Tel Aviv’den yola çıkan İsrailli esirlerin aileleri Kudüs’e vardı: Gerekirse Gazze’ye
İsrail BM'nin Filistinlilere yardım kuruluşu UNRWA'nın 30 gün içinde Doğu Kudüs'teki ofisi boşaltmasını istedi. Save the Children vakfı İsrail'in UAD kararını görmezden geldiğini söylerken WCK da bölgedeki operasyonlarını durdurdu.
Gazze’ye 7 Ekim’den bu yana düzenlediği saldırılarına ve karadan işgal harekatına devam eden İsrail Filistinlilerin tek sığınağı olan Refah’ı karadan ve havadan vurmaya devam ediyor. Tüm uluslararası tepkilere rağmen devam eden savaşta şu ana kadar 35 binin üstünde Filistinli hayatını kaybetti, 1.5 milyonu aşkın kişi yerinden edildi.
İsrail ordusu son olarak 7 Mayıs’ta yerinden edilen Filistinlilerin Refah’a karadan girmiş, 28 Mayıs’ta da kent merkezine tanklarla ilerlemişti. Havadan da saldırılarına devam eden İsrail’in 26 Mayıs’taki çadır kent saldırılarında toplam 52 kişi hayatını kaybetmişti.
Gazze için kıtlık uyarıları, Refah için yardım çağrıları yapılırken The Times of Israel gazetesinde yer alan habere göre İsrail, Birleşmiş Milletler’in (BM) Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı ‘yla (UNRWA) ilgili iddialarının ardından Doğu Kudüs’teki ofislerini bir ay içinde boşaltmasını talep etti.
İsrail Toprak Otoritesi’nin gönderdiği mektuba göre İsrail İskan Bakanı Yitzhak Goldknopf mektubu BM kurumunun devlet arazisinde bulunduğunu iddia ederek tahliye edilmesi kararının ardından gönderdi.
İsrail’in işgal ettiği topraklarda bulunan BM kurumuna son yedi yılda İsrail’e ait topraklarda izinsiz faaliyet gösterdiği iddiasıyla 7.3 milyon dolarlık borç ödemesi gerektiği de bildirildi.
İsrail yönetimi Gazze Şeridi’ne yapılan saldırılarla eşzamanlı olarak UNRWA’ya karşı bir kampanya başlatmış ve sadece Gazze’de 12 bin çalışanı bulunan UNRWA’nın 14 çalışanının 7 Ekim saldırılarına katıldığı iddiasını öne sürmüştü.
İşgal altındaki Batı Şeria, Doğu Kudüs, Lübnan ve Ürdün’de Filistinli mültecilere destek olan UNRWA’nın kapatılması için İsrail’in yanı sıra ABD ve diğer bazı ülkeler kampanya yürütmüştü.
Bununla birlikte İsrail’in UNRWA’ya yönelik suçlamalarını kanıtlayamaması üzerine Avustralya, Kanada, İsveç ve AB, Ajansı finanse etmeye devam etme kararı almıştı. ABD Kongresi Mart 2025’e kadar UNRWA fonunu askıya alan geçici bütçe tasarısını onaylamıştı.
Uluslararası sivil toplum kuruluşu Save the Children (Çocukları Kurtarın Vakfı), İsrail’in Gazze’nin güneyindeki Refah kentine yönelik saldırılarını, Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) Refah’a yönelik saldırıların “derhal durdurulması” kararını “açıkça görmezden geldiğini” vurguladı.
Save the Children X sosyal medya platformu üzerinden yaptığı açıklamada İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’de büyük bir insanlık felaketine neden olan saldırılarına dikkat çekti.
Açıklamada İsrail’in Refah’taki saldırılarında son dört günde en az 66 kişinin öldüğü, aralarında çocukların da bulunduğu belirtilerek “UAD’nin kararları açıkça görmezden geliniyor. Şimdi ateşkes çağrısı yapma zamanı” dendi.
Ayrıca İsrail’in saldırılarının UAD’nin 24 Mayıs’ta aldığı İsrail’in Refah’a yönelik saldırıları durdurma çağrısı kararlarının hemen ardından gerçekleştiği belirtildi.
Doğu Kudüs’teki ofisi boşaltması istenen UNRWA da 28 Mayıs’ta İsrail ordusunun hedefindeki Gazze Şeridi’nin güneyinde yer alan Refah’ta son üç haftada bir milyon Filistinlinin yerinden edildiğini duyurmuştu.
Uluslararası yardım kuruluşu Dünya Merkez Mutfağı (World Central Kitchen-WCK), İsrail’in hedefi haline gelen Gazze Şeridi’ndeki Refah kentindeki operasyonlarını askıya aldı.
Dünya Merkez Mutfağı’nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada Refah’taki İsrail saldırılarının birçok aileyi yeniden yerinden ettiği belirtildi.
Açıklamada “Devam eden saldırılar Refah’taki ana mutfak faaliyetlerimizi durdurma ve topluluğumuzun bir kısmını kuzeye taşıma zorunluluğu doğurdu” ifadelerine yer verildi.
Bölgedeki zor durumun altı çizilerek Dünya Merkez Mutfağı Filistin ekibinin her gün faaliyetlerine devam ettiği belirtildi. WCK dün bölgede 100 bin öğün dağıtıldığını ve bu hafta Gazze’ye ulaşan 58 yardım tırıyla kapasitesini artırmayı planladığını duyurdu.
1 Nisan’da Gazze’deki Deyr el-Belah bölgesine yapılan İsrail saldırısında WCK’nın 7 çalışanı hayatını kaybetmişti. Kurum o zaman da Gazze’deki operasyonlarını askıya almış, daha sonra tekrar başlatmıştı.
Bu arada WCK Türkiye kamuoyuna da yabancı bir kuruluş değil. Zira çalışanları 2023’ün Şubat ayında Türkiye’de 11 ili vuran Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerde büyük rol oynamıştı.
Gazze’de savaş, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’in güneyine düzenlediği ve çoğu sivil binden fazla kişinin ölümü, 5 bin 132 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan saldırının ardından patlak verdi. Militanlar ayrıca yaklaşık 250 rehine ele geçirdi; İsrail’in tahminlerine göre bunlardan 128’i Gazze’de kaldı, 36’sı öldü.
Gazze’de Hamas’a bağlı Sağlık Bakanlığı’na göre İsrail’in askeri misillemesi çoğu sivil ve birçoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 35 bin kişinin ölümüne neden olurken, İsrail kuşatması korkunç gıda kıtlığı ve kıtlık tehdidini de beraberinde getirdi. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.
İsrail ordusu ise Gazze Şeridi’ne saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana 240’ı karadan işgal sürecinde olmak üzere en az 580 askerinin öldürüldüğünü duyurdu. Çatışmalara 24 Kasım 2023’te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan ‘insani ara’da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı.
Öte yandan İsrail binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti. İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında en az 400 Filistinli hayatını kaybetti.
İsrail ordusu ve Hizbullah arasında 8 Ekim 2023’ten beri yaşanan çatışmalarda en az 270 Hizbullah mensubu ve 50’den fazla Lübnanlı sivil, 40’ı aşkın Filistinli örgüt mensubu ile 6 İsrailli sivil ve 11 asker öldü.