Korelerin casus uydu savaşı: Kuzey, üçüncü denemesinde başarılı oldu
Kuzey ve Güney Kore arasındaki balon gerginliği sınır gerginliğine evrildi. Son birkaç aydır sınıra mayın döşemekle uğraşan Kuzey Koreli askerler kendi silahlarıyla vuruluyor.
Güney Kore ve Kuzey Kore arasındaki balon geriliminin askeri gerilime dönüşmesi sınır güvenliğini tehlikeye attı. Güney Kore’deki Kuzeylilerin para, K-Pop ve Kore dizileriyle dolu USB’lerine karşılık Kuzey’in yolladığı çöp dolu balonlar iki ülkenin 2018’de imzalanan sınırda asker barındırmama anlaşmasından çekilmesine neden oldu. Aslında anlaşma zaten Kuzey’in yörüngeye alçak uydu fırlatmasının ardından kopma aşamasına gelmişti. Altı yıldır yürürlükte olan anlaşmanın sonlanmasıyla sınırda yeniden tansiyon yükseldi.
Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, Kuzey Kore askerlerinin son aylarda sınıra döşediği mayınların patlaması sonucu “çok sayıda kayıp verdiğini” söylüyor. Güneyli yetkililere göre Kuzey Koreli askerler ocak ayından beri sınırda hareketli: Askerden arındırılmış bölgenin çeşitli yerlerine mayın döşedikleri gibi tanksavarlar gibi görünen yapıları bu bölgeye konuşlandırıyorlar. Ancak bu hareketlilik en azından Güney Kore’nin açıklamasına göre en çok Kuzey’e zarar veriyor. Zira Kuzeyli askerler döşedikleri bu mayınların bazılarının patlaması sonucu ölüyor ya da yaralanıyor. Ancak kayıpların boyutu hakkında herhangi bir detay verilmiyor.
Bu açıklama, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un Güney’e karşı düşmanca söylemlerini artırdığı bir döneme denk geliyor. Kim önceki aylarda Güney Kore’yi düşman ülke ilan ederek barışçıl bir şekilde yeniden birleşme umutlarını öldürdü. Kim’in babası Kim Jong İl de, dedesi de Kim İl Sung da iki Kore’nin bir gün barışçıl yöntemlerle birleşeceğine inanıyordu. Ancak bu hareketlilik en azından Güney Kore’nin açıklamasına göre en çok Kuzey’e zarar veriyor. Zira Kuzeyli askerler döşedikleri bu mayınların bazılarının patlaması sonucu ölüyor ya da yaralanıyor. Ancak kayıpların boyutu hakkında herhangi bir detay verilmiyor.
Güney Koreli yetkililere göre Kuzey Koreli askerlerin sınıra yakın demiryolu raylarını ve lamba direklerini söktüğünü de söyledi. Kuzey Kore’nin bu yolla sadece sınır güvenliğini artırmak değil, Kuzey’den Güney’e kaçışların önüne geçmeyi amaçladığı tahmin ediliyor.
Bu açıklama, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un Güney’e karşı düşmanca söylemlerini artırdığı bir döneme denk geliyor. Kim önceki aylarda Güney Kore’yi düşman ülke ilan ederek barışçıl bir şekilde yeniden birleşme umutlarını öldürdü. Kim’in babası Kim Jong İl de, dedesi de Kim İl Sung da iki Kore’nin bir gün barışçıl yöntemlerle birleşeceğine inanıyordu.
Ancak sonuç olarak bir tarafta Güney’e çöp dolu balonlar, öbür tarafta da Kuzey’e bangır bangır K-Pop dinleten Güney var. Kim’in kız kardeşi ve Pyongyang sözcüsü Kim Yo Jong, Güney’in propaganda yayınlarına yeniden başlamasının “çok tehlikeli bir dönemin başlangıcı” olduğu konusunda uyardı. Yo Jong yayınlar devam ederse Kuzeyin “yeni bir misilleme” yapacağını vurguladı.
160 mil uzunluğundaki askerden arındırılmış bölge, 1953 yılındaki Kore Savaşı’nın sonunda bir tarafında Kuzey Kore ve Çin, diğer tarafında da Batılı müttefiklerin oluşturduğu Birleşmiş Milletler Komutanlığı’nun yaptığı anlaşma sonucunda Kore Yarımadası’nın ikiye bölünmesiyle oluştu. Ancak iki taraf arasında hiçbir zaman barış anlaşması imzalandı. Yani teknik olarak hâlâ savaş halindeler. Askerden arındırılmış bölge o zamandan beri dikenli tellerle ve kara mayınlarıyla çevrili, hem Güneyli hem de Kuzeyli askerlerin devriye gezdiği, dünyanın en ağır tahkim edilmiş sınırlarından biri haline geldi.
Kuzey Koreli askerlerin askerden arındırılmış bölgede çalışmalarına devam ederken kısa süreliğine Güney’e geçmesinin ardından Güney’in uyarı ateşi açıldığı belirtiliyor. Güneyli yetkililere göre iş aletleri taşıyan 20-30 kadar Kuzeyli asker, uyarı ateşi ve hoparlörlerle uyarı geçtikten sonra Kuzeylilerin geri çekilmesi sonucu bunun “kazara” gerçekleşmiş bir sınır aşımıymış gibi göründüğünü belirtiyor. Bu son iki haftada yaşanan ikinci olay.