Hamas’ın ateşkes önerisini reddeden İsrail’den taktik değişikliği sinyali

İsrail ve Filistinli örgütler arasındaki savaş da, ateşkes arayışı da sürüyor. Tel Aviv'in hedef aldığı Gazze'de ölü sayısı 22 bini geçti. İsrail basını Hamas tarafından önerilen ateşkes anlaşmasının Tel Aviv'ce reddedildiğini yazdı.

Dünya 2 Ocak 2024
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Filistinli örgütler ve İsrail arasında devam eden çatışmalarda Gazze’deki insani yıkım endişesi tırmanıyor. İsrail’in kesintisiz süren saldırılarında öldürülen Filistinli sayısının 22 bini geçti. Saldırılara devam eden İsrail ateşkes ihtimalini de zora sokuyor. İsrail medyasında yer alan bir habere göre Hamas Katar ve Mısırlı arabulucular vasıtasıyla İsrail’e yeni bir esir takası mutabakatı önerdi, Tel Aviv yönetimi bu teklifi reddetti. İsrail Savunma Bakanı Gallant da operasyonda yeni bir aşamaya geçileceği sinyali verdi.

Ölü sayısı 22 bini geçti

İsrail ordusu askerlerin geçen gün Gazze Şeridi’nin kuzeyinde onlarca “militanı” öldürdüğünü, uçak ve tankların Filistin bölgesinin güneyindeki saldırıları artırdığını açıklamıştı. Bölge sakinleri İngiltere merkezli haber ajansı Reuters’a İsrail tanklarının Gazze’nin ortasında yer alan Bureyc Mülteci Kampı’nın bazı bölümlerini bombaladığını, çatışmaların merkezi bölgelerde de şiddetlendiğini söyledi. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da son 24 saatte 207 Filistinlinin öldüğü ve 338’inin yaralandığı belirtilerek Hamas yönetimindeki bölgede yaklaşık üç aydır devam eden savaşta ölen Filistinli sayısının 22 bini aştığı kaydedildi.

Operasyonel değişiklik sinyali

İsrail Hamas’ı yok edene kadar işgali sürdüreceğini sık sık dile getiriyor. Tel Aviv’in Gazze’yi kontrol altına almayı başarması bağımsız Filistin devleti kurulması ihtimalini imkansız hale getirecek ve ilhak politikaları devreye girecek. Pazartesi günü İsrailli bir yetkili ordunun bu ay Gazze’deki güçlerini azaltacağını, aylar sürecek daha yerel “temizlik” operasyonları aşamasına geçeceğini söyleyerek saldırılarda yeni bir aşamanın sinyalini verdi. Yetkili asker azaltmanın bazı yedek askerlerin sivil hayata dönmesine, İsrail’in savaştan zarar gören ekonomisinin desteklenmesine ve Lübnan Hizbullahı ile daha geniş çaplı bir çatışma durumunda birliklerin hazır olmasına olanak tanıyacağının altını çizdi.

Reuters’ın yetkiliye dayandırdığı haberin ardından İsrail medyasında da ülkenin Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın açıklamaları gündem oldu. Gallant savaşta yeni bir aşamaya geçileceğini söyleyip şöyle dedi: “Koridordasınız, bu konunun anlamı şu, yakında iki tarafınızda da farklı tür operasyonlar olacak. 15 veya 18 binden geriye birkaç bin terörist kaldı. Büyük kısmı yok edildi, bir kısmı güneye kaçtı. Operasyonel olarak ateşli saldırı, özel harekatlar ve gerekirse sahada kararlaştıracağımız bir süre boyunca daha dayanacağız. Amaç düşmanı yormak, öldürmek ve sonuç elde etmek. Bölgeyi kontrol ettiğimiz gerçek.”

ABD’li bir yetkili de yine Reuters’a kararın Gazze’nin kuzeyinde daha düşük yoğunluklu operasyonlara geçişin başlangıcına işaret ettiğini söylemişti. Washington İsrail’i askeri operasyonlarının yoğunluğunu azaltmaya çağırsa da silah tedarikine de devam ediyor.

