İran Ortadoğu’nun önde gelen silah ihracatçısı: Saldırı kapasitesi ne, İsrail’e ne kadar zarar verebildi?
Güney Afrika Cumhuriyeti'nin İsrail'e açtığı soykırım davası Tel Aviv'de tartışılmaya devam ediyor. Eski Holokost mağduru 85 yaşındaki Eski İsrail Yüksek Mahkemesi Başkanı davaya atanacak. Öte yandan Knesset'te de davayı destekleyen sesler kesiliyor.
İsrail Gazze’ye saldırıları nedeniyle eleştirilmenin yanı sıra savaşı yayma ihtimali taşıyan gelişmelerle de gündemde. Hem dış hem de iç politikada çatlakların büyüdüğü İsrail’de bir sorun da Güney Afrika Cumhuriyeti’nin açtığı dava. Güney Afrika Cumhuriyeti 29 Aralık’ta Gazze’de işlediği fiillerle 1948 tarihli BM Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ni ihlal ettiği gerekçesiyle İsrail aleyhinde Uluslararası Adalet Divanı’nda dava açarak ihtiyati tedbir kararı alınmasını talep etmişti. Başvuruda “İsrail’in eylemleri ve ihmalleri soykırım niteliğindedir çünkü hususi soykırım niyetiyle işlenmiştir” denmiş, eylemlerin “Gazze’deki Filistinlileri yok etmek” amacı taşıdığı vurgulanmıştı.
İsrail yönetimi kendisini Gazze Şeridi’nde Filistinlilere soykırım uygulamakla suçlayan Güney Afrika Cumhuriyeti’ne tepki göstermiş ancak boykot etmeyerek davaya katılacağını duyurmuştu.
O günden bu yana da davaya ilişkin gelişmeler yakinen takip ediliyor. ilk duruşması 11-12 Ocak’ta yapılacak davada İsrail’i savunmak üzere daha önce Epstein ve Weinstein’i savunan kendisi de tecavüz ile suçlanan 85 yaşındaki Alan Dershowitz öne çıkmıştı. Dershowitz OJ Simpson’un savunma avukatlığını da yapmış, ününü buradan elde etmiş bir isimdi.
Şimdi kulislerde ikinci bir seçenek yankılanıyor. O da Holokost’tan (Nazilerin Yahudilere uyguladığı soykırım) sağ kurtulan Aharon Barak. 85 yaşındaki Eski İsrail Yüksek Mahkemesi Başkanı Barak Güney Afrika Cumhuriyeti’nin İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) açtığı “soykırım” davası duruşmasında 15 kişilik yargıçlar kurulunda İsrail’i temsilen yer alacak. UAD’nin yargılama usulüne göre davacı ve davalı ülkeler 15 yargıçtan oluşan heyete birer hakim atayabiliyor. İsrail devlet televizyonu KAN önceki gün “Tel Aviv Lahey’deki mahkemenin Gazze’deki saldırıların durdurulması yönünde karar vermesinden endişe ediyor” demişti.
İsrail Parlamentosu da (Knesset) haliyle bu kararla sarsılıyor. Zaten hükümet içinde atışmalar olan İsrail’de Güney Afrika Cumhuriyeti’nin açtığı bu dava tam bir kaosa sebep oldu.
İsrail basınından Maariv’in haberine göre Israel Beitenu fraksiyonunun başkanı Oded Forer, Ofer Cassif’in Knesset’inden çıkarılması için imza kampanyası başlattı. Solcu, Arap çoğunluklu Hadash koalisyonunun temsilcisi olan Cassif, Güney Afrika’nın İsrail’e yönelik soykırım suçlamalarını değerlendiren Uluslararası Adalet Divanı’nda bu hafta yapılacak duruşmaya desteğini açıklamıştı. Forer “Askerlerimizin ve vatandaşlarımızın kanı yerdeyken Cassif’in haince sözleri artık duyulamaz” dedi ve “Daha önce seçim komitesine verdiğim dilekçeyle Knesset adaylığından diskalifiye edilen Cassif, savaş sırasında İsrail Devleti’nin güvenliği için en yıkıcı girişimlerden birine katılmayı seçti ve böylece Hamas’ın İsrail’e karşı mücadelesini destekledi” diye de ekledi. Forer “Kendini yakında Knesset ve tercihen İsrail Devleti sınırlarının da ötesinde bulmalıdır” dedi.
Cassif de X platformu üzerinden, görev ve sorumluluğunun İsrail toplumuna ve onun tüm sakinlerine olduğunu söyledi. Bu sorumluluğun “etnik temizlik ve hatta soykırım çağrısı yapan bir hükümete” olmadığını ifade eden Cassif”millete zarar veren onlar, Güney Afrika’nın Lahey’e yönelmesine sebep olan onlar, ben ve arkadaşlarım değil” diye konuştu.
Mücadeleden vazgeçmeyeceğini söyleyen Cassif “intikam savaşları ve yok etme çağrıları olmamalı, gereksiz kan dökülmemeli. Vatandaşlar ve askerler feda edilmemeli” dedi.