İngiltere’nin ekonomide büyüme umudunu yeşertecek anlaşma
İngiliz hükümeti, 'insan kaçakçılığı çetelerinin çökertilip dağıtılması' amacıyla koordineli hareket edebilmek için Türkiye ile bir anlaşma yaptığını açıkladı.
İngiltere hükümeti salı günü Türk polisinin Birleşik Krallık destekli operasyonel ‘mükemmeliyet merkezi’ kurduğunu duyurdu. Bu merkezin İngiltere’nin Türkiye’deki Ulusal Suç Ajansı ve İçişleri Bakanlığı istihbarat personeli ile Türk meslektaşları arasındaki işbirliğinini güçlendirmek amacıyla kullanılacağı bildirildi.
Birleşik Krallık hükümeti salı günü yaptığı açıklamada ortak operasyonlarda çalışmak üzere Türkiye’de daha fazla memur görevlendireceğini duyurdu. Ortak operasyon merkezinin odaklanacağı alan organize göç suçlarıyla mücadele ve yasa dışı göçte kullanılan araçların tedarik zincirini bozmak olacak.
Hükümetin bu hareketi, İşçi Partisi’nin muhafazakar Tory Partisi’ni iltica politikasında ‘feci başarısızlığa uğradığı’ yönünde suçlamasının ardından geldi. Portland Limanı’na yaklaştırılan Bibby Stockholm gemisine haftalar süren gecikmenin ardından ilk 15 sığınmacı bindirildi. Bu geminin 18-65 yaş arasındaki yaklaşık 500 erkek sığınmacıya iltica başvuruları sonuçlanana kadar barınak olması bekleniyor.
Gemiye ilk kafileden 50 kişinin binmesi gerekirken yasal itirazların ardından yaklaşık 20 kişi son anda gemiye alınmaktan kurtuldu. İçişleri Bakanlığı’na yönelik eleştirilerden bir kısmı da sığınmacı avukatları üzerinde baskı kurulması ve biriken iltica başvuru taleplerini temizlemede yetersiz kalması.
İngiliz gazetesi The Guardian’ın haziran ayında yaptığı bir haberde İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın 2022 yılında göçmenlerin İngiltere’ye ulaşmasını engellemek için Türk sınır güçlerine 3 milyon sterlinden fazla fon sağladığı ortaya çıkmıştı. Bu fon, resmi kalkınma yardımı (ODA) bütçesinden aktarılmış ve bakanlığın istihbarat departmanının bir parçası olan İçişleri Bakanlığı Uluslararası Operasyonlar bölümü aracılığıyla sağlanmıştı. İngiltere, Türkiye’ye sadece fon sağlamakla kalmamış, sınır güçlerine ekipman ve eğitim de vermişti. Geçen yıl Türkiye, İran’a olan doğu sınırında 238 bin 448 göçmeni ‘geri çevirdiğini’ bildirmişti.
Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığı’na göre ülkeye yasa dışı geçişleri kolaylaştıran küçük teknelerin ve tekne parçalarının ihracatı, insan kaçakçıları için kritik bir önem taşıyor. Her yıl yüzlerce küçük tekne ve tekne parçasının bu amaç doğrultusunda Avrupa üzerinden taşındığı tahmin ediliyor.
Türkiye ile varılan anlaşma aynı zamanda Göç Bakanı Robert Jenrick’in geçen ay Avrupa’nın en büyük ve en yoğun sınır geçiş noktası Kapıkule’deki Türkiye-Bulgaristan sınır kontrol noktasını denetlediği ziyaretin ardından geldi. İki ülke arasındaki güçlendirilmiş işbirliği, sonbaharda Londra’da yapılması planlanan Birleşik Krallık-Türkiye göç diyaloğu toplantısının merkezinde yer alacak.
Bakanlığın 2025 Sınır Stratejisi, temel önceliklerinden birinin ‘Birleşik Krallık’a düzensiz girişleri önlemek için yukarı yönlü yasa dışı göçe karşı önlemlerin geliştirilmesi’ olduğunu belirtiyor.