Gazze’deki çocuk felci krizine bir de ilk hastanın annesinin gözünden bakın: Kimse umursamıyor ve ben çaresizim
Lübnan saldırıları süren İsrail bugün kara harekatına hazırlık için Lübnan sınırına asker konuşlandırmaya devam etti. İsrail, olabildiğince çabuk bir şekilde kara harekatı başlatacaklarını söyledi.
Gazze’de 11 aydır süren savaşın bölgeye yayılması ihtimali endişe yaratırken İsrail’in Lübnan’ın başta güneyi olmak üzere iki bin hedefi vuran bombardımanlar en az 70o kişinin ölümüne, 1800’den fazla kişinin yaralanmasına neden oldu. Dünya ateşkes çağrıları yapsa da İsrail’in hem Gazze hem de Lübnan’a yönelik saldırıları devam ediyor.
İsrail, Hizbullah ile ateşkes yapılması yönündeki küresel çağrıları reddederek Pazartesi gününden bu yana Lübnan’da 700’den fazla kişinin ölümüne neden olan bombardımanlarını sürdürüyor. Lübnan Sağlık Bakanı Firas Abiad’a göre bugün az 25 kişi öldürüldü.
AFP haber ajansına konuşan İsrailli bir güvenlik yetkilisi, İsrail’in Lübnan’a yönelik herhangi bir kara harekatının mümkün olduğunca çabuk gerçekleştirileceğini söyledi. AFP’nin aktardığına göre yetkili, “Bunu olabildiğince kısa sürede yapmaya çalışacağız” dedi. Açıklama, üst düzey İsrailli yetkililerin, ABD’li yetkililerle olası bir ateşkes konusunda görüştükten sonra bile, ateşkes için yapılan küresel çağrıları reddettiği görüldükten sonra geldi.
Bu açıklamalar gelirken İsrail birlikleri de Lübnan’a askeri bir saldırı hazırlığı kapsamında İsrail’in kuzeyine konuşlandırılmaya başlandı. İsrail’in en üst düzey askeri komutanı Herzi Halevi Çarşamba günü orada konuşlu askerlere “olası” bir kara harekatına hazırlanmalarını söyledi. Bazı analistler İsrail’in net bir stratejisi olmadığı ve Hizbullah’ı isteklerini kabul ettirmek için “göstermelik” baskı altında tutuyor olabileceğine vurgu yaptı.
İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ordunun İsrail’in kuzeyi yeniden güvenli hale gelene kadar Lübnan’daki Hizbullah silahlı grubunu hedef almaya devam edeceğini söyledi. The Times of Israel gazetesinin haberine göre, kuzeydeki Safad kasabasına yaptığı ziyaret sırasında konuşan Gallant, “Geçtiğimiz yıl ve özellikle de son birkaç hafta içinde Hizbullah’ı çok sert bir şekilde vurduk. Bu çabayı artırarak sürdüreceğiz. Kuzeydeki kasabalara güvenlik getirmeyi ve tahliye edilenleri güvenli bir şekilde evlerine döndürmeyi planlıyoruz” diye ekledi.
Husiler İsrail’in Tel Aviv ve Aşkelon kentlerini hedef aldığını iddia etti. Direniş Ekseni’nin Yemen ayağındaki Husiler, Tel Aviv’in güneyine doğru bir füze ateşlediklerini ve sahil kenti Aşkelon’a bir insansız hava aracı gönderdiklerini açıkladı. Husiler tarafından yapılan açıklamada, “Lübnan ve Gazze’ye yönelik saldırganlığı durana kadar İsrail’e yönelik saldırılarını sürdürecekleri” belirtildi.
Lübnan’daki BM insani yardım koordinatörü, ülkenin on yıllardır görülmemiş bir vahşetle karşı karşıya olduğu ve krizin daha da kötüleşebileceği uyarısında bulundu. İnsani yardım koordinatörü İmran Rıza, “Lübnan’da son dönemde yaşananlar felaketten başka bir şey değil. Lübnan’da bir nesildir yaşanan en ölümcül döneme tanık oluyoruz ve pek çok kişi bunun sadece bir başlangıç olmasından korkuyor” dedi.
Daha önce de değindiğimiz üzere, İsrail’in Lübnan’da düzenlediği saldırılarda bugün en az 25 kişi hayatını kaybederken, insanlar da yeniden yollara döküldü. İsrail saldırılarının başladığı günden bu yana yarım milyondan fazla insan ülkenin güneyinden göç etmeye çalışıyor. Lübnan Ulusal Afet ve Kriz Müdahale Operasyonları Koordinasyon Komitesi’nin güncellenmiş listesine göre şu anda 446 okul, üniversite ve enstitü yerinden edilmiş insanlar için barınak haline gelmiş durumda.
Al Jazeera, Lübnanlı Doktorlar Sendikası Başkanı Yusuf Bakhash’a dayandırdığı haberinde 5 bin kişinin hastaneye kaldırıldığını bildirdiğini yazmıştı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sözcüsü Margaret Harris’e göre hastaneye kaldırılanların 777’si geçen hafta meydana gelen çağrı cihazı ve telsiz patlamalarında yaralandı ve 152’sinin durumu kritik. Harris, “Bu, uzun bir süre hastaneden çıkamayacakları anlamına geliyor ve bu nedenle bombalama ve patlamaların yaşandığı her gün, hastane kapasiteleri de daha yetersiz bir hale geliyor” dedi.
Harris, yardım kuruluşları ve hastanelerin DSÖ’nün desteğiyle Lübnan’daki olası kitlesel ölüm olaylarına karşı hazırlıklı olduklarını, ancak bu senaryoların gördükleri rakamların yakınından bile geçmediğini sözlerine ekledi. Harris, “Bu, normal bir planlamanın, hatta böyle korkunç bir olay için bile beklenenin çok ötesinde” diye konuştu.
BM Çocuklara Yardım Fonu UNICEF, İsrail’in son günlerde Lübnan’a düzenlediği hava saldırılarının, 2006 yılında 33 gün süren ve yaklaşık 1.200 kişinin ölümüne yol açan savaştan daha fazla çocuğun ölümüne neden olduğunu açıkladı. UNICEF, “Bu hafta Lübnan’da bir günde öldürülen ortalama çocuk sayısı, 2006’daki yıkıcı çatışma sırasında bir günde öldürülen çocuk sayısının iki katından fazla” dedi. Lübnan Halk Sağlığı Bakanlığı’na göre, o dönemde günde yaklaşık 12 çocuk öldürülürken, bu rakam iki gün içinde 50 çocuk olarak kayıtlara geçti.