Vaizlikle başladı, ‘hocaefendi’yle zirveyi gördü ve ‘hain’ olarak öldü: Fethullah Gülen kimdir, örgütte tahta kim geçecek?
Kenya'da geçen hafta cuma günü silahlı kişiler tarafından kaçırılan dört Türk sığınmacıya ne olduğunu Kenya hükümeti açıkladı. Kenya Dışişleri Bakanı, FETÖ'yle bağlantılı olduğu düşünülen bu sığınmacıların Türkiye'ye iade edildiğini söyledi.
Kenya’nın başkenti Nairobi’de geçen hafta cuma günü Türk vatandaşı olduğu bilinen yedi kişi, silahlı ve kar maskeli kişiler tarafından kaçırıldı. “Sığınmacı” statüsüyle Kenya’da bulundukları anlaşılan yedi kişiden üçü daha sonra serbest bırakıldı. Ama dört kişinin akıbetinin ne olduğu bugüne kadar bilinmiyordu. Hem ABD’li siyasiler hem de hak grupları bu süreçte gözlerini Türkiye’ye çevirdi. Bunun sebebi de kaçırılanların terör örgütü FETÖ’yle bağlantıları olduğunun düşünülmesiydi. Ankara’dan konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı ama Kenya hükümeti kaçırılanların Türkiye’ye iade edildiğini söyledi.
Kaçırılanlar Mustafa Genç, oğlu Abdullah Genç, Hüseyin Yeşilsu, Necdet Seyitoğlu, Öztürk Uzun, Alparslan Taşçı ve eşi Saadet Taşçı’ydı. Seyitoğlu daha sonra İngiliz vatandaşı olduğunu kanıtlayabildiği için, Saadet Taşçı kadın ve Abdullah Genç de çocuk olduğu için serbest bırakıldı. Hepsi de Nairobi’nin farklı yerlerinden aynı şekilde kaçırılmıştı. Seyitoğlu’nun kaçırılma olayı çevredeki kameralara yansımıştı. Bu görüntülerde iki aracın içinde iki kişi olduğu anlaşılan gümüş renkli bir sedanı araya aldığı görülüyor. Daha sonra sedanı sıkıştıran araçlardan silahlı sekiz kadar kişi çıkıyor ve sedandaki yolcuları alıkoyuyor.
Turkish Refugees Abducted
Family of four among seven Turkish refugees abducted on Friday
Turkish refugees abducted by armed men at gunpointAbductors claimed to be security officials in Kenya#CitizenWeekend@OBurrows pic.twitter.com/wvRAHsoaHa
— Citizen TV Kenya (@citizentvkenya) October 19, 2024
Bu kişilerin kaçırılma olayı, BBC International ile uluslararası toplumda dikkat çekmiş olsa da haberi ilk yapanlar FETÖ’yle bağlantılı Kronos News ve Tr724 gibi haber siteleriydi. Ayrıca Öztürk Uzun 15 Temmuz darbe girişiminin olduğu 2016 senesinde Kenya’ya gitmişti. Seyitoğlu’nun da eğitim danışmanı olduğu biliniyor. Bu kişilerin FETÖcü olduğu resmi olarak bilinmese de tüm bu bulgular Fethullahçı olduklarını düşündürüyor.
Hal böyleyken önce Uluslararası Af Örgütü, sonra sırasıyla Birleşmiş Milletler (BM) ve ABD’li siyasiler tepkilerini gösterdi. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHRC) dört sığınmacının Kenya’dan Türkiye’ye iade edilmesinden derin endişe duyduklarını söylerken, kaçırılanları temsil eden hukuk firması Mukele & Kakai havayolu şirketlerine müvekkillerinin uçağa bindirilmemesi konusunda haber saldıklarını açıklamıştı.
UNHCR ayrıyeten bir açıklama yayınlayarak “Kenya hükümetini uluslararası hukuka uymaya ve sığınmacılarla mültecilerin hayatlarının ya da özgürlüklerinin tehdit altında olacağı bir yere gönderilmelerini yasaklayan ‘mültecilerin zorla gönderilmemesi’ ilkesine bağlı kalmaya çağırıyoruz” dedi. Ancak tüm bu girişimler yanıtsız kaldı.
Kenya Dışişleri Bakanlığı, sığınmacıların Ankara’nın talebi üstüne Türkiye’ye iade edildiğini açıkladı. Kenya Dışişleri Bakanı Korir Sing’Oei’nin sosyal medyada yayınladığı açıklamada, sahip oldukları “güçlü tarihi ve stratejik ilişkiler” nedeniyle Türkiye’nin iade talebini kabul ettiklerini söyledi. Ayrıca Ankara’nın söz konusu sığınmacılara “onurlarını zedelemeyecek şekilde muamele gösterileceği” konusunda kendilerine güvence verildiğini de ekledi. Kenya emniyeti ilk aşamada kaçırma olayını soruşturduklarını açıklamıştı.
@ForeignOfficeKE @OfficePCS_KE. pic.twitter.com/NZgsn3Y05C
— Korir Sing’Oei (@SingoeiAKorir) October 21, 2024
BM’nin 1951 Mülteci Sözleşmesi mültecilerin hayatlarına ve özgürlüklerini ciddi tehlike altına sokan durumlar karşısında ülkelerine geri gönderilmemelerini zorunlu kılıyor. Kenya hükümeti mülteci haklarının korunması konusunda “sarsılmaz bir kararlılığa” sahip olduğunu ve ülkelerine iade edilen kişilerin mahremiyetine ve gizliliğine saygı duyduğunu söyledi.
Uluslararası Af Örgütü, Kenya hükümetinin açıklamasını “şok edici bir itiraf” olarak niteledi. BM’nin geri göndermeme ilkesinin ihlali olduğunu söyleyen örgüt, “Bu hamle, Kenya’nın UNHRC üyesi olarak taşıdığı hukuki yükümlülükleri ve insani sözleri baltalıyor” dedi. Örgütün Kenya ayağı, dört sığınmacının evlerine dönmesi için bir de imza kampanyası başlattı.
Bu arada daha önce Fethullah Gülen’in yeğeni Selahattin Gülen de Kenya’da yakalanmış ve üç yıl dört ay hapis cezasına çarptırılmıştı.