İspanya’da yolsuzluk davası: Başbakan’ın eşi hakim karşısına çıkıyor

Yolsuzlukla suçlanan İspanya Başbakanı Sanchez'in eşi mahkemeye çağrıldı. Mahkemenin talebine tepki gösteren Sanchez "sağ muhalefetin kendisine zarar vermek için elinden gelen her şeyi yaptığını" savundu.

Dünya 5 Haziran 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez / Fotoğraf: Shutterstock

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’in eşi Begona Gomez’in yolsuzluk suçlamasıyla çalkalanıyor. Başkent Madrid’deki mahkeme Gomez’i, kocasını istifayı düşünmeye iten yolsuzluk iddiaları nedeniyle 5 Temmuz’da hakim karşısına çıkmaya çağırdı.

Mahkemeden yapılan açıklamada bu talebin, Gomez’in pozisyonunu iş ilişkilerini etkilemek için kullanıp kullanmadığına ilişkin ön soruşturmanın bir parçası olarak yapıldığı belirtildi.

Sanchez, mahkemenin karısı hakkında soruşturma yürütmesi nedeniyle istifa etmeyi düşünmek üzere göreve beş günlük bir ara verdikten sonra nisan ayının sonlarında görevde kalacağını söylemişti. Başbakan bu soruşturmanın “asılsız” olduğunu ve “sağcı siyasi muhalifler tarafından planlandığını” ifade etmişti.

X hesabından ‘Vatandaşlara Yeni Mektup’ başlığıyla yaptığı paylaşımda Sanchez, mahkemenin bu hafta sonu yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinden sadece birkaç gün önce karısını ifadeye çağırmaya yönelik karar vermesini “tuhaf” bulduğunu ve “sağ muhalefetin kendisine zarar vermek için elinden gelen her şeyi yaptığını” savundu.

Sanchez paylaşımında “Hükümete liderlik etmeye devam etme kararımın her zamankinden daha sağlam olduğunu size söylemek istiyorum” dedi.

Madrid’in savcılık makamı, delil yetersizliği nedeniyle davanın düşürülmesi yönünde itirazda bulundu ancak soruşturma yargıcı bu talebi reddetti.

Muhalefet çeşitli vesilelerle İspanya’nın azınlık sol koalisyon hükümetine liderlik eden Sanchez’in istifasını talep etmişti. Dava, Avrupa seçimlerinde aşırı sağ bir partinin adayı olan avukat ve politikacı Miguel Bernad liderliğindeki yolsuzlukla mücadele aktivisti grubu Manos Limpias (Temiz Eller) tarafından özel bir şikayetle açılmıştı.

Gomez’in mesleki faaliyetlerini soruşturan yargıç Juan Carlos Peinado, Jandarmaya bağlı Merkezi Operasyon Birimi’nin (UCO), Temiz Eller tarafından ortaya atılan tüm iddiaları yalanlayan raporuna rağmen, Başbakan Sanchez’in eşinin ifadesine başvuracağını açıkladı.

UCO mayıs sonunda yayımladığı raporda “sadece bazı basın organlarında yer alan birkaç kaynaksız habere dayanarak Temiz Eller’in Begona Gomez hakkında ortaya attığı tüm iddiaların asılsız olduğunu” belirtmişti.

Temiz Eller kuruluşu Begona Gomez’in başbakanın eşi olarak nüfuzunu, kendisinin yürüttüğü bir üniversite yüksek lisans programına sponsor bulmak için kullandığını iddia ediyor.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve eşi Begona Gomez. / Fotoğraf: AA

Başbakanın partisinden zamanlama tepkisi: Kamuoyunu yanıltma girişimi

Yolsuzlukla ve başbakan olan eşinin nüfuzunu kullanarak bazı şirketlere ayrıcalık istemekle suçlanan Gomez’i 5 Temmuz’da ifade vermeye çağıran yargıç Peinado’nun kararı, Sanchez’in lideri olduğu koalisyon hükümetinin büyük ortağı Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) tarafından “Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri öncesi kamuoyunu yanıltma girişimi” olarak yorumlandı.

PSOE kaynakları, İspanyol basınına yaptığı açıklamada, yargıç Peinado’nun Başbakan Sanchez’in eşini ifade vermeye çağırma kararı almasının arkasında “AP seçimlerine kısa bir süre kala kamuoyunu etkilemeye çalışmak” olduğunu savundu.

Ana muhalefetteki sağ görüşlü Halk Partisi’nin (PP) lideri Alberto Nunez Feijoo ile aşırı sağcı Vox partisinin lideri Santiago Abascal ise Sanchez’in hemen istifa etmesi gerektiğini dile getirdi. Feijoo, AP seçimlerinden birinci parti çıkmaları halinde hükümeti düşürmek için Meclis’e gensoru vereceklerini açıkladı.

Sanchez’i istifayı düşünmeye iten süreç

Temiz Eller Sendikası 5 Nisan’da Gomez hakkında yaptığı suç duyurusunda, Gomez’in eşinin başbakan olmasından dolayı nüfuzunu bazı iş çevrelerinde kullandığını ve yolsuzluklara karıştığını iddia etmişti.

Olayın basına sızması sonrası Sanchez, 24 Nisan’da İspanyol halkına hitaben yazdığı ve sosyal medya hesabından yayımladığı bir mektupta istifa edip etmemek için 5 gün düşünme izni istemiş, 29 Nisan’da ise “Demokrasinin ve toplumun en büyük düşmanı yalan haberlerdir” diyerek görevde kalma kararı aldığını duyurmuştu.

Madrid’de yaptığı konuşmada 52 yaşındaki politikacı “Olabildiğince güçlü şekilde hükümetin başı olarak devam etmeye karar verdim” demişti. Destekçileri tarafından düzenlenen büyük dayanışma mitinglerinin kararında etkili olduğunu da sözlerine eklemişti.

Sanchez sağ ve aşırı sağı kendisine karşı sürekli olarak “çamur atmak, yalan haberlerle suni gündem oluşturmak ve demokrasiye karşı bir tehdit oluşturmakla” suçluyor.

Gomez ise bu süreçte mahkemenin soruşturmayı başlattığı nisan ayı sonlarından bu yana kamuoyuna herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Dava uluslararası yankılara yol açtı. Geçen ay İspanya, Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei’nin Madrid’deki aşırı sağcı bir miting sırasında Gomez’i “yozlaşmış” olarak adlandırmasının ardından Buenos Aires’teki büyükelçisini geri çekmişti. Arjantin ise Madrid’deki büyükelçiliği için böyle bir adım atmadı.

İspanya ve Arjantin'in 'eş krizi'nde son perde: Sanchez büyükelçisini kalıcı olarak geri çektiİspanya ve Arjantin’in ‘eş krizi’nde son perde: Sanchez büyükelçisini kalıcı olarak geri çekti

İspanya Başbakanı Sanchez kararını açıkladı: İstifa etmeyecekİspanya Başbakanı Sanchez kararını açıkladı: İstifa etmeyecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.