Fransa’da tartışmalı göçmen tasarısı Senato’dan geçti

Fransa'da uzun süredir yoğun tartışmalara ve protestolara neden olan göçmen tasarısı 14 parlamenterden oluşan komisyonun üzerinde uzlaştığı şekliyle Senato'dan geçti.

Dünya 20 Aralık 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Fransa Ulusal Meclisi ve Eyfel Kulesi, Paris. / Fotoğraf: AA

Fransa’da Senato Genel Kurulu uzun süredir ülke siyasetini adeta kilitleyen ve siyasi bir açmaza giren göçmen tasarısını görüştü. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin’e atfen “Darmanin Yasası” olarak bilinen tartışmalı tasarı 114 “hayır” oyuna karşı “214” evet oyuyla kabul edildi.

Sağcı senatörler alkışlar eşliğinde tasarının kabul edilmesini kutlarken solcu senatörler oylamanın sonucuna çeşitli sloganları seslendirerek ve ıslık çalarak tepki gösterdi.

Macron’un kabinesinde çatlak: 6 bakandan istifa sinyali

Aşırı sağcı Marine Le Pen’in Ulusal Birlik partisinin desteğiyle Senato’da kabul edilen tasarı bugün Ulusal Meclis’teki Genel Kurul’da oylamaya sunulacak. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisinden birçok isim de yasa tasarısına tepkili.

Ulusal basındaki haberlere göre kabinedeki 6 bakan, göç yasa tasarısının parlamentoda kabul edilmesi durumunda istifa edebileceklerini söyledi.

Tasarı neleri değiştirecek?

Kabul edilen tasarı metnine göre ülkede yaşayan yabancılara kira desteği ve aile yardımları çalışma şartına bağlanıyor. Çalışan yabancılar Fransa’ya geldikten 3 ay sonra, çalışmayanlar ise 5 yıl sonra kira desteğinden faydalanabilecek. Aynı şekilde bir işi olan yabancılar ülkeye geldikten 30 ay sonra, işi olmayanlar ise 5 yıl sonra aile yardımlarına erişebilecek.

Tasarının yasalaşmasıyla birlikte, hükümetin beş yıl veya daha uzun süreli hapis cezasına çarptırılan göçmenlerin sınır dışı edilmesi kolaylaşacak, aile üyelerini Fransa’ya getirmeleri ise zorlaşacak. Güvenlik güçlerine karşı suç işleyen çifte vatandaşlar ise Fransız vatandaşlığından çıkarılabilecek.

Ülkede işçi açığı olan meslek grupları için özel bir oturum kartı verilmesini öngören tasarı, göç kotaları oluşturmayı kapsıyor. Tasarı metnine göre, Fransa’da doğan yabancı ailelerin çocuklarının, Fransız vatandaşlığını 16-18 yaşları arasında talep etmeleri ve daha önce suç işlememiş olmaları gerekecek.

Aile birleşimi için gerekli koşulları zorlaştıracak olan tasarı kapsamında eğitim için Fransa’ya gelen yabancı öğrencilerden depozito alınacak. Bu depozito söz konusu öğrencilerden biri hakkında Fransız topraklarından uzaklaştırma kararı alındığında geri dönüş masraflarını karşılamayı amaçlıyor.

Göçmen tasarısına karşı çıkanlar dün akşam saatlerinde, oylamanın yapıldığı sırada başkent Paris’teki Invalides Meydanı’nda toplandı. Göstericiler “ırkçı” buldukları yasa tasarısından vazgeçilmesini istiyor.

Mecliste sol ve sağ birleşmiş, Paris’te eylemler düzenlenmişti

Macron’un hükümetinin desteklediği tasarı 12 Aralık’ta parlamentoda reddedilmiş, aşırı sağ, aşırı sol, ılımlı sağ ve merkez soldan milletvekilleri oturumda tasarıyı reddetmek üzere oy kullanmıştı.

Aşırı sağcı vekiller aşırı solcu France Unbowed, sağcı Cumhuriyetçiler ve daha küçük partilerden milletvekillerine katılarak hükümeti yenilgiye uğratmıştı.

Tartışmalı tasarının oylandığı sırada parlamento önünde büyük bir protesto gösterisi de düzenlenmişti. Ülkenin en büyük işçi sendikalarından CGT’nin çağrısıyla Ulusal Meclis önünde yapılan gösteriye yüzlerce göçmen işçi, sivil toplum kuruluşu üyesi, insan hakları savunucusu ve avukat katılmıştı.

Fransa'da sol ve sağı birleştiren göçmen tasarısı meclisten geçmediFransa’da sol ve sağı birleştiren göçmen tasarısı meclisten geçmedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.