İddia: Göçmen teknelerini sıkıştıran Fransız sahil güvenliğini İngiliz hükümeti fonladı

Göçmen krizi Avrupa'yı en zorlayan konulardan. En sert önlemi alan ülkelerden biri İngiltere. Dört haber kuruluşunun ortaya çıkardığı görüntülere göre İngiliz hükümetinin fonladığı Fransız sahil güvenliği, göçmen teknelerine sert müdahale yapıyor.

Dünya 25 Mart 2024
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Geçen yıl bu zamanlar Yunanistan’da batan ve yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği tekne kazasından bahsetmiştik. O kazada iddialardan biri Yunan sahil güvenliğinin teknedekileri kurtarmak yerine iterek daha çok zarar görmesine, teknenin batmasına neden olduğuydu. O soruşturma hâlâ kapanmadı ama Avrupa’nın kaçak göçmenlere kapadığı kapılar bir kez daha gözler önüne serildi.

Observer, Lighthouse Reports, Le Monde ve Der Spiegel’in elde ettiği yeni kanıtlar İngiliz hükümeti tarafından fonlanan Fransız sahil güvenliğinin kaçak göçmen taşıyan küçük tekneleri Britanya kıyılarına ulaşmadan dönmeye zorlamak için “geri çekme” manevraları yaptığını gösteriyor.

Elde edilen yeni görüntüler, sızdırılan belgeler ve tanık ifadeleri Fransız güvenlik botlarının göçmen teknelerinin etrafında turlayarak dalgaların onları su altında bırakmasına yol açtığını, yolcuları biber gazı tanklarıyla korkutarak küçük teknelere çarptığını ve teknede delik açarak göçmenlerin yüzerek kıyıya çıkmaya zorladığını ortaya koyuyor.

Fransız yetkililer daha önce İngiltere’nin denizde müdahale talebini uluslararası deniz hukukuna aykırı bularak reddetmişti. Ancak kanıtlar bu yöntemlerin geçen yazdan bu yana daha sık kullanıldığını gösteriyor. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak Manş Denizi’ni aşan “tekneleri durduracakları” sözü vererek devriye sayısını artırma ve sınır muhafızları için Fransa’ya yüz milyonlarca pound ödeme sözü vermişti.

İngiltere Avrupa içinde göçmenlere karşı en katı önlem alan ülkeler arasında ilk sıralarda. Geçen yıl göçmenlerin İngiltere’ye ayak basmasını önlemek için “deniz hapishanesi” uygulaması getirilmişti. Şimdilerde göçmenleri 30 yıl önce Tutsi soykırımıyla aklımızda yer edinen Ruanda’ya göndermeye çalışıyor ancak yasa tasarısı Lordlar Kamarası’nda yenilgiye uğradı. Bakanlara göre göçmenleri Ruanda’ya gönderme tasarısı göçmenleri Manş Denizi’ni geçerek İngiltere’ye gelmeye çalışmaktan caydıracak.

Ruanda konusunda ilerleme kaydedemeyen yetkililer görünüşe göre başka caydırıcı uygulamalara yöneldi. Örneğin kanıtlardan birinde Dunkirk limanındaki sahil güvenlik botu içinde yaklaşık 25 kişi bulunan bir sandala yaklaşıyor ve onu su altında bırakıyor. Bunu da sandala doğru hızla ilerleyerek dalga oluşturmak için birden dönerek, daireler çizerek yapıyor. Göçmenlerse tekneye dolan suyu ayakkabılarını kullanarak boşaltmaya çalışıyor.

Observer’a göre Fransız sahil güvenliğinin bu tutumunda 2018 yılında imzalanan ikili sınır güvenliği anlaşması “Sandhurst Anlaşması” etkili. Bu anlaşma kapsamında Birleşik Krallık yönetimi Fransızlara finansman sağlıyor. İngiltere 2014’ten bu yana düzensiz göçü önlemesi için Fransa’ya 700 milyon sterlinden fazla bütçe ayırdı. Sunak Mart 2023’teki bir zirvede İngiltere’nin Fransa’ya sınıf muhafızı takviyesi ve yeni gözaltı tesisinin yanı sıra insansız hava araçları ve gece görüş dürbünleri için üç yıl için 500 milyon sterlin vereceğini açıklamıştı.

Fransa İçişleri Bakanlığı’ndaki kaynaklar İngiliz hükümetinin Fransız sahil güvenliğine büyük baskı uyguladığını belirtiyor. Eski Göç Bakanı Robert Jenrick, geçen yıl eylül ayında Avam Kamarası’nda yaptığı konuşmada, “Fransızların bizim için yapması gereken daha çok şey var” demişti. Jenrick Belçika’ya yaptığı bir ziyarete değinerek söz konusu ülkenin kıyılarından ayrılan tekneleri durdurmak için “istekli” olduğunu belirtmiş, “aynı hareketi Fransa’dan da beklediklerini” vurgulamıştı.

The Guardian daha önce İngiltere’nin Türkiye’ye de kaçak göç meselesi için 3 milyon sterlinlik yardım sağladığını duyurmuştu. Türkiye’nin sınır gücü operasyonları için Türk polisi ve sahil güvenliğine İngiltere tarafından 14 bin sterlin verildiği 2019 yılından bu yana finansmanda büyük ölçüde artış yaşandığı biliniyor. Bu miktar 2021-22 yılları arasında 425 bin sterlinken, bu yıl ‘geri dönüş ve yeniden entegrasyon yardımı’, eğitim ve personel için toplamda 3 milyon sterlin harcanmış.

The Guardian: İngiltere, kaçak göçmenleri durdurması için Türkiye'ye 3 milyon sterlinlik fon sağladıThe Guardian: İngiltere, kaçak göçmenleri durdurması için Türkiye’ye 3 milyon sterlinlik fon sağladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.