İran genelkurmayı: Helikopter kazasında sabotaj izi yok

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Dışişleri Bakanı Abdullahiyan dahil sekiz yetkilinin öldüğü helikopter kazasına ilişkin yeni rapor yayımlandı. Raporda kazada sabotaj bulgusuna rastlanmadığı ve acil durum bildirimi yapılmadığı belirtildi.

Dünya 30 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Helikopter kazasında hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve diğer yetkililer için başkent Tahran'da cenaze namazı kılınmıştı. / Fotoğraf: AA

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan altı İranlı yetkiliyle birlikte 19 Mayıs’ta helikopter kazasında hayatını kaybetti. Henüz nedeni bilinmeyen kazanın ardından ikinci ön inceleme raporu kamuoyuyla paylaşıldı.

Genelkurmay Başkanlığı tarafından yayımlanan rapora göre Reisi’nin helikopterinin kalıntıları ve parçaları incelendi ve elektronik harp müdahalesi ya da sabotaj izine rastlanmadı. Raporda kazadan 69 saniye öncesine kadar iletişim sisteminde “herhangi bir arıza olmadığı” sonucuna varıldı.

“Uçuş sırasında ve helikopterin dağa çarpmasından birkaç dakika önce bir sabotaj eylemi sonucu patlama meydana gelmiş olması ihtimal dışıdır” denilen açıklamada “Helikopterde herhangi bir elektronik harp eylemi izine rastlanmamıştır” dendi.

Genelkurmay’ın raporunda mürettebatla belirlenen frekanslarda sürdürülen iletişim sırasında herhangi bir acil durum bildirilmediği belirtildi. Helikopterin önceden planlanmış rotasında uçarken düştüğü belirtilen raporda rotasından sapmadığı kaydedildi.

Helikopterin dağlık bir alana düştükten sonra alev aldığı belirtilen raporda enkazın geri kalanında herhangi bir kurşun deliği ya da benzer bir darbe izine rastlanmadığı kaydedildi.

‘İletişim sistemi arızası yok’

Ayrıca helikopterin bakım ve onarım kayıtları da incelenmiş ve kazada rol oynayabilecek herhangi bir soruna rastlanmadı. Hava aracındaki yolcu sayısının da bu tür uçuşlar için tipik olarak gözlemlenen “ağırlık standartlarıyla tutarlı” olduğu tespit edildi.

Raporda helikopterin kalkışında hava koşullarının uygun olduğu belirtilirken, elde edilen belgeler ve diğer iki helikopterin pilot ve yolcularının ifadeleri doğrultusunda hava koşullarının dönüş rotasına etkisinin daha detaylı araştırılması gerektiği ifade ediliyor.

Öte yandan rapor Cumhurbaşkanlığı helikopterinin uçuş grubuyla irtibat kurmasını engelleyen iletişim sistemi arızası ya da frekans paraziti ihtimalini de ortadan kaldırdı.

İran Genelkurmay Başkanlığı kazanın gerçek nedeni bulunana kadar soruşturmaların devam edeceği konusunda kamuoyuna güvence verdi. Testlerin incelenmesi ve verilerin analizinin olayın ana nedeni ortaya çıkarılıncaya kadar devam edeceği belirtildi.

Kazaya ilişkin ilk ön inceleme raporu 24 Mayıs’ta kamuoyuyla paylaşılmıştı.

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölümünün ardından ülkenin helikopter filosu gündemde

Ordu envanteri, 1979’daki İslam Devrimi öncesi ABD’den alınmış eski ya da sonrasında Rusya’dan temin edilmiş helikopterlerden oluşuyor. Yedek parça sıkıntısı yaşanan ABD menşeli helikopterler modifiye edilmeye çalışılıyor. / Görsel: AA

Cumhurbaşkanlığı seçimleri: Reisi’nin eşinin adaylığı yalanlandı

İran anayasasına göre mevcut cumhurbaşkanının hayatını kaybetmesi durumunda yeni cumhurbaşkanının en fazla 50 gün içinde seçilmesi amacıyla Meclis Başkanı, Yargı Erki Başkanı ve Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı’ndan oluşan kurulun gerekli düzenlemeleri yapması gerekiyordu.

Reisi’nin ölümünün ardından yasama, yürütme ve yargı başkanları arasında 20 Mayıs’ta yapılan olağanüstü görüşmede, cumhurbaşkanı seçiminin 28 Haziran’da gerçekleştirilmesi kararı alınmıştı. Seçimlerde aday olmak isteyenler bugünden itibaren 5 gün süreyle İçişleri Bakanlığı’na adaylık başvurusunda bulunacak.

Adaylar yavaş yavaş belli olurken Reisi’nin akademisyen eşi Cemile Alemulhüda’nın 28 Haziran’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olacağı iddiaları ortaya atılmıştı.

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney’in Meşhed Temsilcisi ve Reisi’nin eşinin babası Ayetullah Ahmed Alemulhüda’nın ofisinden yapılan açıklamada Alemulhüda’nın cumhurbaşkanlığına adaylığı iddiasının “kesinlikle doğru olmadığı” söylendi.

Açıklamada ailenin 19 Mayıs’ta hayatını kaybeden Cumhurbaşkanı Reisi’nin yasını tuttuğu, seçimlere katılmayı veya hiçbir adayı desteklemeyi düşünmedikleri belirtildi.

Helikopter kazasında ölen İran lideri: Kim bu İbrahim Reisi?Helikopter kazasında ölen İran lideri: Kim bu İbrahim Reisi?

Reisi'nin ardından İran'da arayış: Ahmedinejad geri mi dönüyor?Reisi’nin ardından İran’da arayış: Ahmedinejad geri mi dönüyor?

Reisi'nin öldüğü helikopter kazasının ön raporu: Kurşun veya roket yok!Reisi’nin öldüğü helikopter kazasının ön raporu: Kurşun veya roket yok!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.