Küresel müteahhitlikte daha çok şirketle pastadan daha az pay aldık
Güney Kore bugünden itibaren birkaç yaş gençleşiyor. Şaka yapmıyoruz. Yaş hesaplama konusunda dünyanın geri kalanından farklı bir sistem izleyen Güney Kore, sonunda dünyaya ayak uydurmaya karar verdi ve böylelikle ülkedeki herkesin yaşı bir ya da iki yıl geriye gidecek.
Orta yaş krizini yaşayan pek çok insan gibi Kim Hae-Yeon da 50 yaşına girerken zorlandı. Ancak şimdi bu krizi bir kez daha yaşamak zorunda kalacak. Zira kendi deyimiyle, “Yakında bir kez daha 48 yaşına girecek.” Nasıl mı?
Koreliler yüzyıllardır dünyanın geri kalanının tam tersine yaşlarını olduğundan fazla gösteren bir sistemi benimsiyordu. Buna göre bir Koreli doğduğu andan itibaren bir yaşında sayılıyor. 1 Ocak’tan itibaren herkes bir yaş daha alıyor. Yılbaşı gecesi doğanlar için ise durum kâbustan da öte. Çünkü 31 Aralık’ta doğan bir bebek ertesi gün iki yaşında sayılıyor.
Doğum tarihi yerine takvim yılına göre yaşlanmak, anne karnında geçirilen sürenin de yaşın bir parçası olarak kabul edildiği Doğu Asya ülkelerinde geçmişten kalan bir gelenek. Çin ve Japonya yıllar önce uluslararası standarda geçti. Geçen yıl göreve gelen Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, seçim kampanyası sırasında Kore’nin de bu geleneğe son vereceğine söz vermişti.
Yeni yasa ile dünyanın geri kalanında olduğu gibi Güney Koreliler de insanların doğduğu gün sıfır yaşında sayıldığı uluslararası yaş standardına geçecek. Çoktan doğmuş Koreliler bir ya da iki yaş gençleşecek, kaç yaşında olduklarını öğrenmek için doğum tarihlerine bakıp hesap yapacaklar. Resmi belgelerde de bugünden itibaren uluslararası ölçü kullanılmaya başlayacak.
‘Güney Kore Gençleşiyor’ başlıklı basın açıklamasında hükümet, zamanı büken yasa tasarısının kabul edildiğini duyurdu. Tabii bunun ülke açısından bazı zorlukları olacak.
Öncelikle yaşın sosyal statüyü etkilediği ve kullanılan dilin daha kibar mı yoksa gündelik mi olacağının yaşa göre belirlendiği ülkede hiyerarşi de karmaşıklaşıyor. Wall Street Journal’da yer alan habere göre, 15 yaşında olan Lee Jin Soo yeni yasaya göre 13 yaşına geri dönecek. Okulda uzun zamandır aynı yaşı paylaştığı bazı arkadaşları ise ondan ay olarak daha erken doğduğu için 14 yaşında olacak. Daha yasa yürürlüğe girmeden arkadaşları Lee’den kendilerine ‘abi’ demesini istemeye başlamış bile.
Benzer bir şekilde ofis çalışanı Kim Ji Soo da ocak ayında 30 yaşına girse de yeniden 29 yaşında olacak. Ancak toplum içinde yaşını 30 olarak söylemeye devam edeceğini belirten Kim, 30 yaşın kendisine daha fazla itibar kazandırdığını belirtiyor.
Öte yandan yaşının küçülmesine sevinmeyenler de yok değil. Başka bir ofis çalışanı olan Park Jeong Yeon, 30 yaşından 28 yaşına döneceği için mutlu. Ailesinin 30’lu yaşlarının ortasına kadar evlenmesi yönündeki baskılarına karşı zaman kazandığını belirten Park, “30’lu yaşlarıma daha iki yıl olduğunu kabul etmek zorundalar artık” diyor.
Karışıklık yaşanmaması için çocukların ilkokula başlayacakları yaş ve askere alınmak için sağlık kontrolünden geçilecek yaş konusunda eski sistemde kalınacak. 20 olan yasal içki içme yaşı da 19 yaşına indirilecek, dolayısıyla bu konuda da fiilen bir değişim olmayacak.