Afganistan’da M çiçeği tehlikesi: Taliban uluslararası kurumlardan yardım istedi
Afgan kadınlar, Taliban'ın iki hafta önce aldığı güzellik salonlarını kapatma kararını protesto etmek için başkent Kabil'de bir araya geldi. Taliban'ın güvenlik güçleri, 'İş, ekmek, adalet' sloganları atan kadınlara tazyikli su ile karşılık verdi.
Afganistan’da yaklaşık 50 kadın, Taliban’ın güzellik salonlarını kapatma kararını protesto etti. Başkent Kabil’de toplanan kadınlar ‘iş, ekmek ve adalet’ sloganları attı. Afganistan’da Ağustos 2021’de gücü ele geçiren Taliban’ın kolluk kuvvetlerinin ise kadınlara tazyikli suyla karşılık verdi. Bazı kadınlar, kendilerine karşı şok tabancası da kullanıldığını söyledi.
Taliban, ülke genelindeki güzellik salonu sahiplerine işletmelerini kapatmaları için bir ay mühlet verdi. Yeni yasağın sebebi olarak peruk takmanın ve kaş aldırmanın ‘İslami değerlere aykırı’ olması ve çiftler evlendiğinde ailelerin güzellik salonlarına para harcamak zorunda kalması gösterildi.
Başkentte güzellik salonlarının yoğun olarak bulunduğu Kasap Sokağı’ndaki protestoculardan birinin taşıdığı pankartta, “Ekmeğimi ve suyumu almayın” yazıyordu. Güvenlik tehlikesi nedeniyle ismi açıklanmayan bir güzellik salonu çalışanı, “Bugün bu protestoyu konuşmak ve anlaşmaya varmak için düzenledik. Ama bugün bizi dinlemeye kimse gelmedi. Bizimle ilgilenmek bir yana, havaya ateş ederek üzerimize tazyikli su sıktılar” dedi.
Kendini Farzana olarak tanıtan başka bir protestocu ise, “Biz adalet için buradayız. İş, ekmek ve özgürlük istiyoruz” dedi. Farzana, kadınların Afganistan’daki Birleşmiş Milletler misyonuna gideceğini söyleyerek, protestocuları bir arada kalmaya çağırdı.
Watch: A group of #Afghan women protest against an order by #Taliban authorities to shut beauty parlors across the country, the latest curb to squeeze them out of public life.https://t.co/pC5LgNRprU pic.twitter.com/FCQO4dfMub
— Al Arabiya English (@AlArabiya_Eng) July 19, 2023
Zaten lise ve üniversiteye gitmeleri, spor salonu ve parklara girişi yasak olan Afgan kadınlarının bu yasakla beraber sosyalleşme alanları iyice daraldı. Yakın zamanda Taliban, kadınların uluslararası organizasyonlar da dahil olmak üzere birçok alanda çalışmalarını yasakladı.
Afganistan Ticaret odası, tüm güzellik salonlarının kapatılmasının 60 bin kişiyi işinden edeceğini söylüyor. Kabil’deki salonuna her gün sekiz ila 12 kadının geldiğini belirten bir güzellik merkezi sahibi, kocasının 2017’de bombaya kurban gitmesinin ardından evin geçimini sağlayan tek kişinin kendisi olduğunu söylemişti. Yasağın duyurulduğu iki hafta önce AP’ye konuşan kadın, “Taliban gün geçtikçe kadınlara sınırlamalar getiriyor. Neden sadece kadınları hedef alıyor? Biz insan değil miyiz? Çalışma ya da yaşama hakkımız yok mu?” diyerek isyan etmişti.
Güzellik salonları en son 1996-2001 yılları arasında ülke yine Taliban yönetimi altındayken kapatılmıştı. Taliban’ın yeniden başa geçmesinin ardından iki yıl açık kalmayı başarsalar da camları kapatıldı ve salonların dışına asılan kadın afişlerinin yüzlerini örtmek için sprey boya kullanıldı.