‘Gazzeliler açlıktan kıvranıyor’

İsrail bombardımanları bölgenin büyük bölümünü enkaza çevirdi ve 2,3 milyon sakinini birçoğunun gıda tedariki eksikliği nedeniyle kıtlık tehdidi altında olduğu bir insani felakete sürükledi. Gıda ve temiz içme suyu bulamayan Filistinliler yakıt tedarikinde yaşanan zorluklar nedeniyle ulaşımda da iptidai yollara başvurmak zorunda kaldı. Artık yaralılarını eşek ve atlarla çekilen araçlarla hastaneye taşıyan Filistinliler cenazeleri için de bu yöntemi kullanıyor. Bu nedenle bölgede arpa ve buğday fiyatları zirve yaptı. Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Sözcüsü Adnan Ebu Hasene Gazze Şeridi’nin orta ve kuzey kesiminde on binlerce insanın “açlıktan kıvrandığını” söyledi. Orta kesimdeki Gazze kenti ile kuzeydeki bölgelere yaklaşık bir haftadır günde gıda maddesi taşıyan beş ila yedi tır girdiğini aktaran Ebu Hasene bunun bölgedekilerin ihtiyacını karşılamak için yeterli olmadığını söyledi, “On binlerce insan açlıktan kıvanıyor” dedi. Bu yardımların bölgedeki gıda ve insani gereksinimin ancak yüzde 7’sini karşılayabildiğini dile getiren Ebu Hasene yardımların arttırılması gerektiğini vurguladı.

Atmosferin böyle olduğu Filistin’de İsrail vahşet saçmaya devam ediyor. Hamas arabulucu Mısır ve Katar aracılığıyla Tel Aviv’e yeni ateşkes formülü önerirken İsrailli yetkililer saldırının aylarca süreceğini söylüyor.

İsrail medyası: Tel Aviv Hamas’ın önerisini reddetti

Hamas’ın, Katar ve Mısırlı arabulucular vasıtasıyla İsrail’e yeni bir esir takası mutabakatı önerdiği, Tel Aviv yönetiminin teklifi reddettiği bildirildi. İsrail’in “Walla News” haber sitesinin ismini açıklamayan İsrailli yetkililere dayandırdığı habere göre Hamas önerdiği yeni teklifle yeni esir takası için müzakereye hazır. Hamas’ın üç aşamalı bir plan sunduğu belirtilen haberde ilk etapta İsrail’in 7 Ekim’den bu yana saldırılar düzenlediği Gazze Şeridi’nden güçlerini çekmeye başlaması ve 40 esirin serbest bırakılması önerildi. Üç aşamanın tamamlanmasıyla Gazze’de esir alınan İsrail askerlerinin serbest bırakılmasının ve “savaşın sona ermesinin” planlandığı aktarıldı. İsrail Savaş Kabinesi’nin Hamas’ın önerisini ele aldığı ancak reddettiği kaydedilen haberde arabuluculardan “daha kabul edilebilir öneriler” sunmaları istendi.

Haberde “müzakerelerin tamamen durmadığı ancak ciddi bir gelişme de kaydedilmediği” bilgisine yer verildi.

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme” gerekçesiyle İsrail’e 7 Ekim’de kapsamlı saldırı düzenlerken çok sayıda İsrailli esir alınmıştı. Gazze’deki çatışmalara 24 Kasım’da dört günlüğüne verilen ve daha sonra üç gün uzatılan “insani ara”da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakılmıştı.

İsrail’e göre Gazze’de hala 129 İsrailli esir bulunuyor.

Tel Aviv yönetiminin, esir takası mutabakatı kapsamında çatışmalara “insani ara verilmesini” önerdiği, Hamas’ın ise saldırıların tamamen sonlandırılacağı bir “ateşkeste” ısrar ettiği biliniyor.

Tüm bu gelişmelerin gölgesinde, Katar ve Mısır yeni bir ateşkes ve esir takası anlaşması için müzakereler yürütüyor.

Operasyon odasından işgal planına Filistin: Gazze'yi 2024'te ne bekliyor?Operasyon odasından işgal planına Filistin: Gazze’yi 2024’te ne bekliyor?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.