İsrail ateşkes görüşmelerine tuz bastı: Sivillerin sığındığı BM okuluna saldırı

Katar'da ateşkes için yeni bir masa kurmak için atılan adımlar İsrail'in Gazze'nin orta kesimine başladığı saldırılarla yıpranıyor. İsrail ordusu BM'ye ait okulu vurarak 45 Filistinlinin ölümüne neden oldu.

Dünya 6 Haziran 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: AA

ABD’nin neredeyse bir hafta önce sunduğu ateşkes teklifine iki taraftan da olumlu dönüş gelmedi. Ama İsrail Gazze Şeridi’nin orta kesiminde Nuseyrat mülteci kampı yakınlarında yerinden edilmiş insanların hayatta kalma mücadelesi verdiği Birleşmiş Milletler (BM) okuluna düzenlediği hava saldırısında aralarında 14 çocuğun olduğu 45 Filistinlinin ölümüne neden olarak ateşkes umutlarını bir kez daha söndürdü.

Okul saldırısından sonra Deyrel Balah’taki Aksa Hastanesi’ne 30 ceset getirildiği belirtiliyor, Gazze Sağlık Bakanlığı CNN International’a verdiği demeçte ölü sayısının 45’e yükseldiğini söyledi ama Filistin haber ajansı Wafa en az 32 kişinin öldürüldüğünü yazdı. Gazze hükümetinin basın ofisi İsrail ordusunu “insanlığı utandıran korkunç bir katliam” yapmakla suçladı. Wafa’ya göre saldırıda erkek hazırlık okulu vuruldu. Filistinli gazeteci Hind Khoudary saldırının ardından yüzlerce ailenin sığındığı okula gittiğinde “tek kokladığının kan kokusu” olduğunu belirtti.

İsrail ordusu da sosyal medyadan yaptığı paylaşımda savaş uçaklarının Nuseyrat mülteci kampındaki BM okulunu hedef aldığını teyit etti. Ordu saldırıyı meşrulaştırmak için okulda Hamas savaşçılarının olduğunu iddia etti ve “yakında İsrail’e saldırmayı planlayan teröristlerin ortadan kaldırıldığını” ve “olaya karışmayanların zarar görme ihtimalini azaltmak için birçok önlem aldıklarını” belirtti. Filistinli gazetecilerin sosyal medyadan paylaştığı görüntülerdeyse “alınan önlemlerin” yetersiz kaldığı ortadaydı. Zira Aksa Hastanesi’nde yan yana konmuş cesetler ve yataklarda yer kalmadığı için yerde tedavi görmek zorunda kalan yaralı çocuklar vardı. 

Fotoğraf: AA

İki hafta önce tahliye bölgesi içinde olmadığı için sivillerin kalabalıklar halinde sığındığı BM çadırlarının olduğu yere düzenlenen saldırıda da İsrail ordusu benzer bir savunma yapmış, “gerekli önlemlerin alındığını” iddia etmiş ve 45 Filistinlinin ölümüne neden olmuştu. Ayrıca çadır kent cayır cayır yanarak kül olmuştu.

Gazze basın ofisi, İsrail’in iddia ettiği gibi okulda Hamas’a ait herhangi bir komuta merkezi olmadığını söyledi. İngiliz haber ajansı Reuters’e konuşan Gazzeli yetkililer “İşgalciler yerlerinden edilmiş yüzlerce insana karşı işlediği acımasız suçu meşrulaştırmak için uydurma hikayelerle kamuoyunu kandırmaya çalışıyor” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, saldırıda ABD silahlarının kullanılıp kullanılmadığı sorusunun İsrail’e yönelik olduğunu söyledi ve saldırının ABD Başkanı Joe Biden’ın “kırmızı çizgisini” geçmediğini belirtti. Miller’a göre Biden’ın “kırmızı çizgisi” Refah’a geniş ölçekli operasyonun başlatılmasıydı.

Orta kesimde saldırı başladıktan hemen sonra

Okul BM’nin Filistinli mültecilere yardım eden ajansı UNRWA tarafından işletiliyordu. UNRWA’ya göre saldırı gerçekleştiğinde okulda altı bin kadar sığınmacı vardı. Yardım ajansının raporuna göre 7 Ekim’den bu yana ajansın Gazze’deki tesislerine düzenlenen saldırılar nedeniyle en az 455 Filistinli ölürken yaklaşık 1500 kişi de yaralandı.

Okul saldırısı İsrail ordusunun Gazze’nin orta kesiminde Hamas’a yeni bir operasyon başlattığını duyurduktan hemen sonra geldi. Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) salı gününden beri bu bölgedeki “ağır İsrail saldırılarından” dolayı Aksa Hastanesi’ne en az 70 ölü ve çoğu kadın ile çocuklardan oluşan 300’den fazla yaralı getirildiğini söyledi. MSF’nin Gazze’deki sağlık danışmanı Karin Huster durumun “bunaltıcı” olduğunu söyleyip “İnsanlar buldukları yere yatıyor. Plastik torbalarda cesetler getiriliyor” dedi.

Bölge sakinleri İsrail’in Bureyc’e tanklar gönderdiğini, uçak ve tankların Megazi, Nuseyrat ve Deyrel Balah’ı vurduğunu söyledi. Hamas ve İslami Cihad savaşçıları da bölgede İsrail güçleriyle silahlı çatışmaya girdiklerini söyledi. Yetkililer “Bu savaş değil, kelimelerle tarif edilemeyecek bir yıkım” diyerek çocukları anneleriyle birlikte öldürüldüğünü belirtiyor.

Aksa Hastanesi Gazze’de faaliyet gösteren son hastanelerden biri. Ancak gece saatlerinde jeneratörde sorun çıktığı bildirildi. Bu da hastaların tedavisinin zorlaşacağının işareti.

Ateşkes için olumlu işaret yok

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant “Hamas’la görüşme yapılacaksa da ateş altında yapılacaktır” dedi. Gallant bunları Mısır, Katar ve ABD’li yetkililerin ateşkes görüşmelerini canlandırmak için Doha’da bir araya gelmesinin ardından söyledi.

Hamas’ın siyasi büro lideri İsmail Haniye savaşın kalıcı olarak sona ermesini ve ateşkes planının bir parçası olarak İsrail’in bölgeden çekilmesini istedi. Haniye “Direniş hareketi ve grupları savaşın geniş ölçüde sonlandırılmasını, İsrailli askerlerin geri çekilmesini ve esir takasıyla ilgili anlaşmanın ciddi ve olumlu bir şekilde ele alınmasını istiyor” dedi.

Gazze ağır ateş altında hayatta kalmaya çalışırken kıtlıkla da mücadele ediyor. Gıda güvensizliği konusunda analizler yapan ABD merkezli FEWS NET Gazze’nin kuzeyinde kıtlığın nisan ayında başladığını söylerken BM kuruluşları temmuz ortasına kadar bir milyonu aşkın insanın “ölüm ve açlıkla karşı karşıya kalmasının beklendiği” uyarısı yaptı. İsrail Gazze’ye yardım ve yakıt girişlerini engelledi, su kaynaklarının büyük kısmını kesti.

İsrail çağrılara kulak asmıyor: Gazze yine yangın yeriİsrail çağrılara kulak asmıyor: Gazze yine yangın yeri

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.