Kalıcı ateşkes için New York’ta köprü kapatıp açlık grevine başladılar

Gazze'de ateşkes iki gün daha uzatıldı ancak ABD'deki hak savunucuları kalıcı ateşkes istiyor. Bunun için de herkesin evlerine döndüğü pazar günü Manhattan'daki köprüyü kapatarak ve pazartesi günü Beyaz Saray önünde açlık grevi başlatarak gösterdi.

Dünya 29 Kasım 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Solda açlık grevi, sağda Manhattan Köprüsü'nü kapatan grup.

ABD ve İngiltere’de yönetim İsrail yanlısı bir tavır takınsa da ateşkes yanlıları savaşın başında beri her iki ülkede de yoğun protesto gösterileri yapıyor. ABD bugüne kadarki en büyük Filistin yanlısı protestolara sahne olurken savaştaki geçici ateşkes kalıcı ateşkes için umutları da artırdı. Ateşkesin kalıcı olmasını amaçlayan ABD’deki protestolara Manhattan Köprüsü’nün kapatılması ve açlık grevi damga vurdu.

New Yorklu barış aktivistleri insanların Şükran Günü tatilinin ardından evlerine döndüğü pazar günü Manhattan Köprüsü’nü üç saatliğine kapattı. Siyonizm karşıtı Jewish For Peace (JVP) organizatörlerinin tahminine göre eylemlere 1500’den fazla protestocu katıldı. “Yaşasın Gazze” sloganının hakim olduğu protesto sırasında Manhattan’ı Brooklyn’e bağlayan köprü trafiğe kapatıldı.

Protesto trafiğin en yoğun olduğu zamanlardan biri olan Şükran Günü tatili sonuna denk getirildi. Grand Central istasyonundaki oturma eylemi ve zamanlanmış yürüyüşler sebebiyle tatilden dönenlerin yolculuğu aksadı. JVP Sözcüsü Jay Saper The Guardian’a verdiği demeçte “ABD hükümeti Gazze’deki Filistinlilerin soykırıma uğramasını finanse etmeye ve körüklemeye devam ederken burada işlerin her zamanki gibi devam edemeyeceğini biliyoruz. Bombardımanları kalıcı olarak durdurabilecek uluslararası tepkinin oluşmasına yardımcı olmak için kitlesel eylem yapmak gerekiyor” dedi.

Saper İsrail’in askeri operasyona verdiği arayı iki gün uzatmasında ABD ve Batı’daki kitlesel protestoların da etkisi olduğunu söyledi. Pazar günkü eyleme hahamından papazına, imamından New Yorklu Yahudilere ülkenin her dini kesiminden insan katıldı. Saper sözlerine protestoların Biden yönetimini çoğu Amerikalının kalıcı ateşkes istediğini gösteren anketleri görmezden gelemez duruma getirdiğini de ekledi.

“Tarihi eylemler için örgütlenmeye devam ediyoruz” diyen Saper “Grand Central istasyonunu kapattık, bu şehrin 20 yıldır gördüğü en büyük tutuklamalara neden oldu. Kongredeki en büyük kitlesel oturma eylemlerinden birini gerçekleştirdik ve Özgürlük Heykeli’ni ele geçirdik. Sesimizi yükseltmeye devam etmemiz gerektiğini biliyoruz ve tüm Filistinliler özgür olana kadar sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz” diye devam etti.

Öte yandan eyalet milletvekilleri ve hak savunucuları oyuncu Cynthia Nixon’un da katılımıyla Gazze’de ateşkes için Beyaz Saray önünde beş günlük açlık grevi başlattı. Pazartesi günü düzenlenen basın toplantısında aktivistler ABD Başkanı Joe Biden’ın Gazze saldırılarındaki rolünü kınayarak savaşın bir an önce sonlandırılması çağrısı yaptı.

Art arda iki gün düzenlenen protestoların temelinde ABD’nin İsrail’e 14 milyar dolardan fazla para yardımı sözü vermesi var. Ancak Biden yönetimi İsrail’e silah göndermeyi de sürdürüyor.

Biden tüm itirazlara rağmen İsrail'e silah satıyor: 320 milyon dolar daha!Biden tüm itirazlara rağmen İsrail’e silah satıyor: 320 milyon dolar daha!

ABD Filistin Hakları Kampanyası (USCPR) organizatörlerinden İman Abid “Ateşkes çağrısı yapmadan önce daha kaç Filistinlinin öldürülmesi gerekiyor Başkan Biden? Daha fazla bekleyemeyiz” dedi. Şimdiye kadar 14 bin 800’den fazla Filistinli’nin hayatını kaybettiğini, açlık grevi yapanların tavrının ateşkesin Gazze’deki krizi bombaların değil diplomasinin çözebileceğini gösterdiğini söyledi.

Ancak İsrailli liderler ateşkes sona erdiğinde bombardımanın çok daha yoğun şekilde devam edeceğini belirtiyor. Gazze’nin kuzeyinde yaşananları evlerine dönmemeleri konusunda uyarmaları da savaşın bitmediğini net olarak gösteriyor.

Açlık grevini ilerici Yahudi gruplar ile Arap ve Filistinli-Amerikalı örgütler tarafından düzenlenmesi de önemli. Zira bu Yahudiler arasında da çok sayıda savaş karşıtı insan olduğunu gösteriyor. Nixon’un Beyaz Saray önündeki konuşmasını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.

ABD'li oyuncu Cynthia Nixon Filistin için açlık grevindeABD’li oyuncu Cynthia Nixon Filistin için açlık grevinde

Biden’ın doğduğu yer olan Delaware’den milletvekili seçilen Madinah Wilson-Anton birkaç gün boyunca yiyecekten uzak kalmanın onu endişelendirdiğini, ancak gönlünün bu konuda tercih hakkı olmayan ve ufukta sonu görünmeyen bir katliamla boğuşan Gazze halkıyla olduğunu söyledi. Wilson-Anton, “ABD’lilerin çoğu kalıcı ateşkesten yana. Başkanımızın ve kongre üyelerimizin Delawareliler ile ABD’liler için neyin önemli olduğu konusunda duyarlı olmaması büyük talihsizlik. Umarım bu hafta başkanımızın ve kongre üyelerimizin dikkatini çekmeyi başarırız da ayrıcalıklarını ve konumlarını kullanarak kalıcı ateşkes için müzakereye başlayabilirler” dedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.