Afrika’da bu kez Gabon’da darbe oldu: ’12 Öfkeli Adam’ yönetime el koydu
Dışişleri Bakanı Hakan Fİdan, AP'nin Ankara'da infial yaratan Türkiye raporundan bir gün sonra AB Komisyonu Komşuluk ve Genişleme Komiseri Oliver Varhelyi ile telefonda görüştü.
Türkiye, Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik talebinde çarşamba günü en buhranlı gününü geçirdi. Bir yandan Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu’nda oylanan Türkiye raporunda Türkiye’nin böyle devam etmesi halinde ‘AB üyelik sürecinin mevcut koşullarda devam edemeyeceği’ vurgulanırken, öte yandan da AP’nin genel durumunun ele alındığı oturumda Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen birliğin genişlemesinden bahsederken Türkiye’nin adını hiç anmamıştı.
Bu da temmuz ayından beri AB üyeliğini daha sık vurgulayan hükümetin rapora tepki göstermesiyle sonuçlandı. Raporun ‘sığ ve vizyonsuz’ olduğunun vurgulandığı Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, gelecek yıl yapılacak AP seçimlerinde parlamentonun ‘tarafsız, rasyonel ve yapıcı bakış açısıyla hareket edeceğinin’ umulduğu belirtildi.
Bu arada Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Türkiye raporunun açıklandığı çarşamba günüyle ilgili son dakika gerçekleşen program değişikliği de dikkat çekti. Zira Fidan’ın çarşamba günü AB’nin Ankara büyükelçileriyle planlanan bir görüşmesi vardı. Bu görüşme son anda ertelendi. Buna sebep olarak önce Fidan’ın sağlık sorunları yaşaması gösterilirken, daha sonrasında Sudan lideri Abdülfettah El Burhan’ın Ankara’ya gelmesi sebebiyle o görüşmelere katıldığı belirtildi.
Bu açıklamadan bir gün sonra Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, AB Komisyonu Komşuluk ve Genişleme Komiseri Oliver Varhelyi ile telefonda görüştü. Görüşmede Türkiye-AB ilişkilerinin masaya yatırıldığı bildirildi ancak görüşmenin detayları hakkında bilgi verilmedi. Geçen hafta Fidan ve Varhelyi’nin görüşmesinin ardından yapılan açıklamada Varhelyi, çarşamba günkü rapordakine benzer sözler dile getirerek şunları söylemişti:
“Türkiye’nin aday ülke olarak konumuna bakacak olursak şu anda bulunduğunuz konum son derece nettir ve Avrupa Konseyi tarafından 2018 yılında bu karara varılmıştır ve müzakereler şu anda donmuş durumdadır. Burada yeniden başlaması için Avrupa Konseyi tarafından bazı kriterler öne sürülmüştür ve bu kriterler demokrasi ve hukukun üstünlüğüyle ilgilidir. Bu alanlarda ileriye yönelik inandırıcı bir yol haritasının hazırlanması tabii ki yeni tartışmaları tetikleyebilir.”
Bununla birlikte Verhalyi çarşamba günkü oturumda Türkiye ile gümrük birliği, vize kolaylığı, enerji ve teknoloji, yatırımlar, gıda güvenliği gibi konularda hızlı ilerleme kaydedilebileceğini belirtti.