Tel Aviv’den yola çıkan İsrailli esirlerin aileleri Kudüs’e vardı: Gerekirse Gazze’ye
Yemen'deki İran destekli Husiler Gazze savaşının başından bu yana Kızıldeniz'deki saldırılarına bir yenisini ekledi. Husiler bu sefer Norveç bandıralı bir gemiyi seyir füzesiyle vurdu.
Gazze savaşı başlayalı Kızıldeniz güvenli deniz olmaktan çıktı. En çok da Yemen’deki İran destekli Husilerden yakınılıyor. Savaşın başından bu yana Kızıldeniz’den geçen bazı gemileri rehin alan Husilerin hedefinde bu sefer Norveç bandıralı ticari gemi vardı.
ABD Savunma Bakanlığı Merkez Komutanlığı Norveç’e ait tanker Strinda’nın Kızıldeniz’in güneyinde gemisavar seyir füzesiyle vurulduğunu açıkladı. Gemi gece yarısı Bab-el-Mandeb’den geçerken vuruldu. Bab-el-Mandeb, Kızıldeniz’i Arap Denizi ile Hint Okyanusu’na açılan Aden Körfezi’ne bağlayan boğazın adı.
Strinda’nın sahibi olan denizcilik şirketi Mowinckels Rederi’nin CEO’su Geir Belsnes İtalya’ya giden geminin Malezya’dan yüklediği biyoyakıt ve bitkisel yağ taşıdığını söyledi. Saldırıdan sonra gemide yangın çıktığını belirten Rederi mürettebatın yangını söndürmeyi başardığını, yaralanan olmadığını açıkladı. Tamamı Hindistan vatandaşlarından oluşan 22 mürettebatlı geminin güvenli bir limana doğru ilerlediği belirtildi.
Husi sözcüsü Yahya Sareea gemideki mürettebatın tüm uyarılara rağmen yanıt vermeyi reddetmesi sebebiyle roket fırlattıklarını belirtti. Sareea, İsrail Gazze’ye gıda ve sağlık malzemesi girişine izin verene kadar İsrail limanlarına giden gemilerin önünü kesmeye devam edeceklerini söyledi.
Gazze’nin sağlık yetkililerine göre savaşın başından bu yana Gazze’de 18 binden fazla insan hayatını kaybetti. Son günlerde İsrail’in tanklarla Han Yunus’un kalbine girmesi ve bölgeye yardım akışında sorun yaşanmasıyla gıda sorunu zirveye çıktı, sağlık sistemi çöküşün eşiğine geldi.
Bu ayın ilk haftasında üç ticari gemi uluslararası sularda saldırıya uğramış, bir ABD destroyeri müdahale etmişti. Geçen ay da İsrailli bir şirketle bağlantısı olan İngiltere’ye ait kargo gemisi Husilerin eline geçmişti. ABD ve İngiltere gemilerin hedef alınmasını kınamış, İran’ı da Husileri desteklemekle suçlamıştı. Tahran ise müttefiklerinin bağımsız karar aldığını söylüyor.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ABD’nin Kızıldeniz’de seyreden gemileri koruyacak bir görev gücü kurmak üzere müttefiklerle görüştüğünü söyledi. Suudi Arabistan ise ABD’den saldırılara karşılık verirken itidalli olmasını istiyor.
İsrail de Husilerin Kızıldeniz’deki faaliyeti devam ederse harekete geçmeye hazır olduğu mesajı veriyor. İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi cumartesi günkü Kanal 12 televizyonundaki konuşmasında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun konuyu Biden ile görüştüğünü söyledi, “İsrail bunu önlemesi için dünyaya zaman tanıyor ama bir şey yapılmazsa ki bu küresel bir mesele deniz kuşatmasını kaldırmak için biz harekete geçeceğiz” dedi.