İsrail’in Refah’a saldırısı yaklaşırken ABD Gazze İskelesi’nin inşasına başlıyor
İsrail, Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü (UNIFIL) unsurlarını hedef almaya başlayınca uluslararası kriz çıktı. Toplamda 4 barış gücü askeri yaralanırken ABD konuyu geçiştirdi.
İsrail’in Gazze’den sonra Lübnan’ı hedef alan saldırıları devam ederken Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü (UNIFIL) ana üssünü hedef alması uluslararası kriz çıkarttı. UNIFIL’in ana üssü dahil üç mevzisine ateş açan İsrail, iki barışgücü askerini yaralamıştı. Bugün de saldırılarda iki barış gücü askerinin daha yaralandığı belirtildi.
İsrail ordusunun, Lübnan’ın güneyindeki Ras Nakura bölgesinde UNIFIL unsurlarını hedef alması sonucunda 2 asker yaralandı. Lübnan resmi ajansı NNA’nın haberine göre, İsrail ordusu Ras Nakura’daki UNIFIL komuta merkezinin ana girişini top mermisiyle hedef alırken bir UNIFIL gözlem kulesi de “Merkava tankı” ile vuruldu. Haberde, komuta merkezinde maddi hasar oluştuğu, “Merkava tankı” ile gözlem kulesine gerçekleştirilen saldırı sonucunda Sri Lanka taburundan 2 askerin yaralandığı kaydedildi.
Dün de UNIFIL tarafından, İsrail saldırıları sonucunda 2 barış gücü askerinin gözlem kulesinden düştüğü ve yaralandığı bildirilmişti.
Türkiye ve Avrupa ülkelerinden kınama yağan UNIFIL saldırısını Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ise geçiştirdi.
Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Lübnan’da konuşlu UNIFIL yönelik saldırısını kınadı.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “İsrail’in Lübnan’da konuşlu Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü’ne (UNIFIL) yönelik saldırısını kınıyoruz” denildi. “İsrail’in Gazze, Batı Şeria ve Lübnan’da sivil halka yönelik katliamlarının ardından BM güçlerini hedef alması, attığı her adımın cezasız kaldığı algısının bir tezahürüdür” ifadelerinin yer aldığı açıklamada, Türkiye’nin UNIFIL Deniz Görev Gücü’ne bir fırkateyn ve UNIFIL karargahına ise 5 personel ile katkı sağladığı belirtilerek, “Bölgemizde barışın tesisi için uluslararası hukuk çerçevesindeki tüm girişimlere destek vermeyi sürdüreceğiz” vurgusu yapıldı.
Kanada, İtalya, İspanya ve birçok ülke de Türkiye gibi UNIFIL’e yönelik saldırıyı kınadı.
Kanada Dışişleri Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, İsrail askerlerinin UNIFIL askerlerine ve ilk müdahale ekiplerine ateş açmasının “endişe verici ve kabul edilemez” olduğu belirtildi.
İtalya hükümeti, İtalyan askerlerinin de görev yaptığı UNIFIL üssünün İsrail ordusu tarafından hedef alınması nedeniyle İsrail hükümetini resmen protesto ederek, yaşananların “kabul edilemez” olduğunu bildirdi. İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto da İsrail ordusunun, İtalyan askerlerinin de görev yaptığı UNIFIL’i hedef alan saldırısının “savaş suçu olabileceğini”, İsrail’den bir an önce resmi ve gerçek açıklamalar beklediklerini belirtti. Birlikte 1000 kadar askeri bulunan İtalya’nın Savunma Bakanı Crosetto, Başbakanlıkta akşam saatlerinde basın toplantısı düzenledi. Lübnan’da UNIFIL bünyesindeki İtalyan birliği ile temas halinde olduklarını dile getiren Crosetto, “Araçlar ve güvenlik kameraları vuruldu ancak saldırıdan hiçbir İtalyan etkilenmedi. Bizim mavi bereli askerlerimiz, durumu Şema’da bulunan üssümüzdeki operasyon odasından takip ediyor” dedi.
Crosetto, son yaşanan olay nedeniyle Bakanlığa çağrılan İsrail’in Roma Büyükelçisi’nin net açıklama yapamadığını belirterek, “İsrail ordusunun, UNIFIL’e bazı üslerin boşaltılması gerektiğini tavsiye etmesinin hiçbir gerekçesi yok. Büyükelçi’ye, BM ve İtalya’nın İsrail hükümetinden emir almayacağını kendi hükümetine iletmesini istedim” diye konuştu. Bir yerden bir çekilme olacaksa buna ancak BM’nin karar verebileceğinin altını çizen Crosetto, İsrail ordusunun bugünkü saldırısına ilişkin, “Bu bir hata ya da kaza değil, bu yüzden mümkün olduğunca çabuk şekilde gerçek ve resmi açıklamalara ihtiyacımız var” ifadesini kullandı.
İspanya’da muhalefetteki sol görüşlü Podemos partisinin lideri Ione Belarra, İsrail’in UNIFIL’e ait gözlem kulesini hedef aldığı saldırıyı “barbarlık” olarak tanımlayarak tepki gösterdi, İsrail’e destek veren ülkeleri eleştirdi.
İrlanda Başbakanı Simon Harris, İsrail’in saldırısına tepki göstererek, “Barış gücünü hedef almak asla kabul edilemez ve hoş görülemez. Barış Gücü askerlerinin giydiği mavi başlıklar kutsal olmalıdır” ifadelerini kullandı. İrlanda askerler bölgede özellikle son günlerde hedef haline getirilmeye çalışılıyor.
Finlandiya da saldırıyı kınayan ülkeler arasında yer aldı. Fransa ve İngiltere de son yaşanan gelişmelerin ardından acil ateşkes talebiyle BMGK’ya başvurdu.
Ülkelerden sıra sıra açıklamalar gelirken ABD ise “endişeli” olduklarını bildirdi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi, İsrail’in Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Geçici Barış Gücü’nü (UNIFIL) hedef almasına ilişkin “Derin endişe duyuyoruz” açıklamasını yaptı. Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre ise henüz olayın çok yeni olduğunu ve muhataplarından olaya ilişkin daha geniş bilgi istediklerini söyledi. Jean-Pierre, İsrail’in UNIFIL’i hedef almasına ilişkin spesifik bir değerlendirme yapmayacağını ancak genel anlamda barış gücü unsurlarının güvende olmaları gerektiğini kaydetti. Jean-Pierre, “Barış gücü askerlerinin güvende ve emniyette olmalarını isteriz ancak spesifik olarak bu olayla ilgili söyleyebilecek bir şeyim yok” dedi.
BMGK’nin 1701 sayılı kararı, İsrail’in Mavi Hat’ın gerisine çekilmesini ve bu hat ile Lübnan’daki Litani Nehri arasındaki bölgenin silahsızlandırılmasını, burada sadece Lübnan ordusu ve UNIFIL’e ait silah ve askeri araç-gerecin bulundurulmasını öngörüyor. Ancak Lübnan’ın güneyindeki Litani Nehri ve İsrail ile sınır olarak belirlenen Mavi Hat arasındaki neredeyse tüm bölgeler 2000 yılından bu yana Hizbullah’ın güçlü askeri nüfuzu altında.