Erdoğan-Orban görüşmesinde hediyeleşme: Togg’a karşılık Macar atı
Dünya ekonomisinin yüzde 65'ine yön veren yedi ülke liderinin bir araya geldiği G7 Zirvesi'ne İtalya ev sahipliği yapacak. Son yıllarda farklı isimleri de gördüğümüz zirveye Erdoğan, Papa, Al Nahyan ve Prens Bin Selman'ın da katılması bekleniyor.
Her yıl düzenlenen, İngilizce “Group of Seven”ın (7’ler Grubu) kısaltması olarak kullanılan dünya ekonomisinde önemli rol oynayan G7 ülkelerini bir araya getiren gayriresmi forum bu yılki zirvesini İtalya’da yapıyor.
Roma hükümeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki ay İtalya’da düzenlenecek G7 zirvesinin konuk listesine eklenen son isim olduğunu ve toplantıyı alışılagelmiş yedi endüstriyel demokrasinin ötesine taşımayı hedeflediğini söyledi.
Reuters’ın nisan ayında bildirdiğine göre birçok Afrika ve Güney Amerika ülkesi sosyal yardım toplantılarına davet edildi ve İtalya bu hafta Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan’ın da katılacağını açıkladı.
Bu yıl ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya ve Japonya’nın da yer aldığı G7’nin dönem başkanlığını yürüten İtalya 13-15 Haziran tarihlerinde güneydeki Puglia bölgesinde Borgo Egnazia tatil beldesinde düzenlenecek zirvede misafirlerini ağırlayacak.
Konuya yakın kaynaklar Reuters’a Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın da zirveye katılabileceğini ancak katılımının henüz resmi olarak teyit edilmediğini söyledi.
Bin Selman, bazı Batılı ülkelerin kendisini 2018 yılında önde gelen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinde rolü olmakla suçlamasının ardından uluslararası tepkilere maruz kaldı. Prens cinayete karıştığına yönelik bu iddiaları her fırsatta reddediyor.
Bu arada bir sürpriz konuk da Vatikan’dan. Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis de Puglia’daki toplantıya katılanlar arasında olacak ve burada yapay zekanın yarattığı zorlukları tartışacak.
Eleştirmenler G7’nin zengin ülkelerden oluşan elit bir kulüp olarak faaliyet gösterdiğini söylüyor. Daha kapsayıcı ve daha az mesafeli görünmek isteyen G7 Ukrayna ve Çin ile ilişkiler gibi kritik konularda fikir birliğini güçlendirmek umuduyla birkaç yıldır farklı liderleri de zirvelere davet ediyor.
Gelecek ay düzenlenecek zirve için Roma’dan Ankara’ya bir teşekkür mesajı da geldi. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin Erdoğan’a daveti onayladığı için teşekkür ettiği bildirildi.
İtalya Başbakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Yaklaşan G7 Zirvesi’ni göz önüne alarak, bu görüşme aynı zamanda ikili ilişkilerin durumu ve temel uluslararası krizler hakkında bir değerlendirme fırsatı sağladı” dendi.
G7 Dönem Başkanı İtalya’nın, 13-15 Haziran tarihlerinde Puglia Bölgesi’ndeki Borgo Egnazia’da düzenleyeceği G7 Liderler Zirvesi’ne atıfta bulunulan açıklamada “Başbakan, Cumhurbaşkanı’na Borgo Egnazia’ya katılımını teyit ettiği için teşekkür etti” ifadeleri yer aldı.
Kurucu bir uluslararası anlaşmaya dayanmayan, merkezi ve bürokratik yapısı ile bir “hayalet örgüt” olarak değerlendirilen, yıllık zirveleri öncesi tüm dünyanın gösterilerini izlediği binlerce protestocu tarafından “emperyalist” bir yapılanma olarak görülen G7 dünya ekonomisinde küresel zenginliğin en az yüzde 65’ini temsil ediyor.
ilk olarak 1975 yılında dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Giscard d’Estaing’in Japonya, ABD, Almanya, İngiltere ve İtalya liderlerini güncel ekonomik sorunlarından olan petrol krizini tartışmak üzere Rambouillet’ye davet etmesiyle ortaya çıkan G7 1998 yılında Rusya’nın katılımı ile G8 olarak anılmaya başladı.
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) dağılmasının ardından Rusya 1998-2014 yılları arasında forumda yer aldı. 2014 yılında Kırım’ı ilhak etmesiyle Moskova’nın üyeliği askıya alındı. Bu gelişmenin ardından kuruluş tekrar G7 adına döndü.