ABD’yi endişelendiren ziyaret sürüyor: Kim, Putin’i Kuzey Kore’ye davet etti
Güney Kore'de pil fabrikasında çıkan yangında en az 22 işçi hayatını kaybetti. İşçilerin çoğunluğunun Çinli göçmenlerden oluştuğu bildirildi.
Güney Kore elektrikli araçtan dizüstü bilgisayara pek çok üründe kullanılan lityum pillerin önde gelen üreticilerinden. Bu ülkede birkaç lityum pilin patlamasının ardından başlayan büyük bir fabrika yangınında en az 22 işçi hayatını kaybetti. Yangın pazartesi sabahı başkent Seul’ün yaklaşık 45 kilometre güneyinde Hwaseong şehrindeki Aricell fabrikasında çıktı.
Yerel televizyon görüntüleri itfaiyeciler yangını söndürmeye çalışırken büyük duman bulutları oluştuğunu, küçük patlamalar meydana geldiğini gösterdi. Çatının bir kısmı çoktan çökmüştü.
İtfaiye yetkilisi Kim Jin Young ölenler arasında 18 Çinli, bir Laoslu ve iki Güney Koreli işçi olduğunun teyit edildiğini söyledi. Son cesedin kimliği henüz tespit edilemedi. En az bir kişinin daha kayıp olabileceğinden endişe ediliyor.
In Hwaseong, South Korea, a fire at the Aricell lithium battery factory has resulted in at least 20 deaths. The fire, which started on the second floor, led to explosions and thick smoke, complicating firefighting efforts.
The fire department mobilized 159 firefighters and 63… pic.twitter.com/ZgkAOlYIqp
— Volcaholic 🌋 (@volcaholic1) June 24, 2024
Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan deneyimli itfaiyeci “Cesetlerin çoğu çok kötü yanmış, her birinin kimliğini tespit etmek zaman alacak” dedi.
Yangın çıktığında çalışmakta olan 100 kişiden ikisi ağır olmak üzere sekiz kişi de yaralandı.
Aricell fabrikasının ikinci katında tahminen 35 bin pil hücresi bulunuyordu. Burada piller incelenip paketleniyordu, çoğunluğu ise başka bir yerde depolanmıştı.
Kim yangının bir dizi pil hücresinin patlamasıyla başladığını, ancak ilk patlamaları neyin tetiklediğinin belirsizliğini koruduğunu söyledi ve “başka patlamalar olabileceği korkusuyla” başlangıçta tesise girmenin zor olduğunu açıkladı.
Yangını neyin başlattığı henüz belli değil. Lityum piller hasar gördüğünde ya da aşırı ısındığında patlama riski içeriyor.
Daejeon Üniversitesi’nden yangın ve afet önleme profesörü Kim Jae Ho’ya göre sebep ne olursa olsun yangın bir kez başladığında hızla yayılacak ve işçilere kaçmak için çok az zaman bırakacaktı.
Reuters haber ajansına verdiği demeçte profesör Kim “Nikel gibi akü malzemeleri kolayca alev alabilir. Bu yüzden diğer malzemelerin neden olduğu yangınlara kıyasla çoğu zaman müdahale etmek için yeterli zamanı bulamayabilirsiniz” diye konuştu.
Lityum yangını suyla yoğun bir şekilde reaksiyona girebildiğinden itfaiyeciler kontrol altına alınması birkaç saat süren yangını söndürmek için kuru kum kullanmak zorunda kaldı.
Bununla birlikte yangın söndürüldükten sonra kimyasal reaksiyon nedeniyle uyarı yapılmadan hâlâ yeniden alevlenme riski var.