Erdoğan ve Biden açık ve sert polemikte: Suriye’deki ABD faaliyetleri milli güvenliğe olağanüstü tehdit
İsrail'in Gazze'ye saldırıları aralıksız sürerken ateşkes için diplomatik çabalar da devam ediyor. Filistin Devlet Başkanı Abbas bu çabaları görüşmek için Kahire'nin yolunu tutarken AB Yüksek Temsilcisi Borrell de Beyrut'a gitti.
Gazze Şeridi’nde Filistinli örgütler ve İsrail arasında 7 Ekim’de başlayan savaş üçüncü ayını doldurdu. İsrail saldırılarında öldürülen Filistinli sayısı 23 bine dayanırken ateşkes için diplomatik çabalar da sürüyor. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas İsrail saldırıları ve ateşkes çabasını görüşmek için Kahire’ye gitti.
Filistin resmi ajansı WAFA’nın haberinde Abbas’ın Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi’nin davetlisi olarak Kahire’ye ziyarette bulunduğu belirtildi. Abbas-Sisi görüşmesinde “İsrail’in Filistinlilere karşı sürdürdüğü soykırım savaşının acil ve kalıcı bir şekilde durdurulması için yürütülen çalışmaların” ele alınması bekleniyor.
Görüşmede ayrıca Gazze Şeridi’ndeki insani felaketle başa çıkmanın yolları, Filistin halkını tehcir etme girişimlerinin önlenmesi ve İsrail güçleri ile radikal Yahudi yerleşimcilerin işgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’teki saldırılarının durdurulması için Mısır ve Arap ülkelerinin yanı sıra bölgesel ve uluslararası düzeyde sarf edilen çabaların ele alınacağı kaydedildi.
Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de dün Lübnan’daki resmi temasları kapsamında Başbakan Necip Mikati, Lübnan Meclis Başkanı Nabih Berri ve Lübnan Dışişleri Bakanı Abdallah Buhabib ile bir araya geldi.
Lübnan temasları kapsamında Gazze’deki durumu, İsrail’in saldırılarını görüştüğünü belirten AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Borrell şöyle dedi:
“Güney Lübnan’daki durum, Gazze savaşının etkileri ve Suriye’deki durum Başbakan Necip Mikati ile yaptığımız görüşmelerin merkezinde yer aldı. Herkesin menfaatine olan gerilimin azaltılması ve uzun vadeli istikrar için diplomasi yoluyla birlikte çalışma konusunda mutabık kaldık. Meclis Başkanı Nebih Berri ile Gazze savaşı ve bunun Lübnan’a etkileri konusunda iyi bir görüşme gerçekleştirerek bölgesel gerilimin azaltılması ve siyasi bir çözüme duyulan ihtiyacı vurguladık.
Ayrıca iç durum da ele alındı. Bu zor zamanlarda Lübnan için güçlü işleyen kurumlara sahip olmak çok önemlidir. Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib ile AB-Lübnan ikili ilişkilerinin nasıl güçlendirilebileceği ve Gazze savaşının yayılmasının nasıl önlenebileceği konusunda derinlemesine görüş alışverişinde bulunduk. Suriyeli mültecilerin devam eden varlığını ve bunun Lübnan üzerindeki etkisini ele aldık. AB’nin Lübnan halkıyla dayanışma içerisinde olduğunu yineledim.”
İsrail abluka altındaki Gazze Şeridi’ne saldırılarının yol açtığı insanlık felaketinin gölgesinde Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta Hamas liderinden Salih El Aruri’ye hava saldırısıyla suikast düzenleyerek, bölgesel çatışma riskini bir anda tırmandırdı. Suikastin ardından İsrailli yetkililerden saldırıya ilişkin ülkenin dış istihbarat teşkilatı Mossad’a yönelik övgü mesajları geldi. Ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun kabine üyelerine Aruri suikastine ilişkin yorum yapmaktan kaçınmaları talimatı verdiği söylendi.
Lübnan resmi makamları ve medyası saldırıyı İsrail’in düzenlediğini açıkladı. İsrail ise söz konusu suikasti üstlenmekten ya da reddetmekten kaçındı.
İsrail, 7 Ekim’de Gazze’ye başlattığı saldırının ardından kuzeydeki sınır hattı boyunca da Lübnan Hizbullahı ile çatışmalara girişti. Sınır ötesi saldırılar şimdiye kadar taraflar arasında kontrollü gerilim düzeyinde seyretti.
Başbakan Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi başta olmak üzere birçok siyasi ve askeri liderden, Lübnan’a ilişkin tehditlerin tonu artarken analistler, Aruri suikastinin taraflar arasındaki “angajman kurallarının” ihlali ve gerilimi tırmandırma anlamına geldiğini değerlendirdi.
Tel Aviv’in Hamas lideri Aruri’yi Beyrut’ta hava saldırısı düzenleyerek öldürmesinin bölgesel çatışmayı tetiklemesinden endişe ediliyor.
Hamas’ın Politbüro Başkan Yardımcısı Salih El Aruri ve beraberindeki Hamas’ın liderlik kadrosundan 6 kişi, Beyrut’ta “Hizbullah’ın kalesi” olarak kabul edilen “Dahiye”de İsrail’in insansız hava aracıyla düzenlediği saldırıda öldürülmüştü.
İsrail ile 8 Ekim’den bu yana çatışma halinde olan Hizbullah Hareketi, İsrail’in Aruri’ye yönelik suikast saldırısının karşılıksız kalmayacağı tehdidinde bulunmuştu.