İsyancı güçler Rusya’nın sınır bölgesi Belgorod’a saldırdı

Kendilerini Rus partizan gücü olarak tanımlayan isyancı gruplar, Rusya'nın sınır topraklarına baskın düzenledi. Bu olayın ardından Rusya'nın Ukrayna sınırında çatışmalar başladı. Savaşın başından beri ilk kez bir Rus toprağı çatışmalara sahne oluyor.

Dünya 23 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Rusya'nın Belgorod bölgesi üzerinde yükselen dumanlar. Fotoğraf: Rusya için Özgürlük Lejyonu

Rusya’yı Devlet Başkanı Vladimir Putin’den kurtarmak istediğini söyleyen milis örgütü Rusya’nın Özgürlüğü Lejyonu, Rusya’nın Ukrayna sınırındaki Kozinka yerleşim birimini ele geçirdiğini ve Rusya’nın Belgorod bölgesindeki Grayvoron kasabasına birlikler gönderdiğini öne sürdü. Kremlin karşıtı başka bir milis gücü olan Rus Gönüllü Birliği’nin de baskına katıldığı öğrenildi.

Rusya Özgürlük Lejyonu tarafından sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada, “Biz de siz gibi Rus’uz. Bizi farklı kılan tek şey, iktidardaki suçluların eylemlerini artık haklı çıkarmak istemememiz ve hem kendi özgürlüğümüzü hem de sizin özgürlüğünüzü savunmak için silaha sarılmamız. Bugün herkesin kendi geleceği için sorumluluk alma vakti geldi. Kremlin’in diktatörlüğüne son vermenin zamanı geldi” diye yazdı.

Bunun üzerine sınır bölgesinde meydana gelen çatışmalar akşam saatlerine kadar devam etti. Belgorod Bölge Valisi Vyacheslav Gladkov, en az sekiz kişinin yaralandığını bildirdi. Grayvoron’daki sınır noktasından çekildiği iddia edilen baskın görüntülerinde, yere saçılmış Rus pasaportları ve zırhlı araçların bir karakolu işgal ettiği görülüyor.

Kırmızıyla gösterilen yer Belgorod bölgesindeki Kozinka. Fotoğraf: Google Maps

Sosyal medyada yayımlanan diğer videolar arasında bir Rus Mi-8 helikopterinin Kozinka üzerinde işaret fişekleri attığı ve acil durum sirenlerinin seslerinin duyulduğu, yerleşim yerinde dumanların yükseldiği görülüyor. Yüzlerce arabanın bölgeyi boşaltması da dikkat çekiyor.

Rusya, saldırıdan Ukrayna’yı sorumlu tuttu

Belgorod bölge valisi saldırıyı doğrulayarak, “Ukrayna silahlı kuvvetlerine bağlı sabotaj ve keşif grubu, Grayvoron topraklarına girmiştir. Rusya Silahlı Kuvvetleri, sınır güvenliği teşkilatı, Rosgvardiya ve FSB ile birlikte düşmanı ortadan kaldırmak için gerekli önlemleri alıyor” dedi.

Kremlin’den yapılan açıklamada Putin’in sınır bölgesine yapılan saldırıdan haberdar edildiği belirtilirken, Moskova’nın saldırının ‘dikkatleri Rusya’nın kontrolünü arttığı Bahmut’tan başka yöne çekmek’ için planlandığına inanıldığı belirtildi.

Ukrayna parmağı olduğunu reddediyor

Ukrayna askeri istihbarat sözcüsü Andriy Yusov, Ukrayna medyasına yaptığı açıklamada, “Evet, bugün Rusya vatandaşlarından oluşan Rus Gönüllü Birliği ve Rusya’nın Özgürlüğü Lejyonu, Belgorod bölgesindeki bu toprakları Putin rejiminden kurtarmak ve Ukraynalı sivilleri korumak için düşmanı geri püskürtmek amacıyla bir operasyon başlattı” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin danışmanı Mıhaylo Podolyak ise Kiev’in saldırılarla hiçbir alakası olmadığını söylemekle birlikte yaşananları Rusya’nın geçmişte Ukrayna’da savaşmaları için dolaylı güçler kullanmasına benzeterek, “Bildiğiniz gibi tanklar bütün Rus askeri mağazalarda satılıyor. Bu gerilla grupları da Rus vatandaşlarından oluşuyor” diye yazdı.

Yerel yetkililer dün akşam Belgorod’u ‘terörle mücadele’ bölgesi ilan etti. Geçen yıl başlayan savaşta ilk kez Rus köyleri çatışmaların ortasında kaldı. İsyancı güçlerin bölgede herhangi bir toprak parçasını ele geçirip geçirmediği henüz teyit edilemedi.

Dikkat dağıtma amaçlı mı yoksa yaz saldırısının habercisi mi?

ABD ve diğer Batılı güçler, Ukrayna’ya Rusya içindeki hedefleri vurmamak şartıyla silah tedarik etti. Daha hafta sonu Ukrayna’da F-16 verilmesi yönünde ABD bile olumlu işaret verdi. ABD Başkanı Joe Biden, F-16’nın verilebilmesi için, Zelenski’den ‘Rus toprakları içerisinde saldırı gerçekleştirilmemesi’ sözü aldığını dile getirdi.

Ukrayna, Rus havaalanlarını, enerji altyapısını ve hatta bu ayın başlarında Kremlin’e yapılan insansız hava aracı saldırısı da dahil olmak üzere Rus topraklarında gerçekleşen geçmiş saldırılarla herhangi bir bağlantısı olduğunu reddediyor.

Öte yandan Ukrayna’nın Rusya’nın işgal ettiği topraklarını geri almak için yaz aylarında bir karşı saldırı başlatmaya hazırlandığı biliniyor. Bu baskının o saldırının habercisi mi olduğu yoksa Rusya’nın Bahmut’taki dikkatini dağıtmak için mi olduğu ise şimdilik belirsizliğini koruyor.

Rusya 'Bahmut'u aldık' dedi, Ukrayna yalanladıRusya ‘Bahmut’u aldık’ dedi, Ukrayna yalanladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.