Fransa’da İsrail alarmı: Yasak üzerine yasak
İsrail'in hedef aldığı BM'ye bağlı UNRWA'ya yapılan yardımlar tek tek askıya alınmaya başlandı. Tel Aviv kurumu Hamas'ın 7 Ekim saldırısına karışmakla suçluyor. Amerika ve en az 6 ülke daha BM'ye para vermeyi durdurdu.
İsrail, Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı ve yıllardır Gazze’de faaliyet gösteren Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Kurumu’nun (UNRWA) çok sayıda çalışanını 7 Ekim’de Hamas’ın yaptığı saldırı ve katliamlara karışmakla, yardımcı olmakla suçlayınca ortalık karıştı. Önce Amerika, ardından Almanya ve İngiltere’nin de aralarında bulunduğu 6 ülke daha bu kuruma yapılan yardımları kesti. UNRWA, Gazze’ye yapılan yiyecek ve ilaç yardımlarını ulaştıran başlıca kurum. Ancak bu kurum uzun yıllardır İsrail’in hedefinde.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve yönetimi UNRWA’nın bazı personelinin Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği saldırıya karıştığı iddialarını gündeme getirdi. Bu iddialar ardından kurum, iddialarda ismi geçen çalışanlarını işten çıkardığını söyledi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze’de insani yardım faaliyeti gösteren BM kurumu çalışanlarının 7 Ekim saldırısına karıştığı iddiasının “soruşturulması” talimatını verdi.
Guterres’in açıklamaları şu şekilde duyuruldu: “Genel Sekreter bu haber karşısında dehşete düştü ve UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini’den konuyu hızla araştırmasını ve 7 Ekim’de meydana gelen olaylara veya başka herhangi bir suç faaliyetine katıldığı veya yataklık ettiği ortaya çıkan tüm UNRWA çalışanlarının derhal işine son verilmesinin sağlanmasını ve potansiyel cezai kovuşturmaya sevk edilmesini istedi.”
ABD Dışişleri Bakanlığı sözkonusu iddialar üzerinden ilk yardımı kesen ülke oldu. ABD tarafından yapılan açıklamada, “UNRWA’nın 12 personelinin 7 Ekim saldırılarına karıştığına dair iddialar olduğu” bu nedenle de “UNRWA’ya sağladığı ek finansmanı geçici olarak askıya aldığı” belirtildi.
ABD’nin yardımlarını kesmesi ardından aynı adım; Kanada, Avustralya ve İtalya’dan da geldi. Sonrasında ise Hollanda ve Finlandiya da UNRWA’ya verdikleri yardımları askıya aldıklarını duyurdu.
Eski Avrupa Parlamentosu Başkanı ve İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, “İtalyan hükümeti, 7 Ekim’de İsrail’e düzenlenen korkunç saldırının ardından UNRWA’nın finansmanını askıya aldı” dedi. İtalyan Bakan, UNRWA çalışanlarının Hamas’ın 7 Ekim saldırısına karıştığı iddiasına değinmedi ancak İtalya’nın bazı müttefiklerinin aynı kararı almış olduğunu söyledi.
İngiltere de İsrailli yetkililerin UNRWA’nın bazı çalışanlarının Hamas’a destek verdiği iddiası üzerine finansal desteğini askıya aldı. İngiltere Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğünden yapılan açıklamada, UNRWA çalışanlarının Hamas’a destek verdiği iddialarının incelendiği belirtildi. Açıklamada, “UNRWA’ya yönelik finansman desteği, endişe verici iddiaları incelediğimiz süre boyunca geçici olarak durduruyoruz” ifadesi kullanılırken iddiaların “şok edici” olduğu kaydedildi. İngiliz Dışişleri, Gazze’de insani yardımlara ihtiyaç duyanlara desteğin süreceğini de belirtti.
Filistin Yönetimi’nin merkezindeki Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) Genel Sekreteri Hüseyin el-Şeyh, bazı ülkelerin UNRWA’ya verdiği desteği durdurma kararının büyük siyasi ve yardım riskleri içerdiği uyarısını yaptı. Filistinli yetkili, “UNRWA’ya verdikleri desteğin sona erdiğini açıklayan ülkeleri, bu kararlarından derhal geri dönmeye çağırıyoruz” dedi.
Filistinli mültecilere yardım eden UNRWA’nın fonlarını kesme hamlesi, tam da BM’ye bağlı Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) İsrail’den Gazze’de soykırımı önleyecek tedbirler almasını istediği kararını açıklamasının ardından geldi.
Hamas, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Filistin halkına yardım sağlamaya katkıda bulunan Birleşmiş Milletler (BM) kurumlarına karşı iddialarını “provokasyon kampanyası” olarak niteledi.
Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada, “İsrail’in, soykırıma maruz kalan halkımızın kurtuluşuna katkıda bulunan BM kurumlarına yönelik kışkırtma kampanyasını şiddetle kınıyoruz. Bunlardan sonuncusu, Hamas’ın hastaneleri askeri operasyonlarda kullandığı yönündeki asılsız iddiayı yineleyerek Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ), hareket (hamas) ile ‘gizli anlaşma’ içinde olduğuna yönelik boş suçlamadır” ifadelerine yer verildi.
UNRWA, 1948’de İsrail’in kurulmasından sonra çıkan Arap-İsrail savaşları sırasında evlerini ve geçim kaynaklarını yitiren Filistinlilere yardım amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 9 Aralık 1949’da oluşturulan özel kuruluş. Özellikle göç ve mülteci konularında da çalışan UNRWA, Filistinli mültecileri “ikamet yerleri Filistin olup 1948 (Arap-İsrail) Savaşı sonucunda hem evlerini hem de geçim kaynaklarını kaybeden kişiler” olarak tanımlıyor.