İsveç’te artık büyükanne ve büyükbabalar torunlarına bakmak için ücretli izin alabilecek

İsveç'te sosyal haklarda çığır açan bir kanun yürürlüğe girdi: Artık anneanne, babaanne ve büyükbabalar da üç aya kadar ücretli izin alıp torunlarına bakabilecek.

Dünya 3 Temmuz 2024
İsveç ebeveynler için oldukça cömert sayılabilecek haklara sahip.

İsveç dünyada babalara ücretli doğum izni veren ilk ülke olmasının üzerinden 50 yıl geçmişken yine çığır açan yeni bir kanunla gündemde.

İskandinav ülkesinde 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe giren yasayla anneanne, babaanne ve büyükbabalar bir yaşa kadar olan torunlarına bakmak için ücretli izne çıkabilecek.

349 sandalyeli İsveç parlamentosu Riksdag’da geçen aralık ayında hükümetin ebeveyn izninin devredilmesine ilişkin önerisini onaylamıştı. Yasaya göre çift ebeveynler 45 günlük  bekar bir anne ya da baba ise 90 günlük doğum iznini anne-babalarına devredebilecek.

Vergi mükellefleri tarafından finanse edilen sosyal refah sistemiyle ünlü 10 milyon nüfuslu İskandinav ülkesi vatandaşların beşikten mezara kadar gözetildiği sosyal haklara sahip.

Ücretli doğum izni çocuk başına 480 gün. Yaklaşık 16 ay olan bu sürenin 390 günü kişinin tam maaşı üzerinden hesaplanıyor, kalan 90 gün içinse sabit olarak günlük 180 İsveç kronu (550 lira) ödeme yapılıyor. Bunun dışında çocuk sekiz yaşına gelene daha az mesai saatleri olan bir düzende çalışabiliyorlar. Memurlar için bu kısaltılmış mesaiyle çalışma düzeni çocuk 12 yaşına gelene kadar geçerli.

AK Parti üç hamleyle nüfusu artırmaya çalışacakAK Parti üç hamleyle nüfusu artırmaya çalışacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.