmaksızın yürürlüğe sokmak için kullandığı anayasa maddesi bu tasarıyı meclisten geçirmek için kullanılamıyor.

Yasa tasarısına karşı parlamento önünde protesto

Tartışmalı tasarının oylandığı sırada parlamento önünde büyük bir protesto gösterisi de düzenlendi. Ülkenin en büyük işçi sendikalarından CGT’nin çağrısıyla Ulusal Meclis önünde yapılan gösteriye yüzlerce göçmen işçi, sivil toplum kuruluşu üyesi, insan hakları savunucusu ve avukat katıldı.

Sendika başkanı Sophie Binet mitingde “Cumhuriyetimizin temel ilkelerini sorgulayan bu utanç tasarısını kınamak için toplandık” dedi.

Siyahi göçmenlerin çoğunlukta olduğu kalabalık “Oturma izni olmayan göçmenler sömürülüyor,” “Göç sorun değil ırkçılık sorun,” “Darmanin’in göç yasasını durdurun” yazılı pankartlar taşıdı, göçmen işçiler geleneksel enstrümanları ve müzikleriyle dans ederek tasarıya tepki gösterdi.

Bakan Darmanin’in sunduğu göç yasa tasarısı 14 Kasım’da sağcıların çoğunlukta olduğu Senato’dan değişikliğe uğrayarak geçmiş ve yeniden müzakere için Ulusal Meclis’e gönderilmişti.

Avrupa göçmen mezarlığına dönüyor: İsimsiz 1105 mezar bulunduAvrupa göçmen mezarlığına dönüyor: İsimsiz 1105 mezar bulundu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.