İsrail’in Cenin saldırısı sonlandı, baskından geriye molozlar kaldı

İsrail, işgal altındaki Batı Şeria'da 21 yıl aradan sonra gerçekleştirdiği en büyük saldırısını bitirdikten sonra Cenin'deki güçlerini geri çekti.

Dünya 6 Temmuz 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
İsrail'in saldırıları nedeniyle kentte büyük yıkım oluştu. Fotoğraf: AA

Cenin’e haziran ayında gerçekleştirdiği baskında karşılaştığı direniş sonrası geri çekilmek zorunda kalan İsrail, bu sefer hazırlıklı bir şekilde hem havadan hem de karadan gerçekleştirdiği saldırıda en az 5’i direnişçi 12 kişiyi öldürdü. Ordu, baskında İsrail güçlerinin tünelleri ortaya çıkardığını, 1000 silaha el koyduğunu ve 30 şüpheliyi tutukladığını söyledi.

İsrail medyası, ordunun sözcüsü Daniel Hagari’nin tüm birliklerin Cenin’den çekildiğini ve operasyonun tamamlandığını söylediğini aktardı. Cenin’deki görgü tanıkları da hava karardıktan sonra İsrail’e ait askeri konvoyların kentten ayrıldığını gördüklerini bildirdi.

Filistinli direnişçiler ile İsrail güçleri arasında çatışmalar yaşandı. Fotoğraf: AA

Filistin Dışişleri Bakanlığı, bölgedeki gerginliğin büyümesini ‘Cenin halkına karşı açık bir savaş’ olarak değerlendirirken, Cenin yakınlarındaki bir askeri üssü ziyaret eden İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ‘terörizmin kökünü kazıma’ sözü vererek, “Şu anda görevimizi tamamlıyoruz. Cenin’deki bu kapsamlı eylemimizin tek seferlik bir operasyon olmadığını söyleyebilirim “dedi.

Yarım kilometrekareden daha az bir alanda 14 bin kişinin yaşadığı Cenin mülteci kampı, bir yıldan uzun bir süredir İsrail’in merceği altında. Bu bölgeyi önemli kılan ise Hamas gibi bazı silahlı grupların bölgede aktif olması. İsrail ordusu haziranın sonlarına doğru Cenin’e bir kez daha baskın düzenlemiş ancak güçlü bir direnişle karşılaşınca 21 yıl sonra ilk kez bölgede savaş uçağı uçurmuştu.

Filistin Kızılayı, kamptaki yaklaşık 3000 kişiye tekabül eden 500 ailenin tahliye edildiğini açıkladı. Baskının ikinci gününün gecesinde bölgeden ayrılan Filistinlilerin görüntüsü, 1948 yılında İsrail’in daha yeni kurulduğu dönemde Nakba’dan ayrılmak zorunda kalan Arap nüfusunu hatırlattı.

Öte yandan İsrail’in çekilmeden önce Cenin’deki devlet hastanesinin avlusunda bulunan Filistinlilere ateş açması tepkiyle karşılandı. Filistin Sağlık Bakanı Mai el-Kayla, “İsrail’in saldırganlığı bugün öğleden sonra Cenin hastanesinin avlusunda vatandaşlara ateş açılması ve ikisi ağır üç kişinin yaralanmasıyla doruk noktasına ulaştı” dedi. İsrail ordusu ise söz konusu haberlerin doğruluğundan ’emin olmadığını’ belirterek, ‘terör örgütlerinin sivil alanları saklanma yeri olarak kullandığını’ söyledi.

Bölgeden geriye molozlar kaldı

Saldırılarda hatayını kaybeden Filistinlilerin fotoğrafları, kentteki duvara asıldı. Fotoğraf: AA

Askerler bölgeden çekilirken, çarşamba günü erken saatlerde Gazze Şeridi’ndeki Filistinli silahlı gruplar, İsrail’e beş roket fırlattı. Bu roketler hava savunma sistemleri tarafından engellenirken herhangi bir can kaybı da bildirilmedi. Buna karşılık İsrail de savaş jetleriyle Gazze’deki bir yeraltı silah üretim tesisini vurduğunu açıkladı.

İsrail bölgeden çekilirken geriye mülteci kampının şoka uğramış sakinleri, moloz yığınları ve derme çatma toprak yığınları kaldı. İnsanlar harap olan evlerini temizleme ve onarma çalışmalarına başladı. Buldozerler yanmış arabaları yollardan çekerken, elektrik şebekesini onarmak için çaba harcandı.

Direnişçiler ölenlerin cenazelerini kaldırmak için bir araya geldi. “Şehidin annesi ne şanslı, keşke senin değil de benim annem olsaydı” ve “Rahat uyu şehidim, mücadeleni sürdüreceğiz” gibi sloganlar atıldı.

Cenin saldırılarında ikinci gün: Ruhumuzu kırmaya çalışıyorlar ama başaramayacaklarCenin saldırılarında ikinci gün: Ruhumuzu kırmaya çalışıyorlar ama başaramayacaklar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.