İtalya’da aşırı sağcı belediye başkanı Müslüman göçmenlerin üzerine kabus gibi çöktü

İtalyan aşırı sağı göçmen karşıtı eylemleriyle gündem olmaya devam ediyor. Bu kez liman kasabası Monfalcone'deyiz. Monfalcone'nin aşırı sağcı Belediye Başkanı Cisint namaz kılmayı yasakladığı gerekçesiyle ateş altında.

Dünya 19 Şubat 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
23 Aralık'taki protestodan. Fotoğraf: Corriere della Serra

Buradaki Müslümanlar İtalya’nın kuzeyindeki liman kasabası Monfalcone’de 20 yılı aşkın süre nispeten huzurlu yaşadı. Ta ki Kuran’ı Kerim’in yanmış iki sayfası bulunan bir zarf alana kadar. Zarf Via Duca d’Aosta’daki Darüsselam Müslüman Derneği’ne gönderildi. Zaman da manidardı, nitekim Monfalcone’nin aşırı sağcı Belediye Başkanı Anna Maria Cisint binada namaz kılmayı kısa süre önce yasaklamıştı.

Derneğin başkanı olan Bou Konate “Bu çok incitici, hiç beklemediğimiz ciddi bir hakaretti. Ama tesadüf falan değildi. Mektup toksikliğin teşvik edildiği nefret kampanyasının bir tehdidiydi aslında” diyor.

Monfalcone’nin nüfusu kısa süre önce 30 bini geçti. Nüfusun artışı doğum oranının hızlı düşüşünden muzdarip ülke için normalde iyi haber olabilirdi ama aşırı sağcı Cisint’in göreve geldiği 2016’dan bu yana Monfalcone’deki nüfus artışı hoş karşılanmıyor.

Tersane vesile oldu

Şehirde nüfus artışı daha çok devlet kontrolündeki Fincantieri’nin sahibi olduğu büyük tersaneyle ilişkili. Bu tersane için kasabaya Bangladeş başta çok sayıda kalifiye yabancı işçi göç etti. Özellikle dev yolcu gemilerinin inşa edildiği en yoğun dönemde daha ucuz işgücü olduğu için tercih edilen göçmen işçiler İtalyan işçilerin sayısını epey geçti.

Monfalcone’deki Bangladeşlilerin nüfusu ailelerini getirebilmelerine olanak tanıyan aile birleşimi izniyle ve onların İtalya’da doğan çocuklarıyla iyice arttı. Cisint’in Observer’a verdiği demece göre Monfalcone’de bugün 9400 yabancıdan 6600’ü Bangladeşlilerden oluşuyor.

Göçmenler kasabanın yapısını da değiştirmiş. Kasabada yabancıların işlettiği mağaza ve restoranlar ile genelde Bangladeşlilerin kullandığı bir bisiklet yolu ağı var. Friuli Venezia Giulia’nın sol görüşlü meclis üyesi Enrico Bullian Observar’a “Yabancıların katkısı olmasaydı Monfalcone hayalet kasaba haline gelirdi” diyor.

Bir bir yeni yasaklar getirdi

Hem Matteo Salvini’nin Birlik Partisi, hem de İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin İtalya’nın Kardeşleri partisinin desteklediği bir siyasetçi olan Cisint yürüttüğü göçmen karşıtlığı politikasıyla kolayca yeniden seçildi.

Göreve geldikten sonra ilk hamlesi meydandaki bankları kaldırmak oldu çünkü iddiasına göre bunları çoğunlukla göçmenler kullanıyordu. Cisint bir yandan okullardaki yabancı çocukların sayısını kısıtlamaya çalışırken diğer yandan da Bangladeşliler arasında popüler bir spor olan kriketi spor festivalinden çıkardı. Geçen yaz Müslüman kadınların plajda haşema giymesi de yasaklandı.

Tüm yeni uygulamalar içinde en çok tepki uyandıran karar ise Müslümanlara kültür merkezinde namaz kılma yasağı getirilmesi oldu. Dernek başkanı Konate 40 yıldır İtalya’da yaşıyor ve karara tepkisini şu sözlerle gösteriyor: “20 yılı aşkın süredir burada ağzımızın tadıyla ibadet ediyorduk. Ama sadece ibadet ettiğimiz bir yer değildi burası, insanlar sohbet etmek için bir araya geliyordu. Çocuklar okul sonrası dersleri için geliyordu. Avrupa’da ibadet edebileceğiniz pek çok İslami kültür merkezi var ve kimse onlara engel olmuyor.”

‘İbadet yeri olarak değil ticari kullanım için tahsis edildi’

Cisint ise Müslümanların şehir planlamasına uymadığını söylüyor. Belediye başkanına göre bina ibadet değil ticari kullanım için tahsis edilmiş. Kasaba sakinlerinin kendisine “yüzlerce insanın hep birlikte” derneğe girdiğini gösteren fotoğraflar gönderdiğini söyleyen başkan güvenliğin de aldığı kararda etken olduğunu belirtiyor. Cisint “Onlara ‘Burayı kapatın ve namaz kılmayın’ demedim. Bu alan amacından sapmış bir şekilde kullanılıyordu, cami gibi kullanılıyordu. Yasalara uymaları gerekiyor” diyerek savundu kendini.

Meloni’nin cami olmayan ama ibadet yeri olarak kullanılan, Müslümanlara ait yüzlerce binayı kapattırması kararıyla örtüşüyor Cisint’in kararı. Ocak ayı başında Meloni, Monfalcone’deki durum hakkında yorum yapması istenince Avrupa’nın “İslamlaşmasına” karşı olduğunu belirterek “İtalya’da yaşamayı seçenler İtalya’nın kurallarına uymak zorunda” demişti.

Namaz kılma yasağı son nokta oldu

Konate ise Monfalcone’deki Müslümanların yasalara daima uyduğunu söylüyor, kanıt olarak da kasabadaki düşük suç oranlarını gösteriyor. Konate belediye başkanının amacının İtalyan anayasasında da yer alan “ibadet etme hakkını” Müslümanların elinden almaya çalıştığını iddia ediyor.

Normalde sessiz sakin bir hayat yaşayan topluluk namaz kılma yasağından sonra ayaklanmış. 23 Aralık’ta 8 bin kadar kişi hem Cisint’in İslam karşıtlığını hem de kültür merkezinde namaz kılma yasağını protesto etti. Birçoklarına göre Cisint bu hareketiyle aslında haziran ayında Avrupa Parlamentosu seçimlerinde şansını yükseltmeye çalışıyor.

Cisint yabancıların giderek artmasının Monfalcone’deki sosyal hizmet yükünü artırdığını söylüyor. Ama kasabanın diğer büyük göçmen topluluğu olan Romanyalılarla herhangi bir sorunu yok. Cisint’e göre Romanyalılar kasabaya geldikleri gibi entegre olup İtalyanların kurallarına ayak uyduruyor.

Belediye başkanına göre Müslümanlar ise entegre olmadıkları gibi İtalyanca öğrenmek istemiyor, öğrendiklerinde de bunun vatandaşlık almak için olduğunu iddia ediyor. Ayrıca Müslümanların “çok fazla çocuk sahibi olduğundan” şikayet eden Cisint onlar için daha fazla okul inşa etmek dahil pek çok şey yaptığını belirtiyor.

Toplu tecavüzler İtalya'yı ayağa kaldırdıToplu tecavüzler İtalya’yı ayağa kaldırdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.