Mısır sınırında üç İsrail askeri öldürüldü
Olası Refah operasyonu için kaygılar büyürken G7'nin dışişleri bakanları İsrail'i ilk kez net şekilde uyardı. Uyarılara aldırış etmeyen İsrail ise Gazze'ye saldırılarına devam ediyor.
Almanya’nın inisiyatifiyle başlayan ve bu yıl 60’ncısı düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı’nda İsrail’in Refah’a yönelik olası operasyonuna ilişkin endişeler dile getiriliyor. Haftalardır tekrarlanan bu endişelere kulaklarını tıkayan Tel Aviv ise Gazze’ye hava saldırılarını sürdürüyor.
Münih’te bir araya gelen liderler İsrail’i Refah saldırısı konusunda uyarırken Han Yunus’taki Nasır hastanesi baskınında onlarca kişi mahsur kaldı. Gazze’deki sağlık bakanlığına göre en az 120 hasta ve beş sağlık görevlisi güneydeki Han Yunus kentinde bulunan Nasır hastanesinde su, yiyecek ve elektrik olmadan tutuluyor.
Bakanlık cumartesi günü “Yeni doğan çocukların önümüzdeki birkaç saat içinde ölme riski var” uyarısı yaptı. Öte yandan bakanlık İsrail askerlerinin hastaneyi “askeri üs” haline getirdiğini ve perşembe günü komplekse yaptıkları baskının ardından “çok sayıda” sağlık personelini gözaltına alındığını belirtti.
Agence France-Presse’in (AFP) Hamas yönetimindeki sağlık bakanlığına dayandırdığı haberine göre Gazze’ye yönelik bombardıman gece boyunca devam etti ve İsrail saldırılarında 100 kişi daha hayatını kaybetti. Görgü tanıkları yerinden edilmiş yaklaşık 1,4 milyon sivilin barındığı Gazze’nin güneyindeki Refah kentinde şafak vakti patlama sesleri duyduklarını söyledi.
Hamas’ın 7 Ekim’deki operasyonundan bu yana İsrail’in Gazze yönelik bombardımanı ve işgali nüfusun yüzde 85’inden fazlasını yerinden etti ve birçoğu Mısır sınırındaki Refah’ta derme çatma barakalar altında yaşam savaşı veriyor.
Münih Güvenlik Konferansı’nda bir araya gelen ABD, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya ve Kanada’dan oluşan G7 ülkelerinin dışişleri bakanları “İsrail’in Refah’taki büyük ölçekli askeri operasyonunun yıkıcı sonuçlarına ilişkin derin kaygılarını” dile getirdi. Batılı liderler olası Refah operasyonu için günlerdir çağrılarını sürdürüyor ancak Münih’te bir ilk yaşandı: G7 grubu ilk kez İsrail’e bu kadar net bir uyarı yaptı. Gazze’ye hızlı, güvenli ve engelsiz insani yardım girişinin mutlak öncelik olduğu vurgulanan açıklamada tüm tarafların gıda, su, tıbbi bakım, yakıt, barınak ile telekomünikasyon ve insani yardım görevlilerinin erişimi dahil sivillere engelsiz destek sağlanmasına izin vermesi gerektiği belirtildi. Açıklamada yardım konvoylarının ve insani noktaların güvenliği için etkin sistemler oluşturulması ve yardımların dağıtımı için daha fazla Birleşmiş Milletler görevlisi, aracı ve ekipmanının girişine izin verilmesi ve insani yardım giriş kanallarının önemli ölçüde artırılması istendi.
G7 dışişleri bakanları Filistinli sivillerin Gazze’den zorla gönderilmeleri riskinden endişe duyduklarını belirtti.
Batı, Refah’a yönelik bir operasyonda yaşanacak can kayıplarının kabul edilemez olacağı konusunda ısrarcı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken G7’nin mesajını rehinelerin aileleriyle birlikte Münih’e gelen İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’a da iletti.
Ateşkes ve esir takası için geçen hafta Kahire’de üst düzey görüşmeler yapıldı ancak netice elde edilmiş değil. Görüşmeler, her bir İsrailli rehinenin serbest bırakılmasına karşılık kaç Filistinli mahkumun serbest bırakılacağı konusuna odaklanmış durumda. Münih’te temaslarda bulunan İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’un da gündeminde bu konu vardı. İsrail Cumhurbaşkanı Münih’te rehinelerin iadesinin öncelik olması gerektiğini söyledi. Münih’te Katar Başbakanı ile görüştüğüne dair çıkan haberler ve rehinelerin iadesine yönelik müzakerelerin ne durumda olduğu sorulan İsrail Cumhurbaşkanı, “bu gündemdeki en önemli konu” dedi. Herzog, tüm dünyaya da bu konuyu “öncelik” olarak gündemde tutmaları çağrısında bulundu.
Herzog “Dün Katar başbakanı ile bir araya geldim. İyi bir görüşme oldu. Bence büyük bir çaba sarf ediyor, büyük bir gayret gösteriyor ve bu konuya muazzam bir şekilde odaklanmış. Ancak belirtmek gerek bu karmaşık ve zor bir konu. Diğer tarafta karar alan birilerinin olup olmadığını bildiğimizden emin olmalıyız. Sonuçta, çoğunlukla tünellerde olan ve Gazze’nin dört bir yanına dağılmış insanlarla karşı karşıyayız. Herkesin anlaması gereken en önemli şey, Hamas’ın eşi benzeri görülmemiş bir zalimlikle başlattığı bu vahim durumda ufuk bulmak ve yolumuza devam etmek istiyorsak rehineler meselesini çözmeli ve onları mümkün olan en kısa sürede güvenli şekilde evlerine getirmeliyiz” dedi.
Hamas’ın siyasi büro başkanı İsmail Haniye de cumartesi günü İsrail’in saldırıları tamamen durdurması, Gazze’den çekilmesi, haksız kuşatmayı kaldırması ve İsrail’de uzun hapis cezaları çeken Filistinli esirleri serbest bırakması gerektiğini, aksi takdirde Filistin Direnişinin hiçbir şeyi kabul etmeyeceğini söyledi.
İsrail’in Kanal 12 televizyonu, İsrail ordusunun Refah’a saldırı planını gelecek hafta Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki Hükümet Kabinesi’ne sunacağını, planda Refah’taki Filistinlilerin Gazze’nin orta ve güney bölgelerine geçişinin öngörüldüğünü duyurdu. Haberde, Savaş Kabinesi Üyesi Benny Gantz’ın “Hamas ile esir takası mutabakatına varılmazsa Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıların ramazan ayında da devam edebileceği ve Refah’a da saldıracakları” açıklaması hatırlatıldı.
Tüm bunlar olurken ABD Dışişleri Bakanı Blinken da Münih’te, “fırsat kapısı” arıyordu. Blinken İsrail’in Arap komşularıyla bağlarını normalleştirmesi için gelecek aylarda “olağanüstü bir fırsat” bulunduğunu söyledi. Blinken aynı zamanda bir Filistin devletinin yaratılmasının gerektiğini belirtti.
İsrail’in Gazze saldırılarından öldürülen Filistinli sayısı 30 bine dayandı. Zorla yerinden edilen ve Refah’ta derme çatma yapılarda barınan bir milyonu aşkın Filistinli’nin ise gergin bekleyişi devam ediyor.