‘Türkiye geleceği Avrupa’da görüyor’ ama Avrupa genişlemeyi başka yerde arıyor
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde salı günü yapılacak Filistin konulu toplantıya katılmak için New York'a gidecek.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın yoğun Gazze mesaisi devam ediyor. Perşembe günü Ürdün’e giden Fidan burada “Güvenliği tehdit altında olan İsrail değil Gazze” demiş, akabinde cumartesi günü Hamas lideri İsmail Haniye ile görüşmüştü. Fidan şimdi de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) salı günü yapılacak Filistin konulu toplantısına katılmak için New York’a gidecek.
Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Fidan’ın BMGK toplantısı dışında ikili görüşmeler de yapacağı belirtildi.
BMGK son olarak ABD ve İngiltere’nin Yemen’de Husilerin kontrolündeki bölgelere hava saldırısı düzenlemesinin ardından Rusya’nın acil toplantı talebiyle toplanmıştı.
Fidan’ın dün gece Hamas lideri Haniye ile bir araya geldiği bildirilmişti. Kaynaklar Fidan ve Haniye’nin en son 16 Ekim’de telefon görüşmesi yaptığını belirtiyor. Yani dünkü Fidan-Haniye görüşmesi 16 Ekim’den bu yana yapılan ilk görüşme oldu.
Görüşmede en başta “mümkün olan en kısa sürede ateşkesin sağlanması” ve “Hamas’ın elinde kalan rehinelerin serbest bırakılması” konularının görüşüldüğü belirtildi. Hamas önceki aylarda Filistinli mahkumların serbest bırakılması karşılığında bazı rehineleri serbest bırakmıştı, ancak Gazze’de hâlâ 132 rehine olduğu ve bunlardan en az 27’sinin öldüğü öğrenildi.
Fidan’ın yaptığı görüşmede “Gazze’ye insani yardımın artırılması” ve “kalıcı barış için iki devletli çözüm” konularının da ele alındığı belirtiliyor. Konuyla ilgili daha detaylı haberimize buradan ulaşabilirsiniz.
Fidan perşembe günü de Ürdün’deydi. Burada Ürdünlü mevkidaşı Eymen es-Safedi ile görüştü ve görüşmeden sonraki ortak basın toplantısında “İsrail’in kendi güvenliğini sağlama iddiasıyla yaptıkları yayılmacılık ve işgalden başka bir şey değildir” denmişti. Her savaş ve krizden sonra İsrail’in topraklarının genişlediğini belirten Fidan “İsrail Batı Şeria’da yerleşim diye adlandırdığı işgal faaliyetleriyle de Filistinlilerin topraklarını çalmaktadır. Açık konuşalım, güvenliği tehdit altında olan aslında İsrail değil tam aksine Filistinliler ve bölge ülkeleridir. Tüm dünyanın bu gerçeği görmesi gerekmekte” sözlerini dile getirmişti. İsrail’in şimdiye kadar Gazze Şeridi’ne saldırılarında 25 bin 105 kişi hayatını kaybetti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu savaşın Hamas’ı yok edene kadar devam edeceğini söylüyor. Ancak savaştan sonra Gazze’nin nasıl yönetileceği tartışma konusu olmaya devam ediyor. ABD Başkanı Joe Biden Gazze’nin silahsız Filistinliler tarafından yönetilmesi gerektiğini söylerken Netanyahu İsrail askerinin Gazze’deki varlığının “güvenlik gerekçesiyle” savaş sonrasında da devam etmesi gerektiği görüşünde.