Netanyahu’dan Gazze’ye yerleşme işareti
İsrail'in saldırılarının devam ettiği Gazze'de kuşatma altındaki hastanelerde hayatta kalma savaşı sürüyor. Bölgenin en büyüğü olan Şifa Hastanesi'nde ise öldürülenler için toplu mezarlar kazılmaya başlandı.
İsrail ve Filistinli örgütler arasında devam eden savaş 39’uncu gününde. İsrail kuşatması altındaki Şifa Hastanesi adeta toplu mezara dönüşürken İsrail de iletişim açısından bölgeye yeniden “karartma” uyguluyor. Gazze yönetimine göre ölenlerin sayısı 11 bin 240’ı aştı. Bu arada diplomasi arenasında “Hamas sonrası” tartışmasına Avrupa birliği (AB) de dahil oldu.
39 gündür süren savaşta İsrail ateşkes çağrılarına kulak kapatırken Gazze’deki sağlık bakanlığına göre ölenlerin sayısı 11 bin 240’ı geçti, bunların en az 4 bin 630’unu çocuklar, 3 bin 130’unu kadınlar oluşturuyor. Gazze’de durum buyken Batı Şeria’daki gerilim de dinmek bilmiyor. Batı Şeria ve Kudüs’te de İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler 196 Filistinliyi öldürdü.
İsrail ordusu Gazze’de on binlerce yaralıyla sivilin sığındığı onlarca hastaneyi zorla tahliye ettirmek için bombalamaya devam ediyor. Bölgenin kuzeyinde elektriği kesildiği ve yakıt çağrılarına cevap verilmediği için hizmet veremeyen Şifa Hastanesi’deki durum iyice kötüleşiyor. Hastane tanklarla çevrili, 179 kişi de toplu mezarlara gömüldü. Gazze’nin en büyük sağlık merkezi olan, yüzlerce kişinin saldırılardan kaçarak sığındığı Şifa Hastanesi’nin Direktörü Muhammed Abu Salmiya ölenler için toplu mezar kazıldığını söyledi. Katar televizyonu Al Jazeera’ye konuşan hastane müdürü yedi bebek ve 29 yoğun bakım hastası dahil 179 kişiyi “toplu mezara gömmek zorunda kaldıklarını” anlattı.
Hamas’ın operasyonlarını hastane ve diğer kurumların altındaki tünellerden yönettiğini iddia eden İsrail ise geri adım atmıyor. Tanıkların uluslararası basına anlattığına göre “hastane içinde hareket eden her şey” hedef olurken çürüyen cansız bedenlerin kokusu tüm çevreyi sardı. AFP haber ajansının muhabiri kurumuna geçtiği haberde “içeride çürüyen ceset kokusunun her yere yayıldığı söyleniyor” dedi.
En büyük müttefiki Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) dahi muhalefetine neden olan hastane saldırıları ardından Tel Aviv yönetimi geri adım attı. Şifa Hastanesi’nde kuvözde tutulan yaklaşık 39 bebeğin tahliyesine yardım edileceğini belirtti. Bu açıklama ABD Başkanı Joe Biden’ın hastane saldırılarını eleştirmesinin ardından geldi.
Biden önceki gece “Umudum ve beklentim hastanelere daha az müdahale olması” demişti.
Şifa Hastanesi yönetimi yakıtın tükenmesinin ardından hastanenin hizmeti durdurduğunu, yoğun bakımdaki hastalarla kuvözdeki bebeklerin ölmeye başladığını açıklamıştı.
Halihazırda hastanede 650 hasta ve yaralı, 500 ila 600 sağlık personeli, beş ila yedi bin sığınmacı var.
Filistin Kızılayı Gazze’deki ekiplerinin İsrail güçlerinin ambulansları engellemesi ve hedef alması nedeniyle saldırıların olduğu bölgelerdeki yaralılara ve enkaz altındakilere ulaşamadığını açıkladı. Gazze Hastaneler Genel Müdürü Muhammed Zakut İsrail’in üç gündür kuşatma altında tuttuğu Şifa Hastanesi’ndeki hasta, yenidoğan ve yaralıların tahliye edileceği güvenli yer olmadığını söyledi. Gazze’deki Filistin Sağlık Bakan Yardımcısı Yusuf Ebu er-Riş İsrail tarafından kuşatılan Şifa Hastanesi’nin avlusunda yüzlerce ceset biriktiğini, bunun salgın ve gerçek felaketin habercisi olduğunu söyledi.
Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) İsrail güçlerinin kuzeydeki Filistinlileri sürdüğü Gazze’nin güneyindeki BM binasına düzenlediği son saldırının bölgede artık güvenli yer olmadığının göstergesi olduğunu belirtti. UNRWA Gazze Direktörü Thomas White X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda “Gazze’ye yakıt girişine izin verilmediği için insani operasyonlar 48 saat içinde duracak. Gazze’ye 7 Ekim’den beri yakıt verilmiyor. İkisi de hayat kurtarır: Hastane için mi yoksa temiz su için mi yakıt kullanılmalı, zor karar. Ne yazık ki bu farazi bir soru değil” dedi.
Our trucks have run out of fuel – we will not be able to receive aid coming thru the Rafah crossing tomorrow
— Thomas White (@TomWhiteGaza) November 13, 2023
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) “Gazze’deki 36 hastaneden 22’si yani yarıdan fazlası yakıt yetersizliği, saldırılar ve güvenli olmayan ortam nedeniyle hizmet dışı kaldı” açıklaması yaptı.
Gazze Şeridi’nde İsrail tarafından iletişim ve internetin kesilmesinin, acil servis ve sivil savunma ekipleriyle iletişime geçilememesinin idam hükmü anlamına geldiği belirtildi. Gazze’deki Hükümet Medya Ofisinden yapılan açıklamada İsrail’in Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerine operasyonlar düzenlemesiyle eşzamanlı olarak internet erişimi ve telefon iletişiminin kestiği kaydedildi. İsrail ordusunun işlediği suçları gizlemek amacıyla internet ve iletişimi kestiğine işaret edilen açıklamada “Gazze Şeridi’nde 2 milyon 300 binden fazla insan kurtarma ekipleri, acil servisler ve sivil toplum ekipleriyle iletişime geçemiyor” dendi.
Açıklamada “Birbirleriyle iletişim imkanı bulamayan ekiplerin bu durumu Gazze Şeridi’nde idam hükmü demektir. Bu da İsrail’in uluslararası insancıl hukuk ve uluslararası örfleri ihlal etmesi yönüyle yeni bir suç işlemesi anlamına gelir” değerlendirmesi yapıldı.
İsrail 27 Ekim’de Gazze Şeridi’ndeki her türlü iletişimi 36 saat boyunca aralıksız kesmişti.