İsrail tampon bölge oluşturmak için Gazze sınırındaki binaları yıkıyor

İsrail ordusu Gazze ile İsrail arasında tampon bölge oluşturma planı kapsamında Filistinlilerin yaşadığı binaları yıkmaya başladı. Bu operasyon ABD ile yeni anlaşmazlığın kapısını açabileceği gibi soykırım davasında da kanıt olarak gösterildi.

Dünya 26 Ocak 2024
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: İsrail ordusu

İsrail’in Gazze işgali 110 günden daha uzun süredir devam ediyor. İsrail’in savaştaki en büyük destekçisi ABD “daha küçük Gazze” fikrine karşı çıktığını iddia etse de İsrail ordusu Gazze içinde tampon bölge oluşturmak için sınıra yakın sağlam binaları yıkıyor.

Hamas 7 Ekim’deki sürpriz saldırıları sırasında İsrail sınırını birçok noktadan ihlal etmişti. Şimdiyse İsrailli yetkililer aynı durumun tekrar yaşanmaması için Filistin topraklarının çevresinde tampon bölge oluşturacaklarını açıkladı. Konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak Financial Times’a “bölgeyi teröristlerden, roketatarlardan, havan toplarından tamamen temizlemek ve söz konusu alanda özgürce operasyon düzenlemek” amacıyla böyle bir karar alındığını söyledi.

Tampon bölge oluşturma fikri zaten Ümraniye kadar bir alandan oluşan Gazze topraklarının daha da küçülmesine neden olabilecek her türlü adıma karşı çıkacağını defalarca dile getiren ABD ile İsrail arasında anlaşmazlık yaratan konulardan. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby ABD’nin tutumunu salı günü “Gazze topraklarının hiçbir şekilde küçültülmesini istemiyoruz” açıklamasıyla bir kez daha hatırlattı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise daha yumuşak bir tutum takınarak ABD’nin Gazze topraklarına dokunulmaması konusundaki tavrının net olduğunu, ancak “geçiş aşamasında birtakım düzenlemeler için alan açılabileceğini” söyledi.

Tampon bölgeye mayın döşenecek

Öyle ya da böyle İsrail askeri tampon bölgeyi güçlendirmek için Gazze sınırı boyunca dizilmiş binaları bir bir yıkıyor. Hatta askerlerin pazartesi günü sınıra 600 metre uzaktaki iki binaya döşediği mayınların Hamas tarafından fırlatılan roket güdümlü el bombalarıyla patlatılması ve binaların çökmesi sonucunda 21 asker öldü.

İsrailli yetkililer tampon bölgenin ne kadar büyük olacağı konusunda bilgi vermiyor. Ama İsrail’in eski Askeri İstihbarat Dairesi (AMAN) Başkanı Amos Yadlin çatışmalar sona erdiğinde İsrail’in Gazze içinde 500 metre ila bir kilometre genişliğinde tampon bölge oluşturmayı planladığını söylemişti. Yadlin “Orada hiç kimse olmayacak, yalnızca mayınlar yerleştirilecek. 7 Ekim benzeri yeni bir şey daha yaşanmamasını sağlamak için” demişti.

İsrail 2005 yılında Gazze Şeridi’nden çekildikten sonra da Gazze içinde tampon bölge oluşturmuştu. Ama yıllar içinde bu tampon bölge ablukanın hafifletilmesi için yapılan dolaylı görüşmelerin sonucu olarak aşınmıştı. Bu gevşetilen 300 metrelik tampon bölgede Filistinliler tarım yapabiliyordu. Şimdiyse o bölgeye mayın döşenecek.

Binaların yıkıldığı yeri gösteriyor. Fotoğraf: Planet Labs

Savaşın ilk haftasında üst düzey İsrailli yetkililer tampon bölgenin yeniden uygulanacağını söylemişti. Önceki Dışişleri Bakanı Eli Cohen Gazze topraklarının “küçüleceğini” söylerken şu anki tarım bakanı Avi Dichter ekim ayında İsrail’in Gazze çevresine “hat” çekeceğini söylemişti.

İsrail’in N12 haber kanalının aktardığına göre İsrail tampon bölge olarak kullanmayı planladığı arazide savaştan önce bulunan 2800 binadan yaklaşık 1100’ünü yıktı. İsrail ordusu bu haber hakkında herhangi bir yorum yapmayı reddetse de ordu sözcüsü Richard Hecht “Hamas’ın İsrail vatandaşlarını tehdit edici faaliyetlerini önlemek için ordunun bölgede operasyon düzenlediğini” söyledi.

Hecht sözlerine “Bu operasyonun parçası olarak binaların içine yerleştirilmiş terör altyapıları tespit edilip imha ediliyor. Bu İsrail’in güneyinin güvenliğini sağlayacak savunma planının uygulanması için gerekli eylemlerin bir parçası” diye devam etti.

Soykırım davasında kanıt olarak gösterildi

Güney Afrika’nın Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’nda İsrail’e karşı açtığı soykırım davasında İsrail askerlerinin Gazze’deki binaları havaya uçurduğu görüntüler de yer aldı. Güney Afrikalı avukat Tembeka Ngcukaitobi doğudaki Şecaiye’de 50 binanın yıkıldığı videoya atıfta bulunarak “Gazze’deki yıkımın boyutu ailelerin yaşadığı evlerin yıkılması ve sivillerin kitlesel olarak hedef alınması soykırımın uygulamaya konduğunu açıkça gösteriyor” dedi.

İsrail Güney Afrika’nın iddialarının “yanlış ve dayanıksız” olduğunu iddia ederek bu binaların yıkılmasının Hamas’ın altyapısını dağıtmak için gerekli olduğunu savundu.

Filistin İnsan Hakları Merkezi’nden Basel El Surani ise “Sivil mülkler uluslararası insancıl hukuk kapsamına girer. Bu evler boş ve içinde kimse yok. İnsanları zorla yerinden etme planı yoksa neden bu evleri yıkıyorlar” diye sordu. Surani İsrail’in savaştan önce tampon bölge olarak kullandığı bölgenin Gazze’deki tarım arazilerinin yüzde 40’ından fazlasını kapsadığını, çiftçilerin 10 yıldan uzun süre tarlalarından mahrum bırakıldığını söyledi. Filistinliler ancak 2006 yılında Uluslararası Kızıl Haç’ın aracılık ettiği anlaşmanın ardından topraklarına geri dönmelerine izin verildiğini belirtiyor.

Washington Post’a konuşan Surani “Şimdi söyledikleri bir kilometrelik tampon bölgeyle, ki eminim daha fazladır, ne yapılacak” diye soruyor. Yaklaşık 10 bin zeytin ağacı olan ve sınırdan yaklaşık bir buçuk kilometre uzaktaki aile çiftliğinin üzerinden buldozer geçmiş. Surani “Tek bir zeytin dalı bile kalmadı” diyor.

İsrail askerinin cenazesinde olay: Bakanın üzerine yürüdü, 'Savaşı durdur' dediİsrail askerinin cenazesinde olay: Bakanın üzerine yürüdü, ‘Savaşı durdur’ dedi

Han Yunus yangın yeri: Hamas da İsrail de ateşkes haberlerini yalanladıHan Yunus yangın yeri: Hamas da İsrail de ateşkes haberlerini yalanladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.