Seçimde son düzlük: Yasaklar başladı, propaganda serbest
İngiltere'de genel seçim için oy kullanma işlemi başladı. Anketler seçimin 14 yıllık muhafazakar iktidarının sonu olacağını gösteriyor.
İngiltere’de halk genel seçim için sandık başına gitti. Ülkenin gelecek beş yılına yön verecek kadroları seçmek için oy kullanma işlemi devam ediyor. Yaklaşık 50 milyon seçmenin bulunduğu ülkede seçmenler yerel saatle 07.00’den itibaren sandığa gitmeye başladı.
Anketlerde açık ara farkla seçileceği görünen İşçi Partisinin lideri Keir Starmer da eşi Victoria Starmer’la birlikte yerel saatle 09.30’da başkent Londra’daki Kentish Town bölgesindeki oy kullanma merkezine gitti. Kürk ticaretinin sona ermesini isteyen bir hayvan hakları aktivisti burada ayı kostümüyle Starmer’ın gelişini bekledi. İşçi Partililer de ayı kostümlü aktivistin önüne geçip Starmer’la görüntü vermesini engellemeye çalıştı.
Starmer çifti oy kullandıktan sonra farklı bir kapıdan çıkarak seçim merkezinden ayrıldı.
İsmini vermek istemeyen bir seçmen AA muhabirine “İşçi Partisi kazanacaktır. Ülke birkaç ay kötü olmaya devam edecektir, çünkü Muhafazakar Parti çok kötü miras bıraktı” dedi. İrlanda asıllı İngiliz seçmen ülkedeki en büyük problemin Ulusal Sağlık Sistemi’nde (NHS) yaşandığını da ifade ederek İşçi Partisinin cinsel kimlik tercihleri politikalarını ise desteklemediğini söyledi. Adını vermek istemeyen başka bir seçmen de kim iktidara gelirse gelsin ülkede değişime ihtiyaç olduğunu belirterek “Çocuklar için daha çok okul ve daha çok hastane randevusuna ihtiyaç var. Artık çok geç, tamir edilemez seviyedeyiz. Bir şeyin değişeceğini sanmıyorum, ama sadece umut ediyorum” dedi.
Ülkede oy kullanma işlemi akşam yerel saatle 22.00’de (TSİ 24.00) sona erecek.
Seçim sonuçlarına ilişkin tablo ise yarın sabah saatlerinde belirginleşmeye başlayacak.
Araştırma firmalarının yaptığı anketlerde ana muhalefetteki İşçi Partisinin açık farkla ipi göğüsleyeceği görülürken iktidardaki Muhafazakar Partinin hezimet yaşayacağı öngörülüyor. Bir önceki seçimde 365 milletvekili çıkaran Muhafazakar Partinin sandalye sayısının 100’lere kadar gerileyeceği tahmin edilirken anketler İşçi Partisinin 400’ün üstünde sandalye kazanacağına işaret ediyor.
Anketler aşırı sağcı Reform UK Partisinin yanı sarı Liberal Demokrat Parti, İskoçya Ulusal Partisi ve Yeşiller Partisinin Avam Kamarası’nda birden fazla sandalyeyle temsil edileceğini, Kuzey İrlanda ve Galler’i temsil eden partilerin de parlamentoda yer alabileceğini gösteriyor.
Seçimde Filistin yanlısı bağımsız adaylar da parlamentoya girmek için yarışıyor. Bu adaylar arasında Nelson Mandela’nın ilk seçiminde Güney Afrika’da meclise giren Yahudi kökenli Andrew Feinstein de bulunuyor. Feinstein seçimin favorisi İşçi Partisinin lideri Keir Starmer’la aynı seçim bölgesinde yarışıyor. Feinstein kazanarak Starmer’ın başbakan olmasını önlemeyi amaçlıyor.
İngiltere Başbakanı Rishi Sunak 22 Mayıs’ta bu yılın ikinci yarısında yapılması planlanan erken seçimin tarihinin 4 Temmuz olduğunu açıklamıştı.
Sunak “Şimdi İngiltere için geleceğini seçme zamanıdır. Kaydettiğimiz ilerlemenin üzerine inşa etmek mi yoksa plansız ve kesinlikten yoksun bir şekilde başa dönmek mi istediğimize karar verme zamanı. Bugün erken saatlerde İngiltere Kralı ile görüşerek parlamentonun feshedilmesini talep ettim. Kral talebi kabul etti ve 4 Temmuz’da genel seçimlere gideceğiz” demişti.