İsrail ABD’deki üniversite protestolarına da, antisemitizm yasasına da fesat karıştırmış
İsrail ve Hizbullah arasındaki gerilim tehlikeli boyutlarda seyretmeye devam ediyor. İsrail Dışişleri Bakanı Katz, Hizbullah saldırılarına karşı gerekli kararları yakında alacaklarını duyurdu.
7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını sürdüren İsrail, aynı zamanda Lübnan’ın güneyinde İran destekli Hizbullah ile çatışmalarını da sürdürüyor. Geçen yıl ekim ayından beri, Birleşmiş Milletler’in (BM) iki ülke arasında belirlediği mavi hattın her iki tarafında da on binlerce insan yerlerinden edildi. Şu ana kadar yaşanan çatışmalarda, 18 İsrail askeri ve 10 sivil hayatını kaybederken, 70’ten fazla Lübnanlı sivil ve çeşitli kaynaklara göre en az 300 ila 500 Hizbullah üyesi öldü. Eğer 500 rakamı doğrulanırsa, bu Hizbullah’ın 2006’da İsrail ile girdiği son büyük savaştan daha fazla kayıp verdiği anlamına gelecek.
Geçen hafta İsrail ordusunun Hizbullah’ın saha komutanı da dahil beş üyesini öldürmesinin ardından, örgüt 7 Ekim’den bu yana İsrail’e en büyük roket saldırısını gerçekleştirdi. Bu saldırıda 215 roket ateşlenerek hem işgal altındaki Golan Tepeleri hem de İsrail’in kuzeyi hedef alındı. Hizbullah Gazze Şeridi’nde ateşkes sağlanmadığı sürece saldırılarını durdurmayacağını söylüyor. Sınır hattında gerilim giderek tırmanırken İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz yaptığı açıklamaya göre ABD İsrail ile Hizbullah hareketi arasında daha büyük bir savaşı önlemeye çalışırken, Hizbullah ile topyekûn bir savaş kararının yakında alınabileceği uyarısında bulundu. Bu uyarı ardından dünya daha büyük bir tedirginlikle karşı karşıya kaldı. Bu açıklamaların üzerine Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah da savaşçı sayılarının 100 bini geçtiğini söyleyerek gözdağı verirken aynı zamanda Güney Kıbrıs Rum Yönetimini (GKRY) de hedef gösterdi. İsrail ile tatbikatlar yaptıklarını ve Tel Aviv güçlerinin Lübnan’a olası bir saldırısında buradaki üsleri kullanacağına dair istihbarat aldıklarını ifade eden Nasrallah, GKRY’yi de savaşın hedeflerinden biri olarak göreceklerini ifade etti.
Bu açıklamaların ardından tansiyonu yükseltecek bir söylem daha geldi, tabii ki İsrail tarafından. İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Hizbullah’ın saldırılarına karşı gereken önlemleri yakında alacaklarını duyurdu. Katz, Hizbullah’ın İsrail toprakları ve vatandaşlarına yönelik saldırılarına izin vermeyeceklerini ve gerekli kararları hızla alacaklarını vurguladı. Ayrıca, Katz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın GKRY’ye yönelik açıklamalarını da değerlendirdi.
Bakan Katz, “Hizbullah’ın İsrail’e ve vatandaşlarına saldırmaya devam etmesine izin veremeyiz. Gerekli kararları yakında alacağız” dedi. Hasan Nasrallah’ın Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne yönelik tehdit içeren açıklamalarını da eleştiren Katz, bu sürecin yalnızca bir başlangıç olduğunu belirtti. İsrail’in yanı sıra “özgür dünyanın da İsrail’in yanında durması gerektiğini” vurgulayan Katz, “Bizim savaşımız sizin de savaşınızdır” şeklinde değerlendirmede bulundu.
Dün, Lübnan Dışişleri Bakanı Abdallah Buhabib, GKRY Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos ile telefon görüşmesi yapmış, Kombos ise GKRY’nin olası bir savaşta İsrail’e destek vermeyeceğini ve bölgedeki savaşa dahil olmak istemediklerini ifade etmişti.
ABD, sorunun çözümü özel temsilcisini İsrail ve Lübnan’a gönderdi. Ancak Hizbullah açıkça müttefiki Hamas ile dayanışma içinde hareket ettiğini açıkladı. Kuzey’de, İsrail-Lübnan sınırında, diplomatik bir çözüm için tek yolun Gazze’de bir ateşkes anlaşmasına varılması olduğu aşikâr.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise zor durumda. Netanyahu, sükunetin sağlanmasını isteyenler ve savaş diye diretenler koalisyon ortaklarının arasında sıkışıp kaldı. İsrail’deki Ulusal Birlik Partisi lideri Benny Gantz, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun İsrail’in kuzeyindeki yerleşim birimlerinden tahliye edilen İsraillilerin geri dönüşüne hazır olmadığını belirterek, “Başbakan’ın ülkenin kuzeyini terk ettiği” suçlamasında bulunmuştu. Gantz, “Netanyahu (İsrail’in) kuzeyi terk ediyor. Bu şekilde (Hizbullah’a karşı) savaş açamazsınız” ifadelerine yer vermişti.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Lübnan ile İsrail sınırını ayıran “Mavi Hat” boyunca yaşanan tehlikeli gelişmelerle ilgili, “Lübnan’ın ikinci bir Gazze olma” riskine karşı dünyayı uyardı. BM Genel Sekreteri, “Açık olalım; bölge ve dünya halkları Lübnan’ın ikinci bir Gazze olmasını kaldıramaz” dedi.