Üç haftada üç saldırı: ABD yine Suriye’nin doğusunda tesis vurdu
İran dün akşam saatlerinde bir kömür madeninde meydana gelen gaz patlamasıyla mateme büründü. Madencilerden 51'i öldü, 20'si yaralandı. Hâlâ kurtarılamamış madenciler var.
İran’ın Güney Horasan eyaletindeki kömür madeninde meydana gelen gaz patlamasında 51 kişi ölürken 20 kişi de yaralandı. Devlet medyası kazanın başkent Tahran’ın 540 kilometre güneydoğusundaki Tabas’ta Madanjoo şirketinin işlettiği madenin B ve C bloklarında dün akşam dokuzda metan gazının havayla birleşmesiyle meydana gelen grizu patlamasından kaynaklandığını yazdı.
Güney Horasan Eyalet Valisi Ali Ekber Rahimi ülkenin kömür ihtiyacının yüzde 76’ının bu bölgeden tedarik edildiğini söyledi. Bölgede Madanjoo dışında faaliyet gösteren en az sekiz şirket var.
B bloktaki kurtarma çalışmalarında 47 işçiden 30’unun cesedine ulaşılmış, 17’si de yaralı olarak kurtarılmıştı. C bloğundaki kurtarma operasyonları, metan yoğunluğunun fazla olması nedeniyle üç dört saat sürecek gibi görünüyor. Devlet televizyonu bloklarda toplam 69 işçi olduğunu söylüyor.
🔴 At least 28 killed after methane leak causes coal mine explosion in Iran
Find out more👇https://t.co/0uzK20CR4T pic.twitter.com/I4QwPJWVsE
— The Telegraph (@Telegraph) September 22, 2024
İran Kızılayı sabah saatlerindeki açıklamasında 17 yaralının hastaneye gönderildiğini ancak 24 kişinin hâlâ kayıp olduğunu söylemişti. Madencilerden 17’sinin patlama sırasında 700 metrelik bir tünelin 200 metre derinlerinde mahsur kaldığına inanılıyordu. Ancak bugün felaketle ilgili veriler sık sık değişti. İlerleyen saatlerde hem ölü sayısı arttı hem de yaralı sayısı.
Ülkenin çiçeği burnundaki Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ölenlerin ailelerine başsağlığı diledi. Açıklaması televizyonda yayınlanan Pezeşkiyan “Bakanlarla konuştum, olayın takipçisi olarak elimizden geleni yapacağız” dedi.
Bu İran’da madencilik sektörünü vuran ilk felaket değil. 2017 yılında başka bir kömür madeninde yine patlama olmuş, en az 42 kişi hayatını kaybetmişti. 2013’teyse iki ayrı maden kazasında 11 işçi hayatını kaybetmişti. Bu can kayıplarından genelde güvenlik önlemlerinin yeterince alınamamış olması ve yetersiz kalan acil durum hizmetleri sorumlu tutuluyor.
Öte yandan Türkiye’den de bir taziye mesajı geldi. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “İran halkına taziyelerimizi sunuyoruz. Madende mahsur kalanların bir an önce kurtarılmasını diliyoruz” dendi.
İran’ın Güney Horasan Eyaletinde Meydana Gelen Maden Kazası Hk. https://t.co/zG63UwZ1LN pic.twitter.com/J8Uf11n8VO
— T.C. Dışişleri Bakanlığı (@TC_Disisleri) September 22, 2024
Grizu patlamaları Türkiye’de en çok can kaybına neden olan maden kazalarından biri. Daha iki yıl önce Bartın’ın Amasra ilçesinde de 41 madencinin hayatını kaybettiği benzer bir patlama meydana gelmişti. 301 maden işçisinin ölümüyle sonuçlanan 2014 Soma faciasının da grizu patlaması ve karbonmonoksit gazı zehirlenmesinden kaynaklandığı açıklanmıştı.
Grizunun patlamaya neden olması için metan gazı yoğunluğunun yüzde beş ila 15 arasında olması gerekiyor. Bu değerlerin üstündeki ve altındaki yoğunluklar patlamaya neden olmuyor. Uygun koşullar oluştuğunda herhangi bir ateşleyicinin varlığı büyük bir patlamaya neden olabiliyor. Kömür tozları ise en büyük tetikleyiciler. Normalde maden içinde belirlenen yerlere sensörler yerleştiriliyor ve bu sensörler sayesinde madenin içindeki gaz düzeyi takip ediliyor.