Karadan engellenen yardımlar için umut denizde: İlk gemi Gazze için yolda

İsrail'in saldırıları nedeniyle açlık ve susuzlukla mücadele eden Filistinliler için insani yardım taşıyan gemi Güney Kıbrıs üzerinden Gazze'ye gitmek için yola çıktı.

Dünya 12 Mart 2024
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

İsrail ve Filistinli örgütler arasındaki savaşta ölü sayısı 31 bini aşarken operasyon tehdidi altındaki Refah’ta da kıtlıkla burun buruna yaşam mücadelesi sürüyor. Ramazan ayıyla beraber başlaması umut edilen ateşkes hayalleri suya düşünce Gazze’de Ramazan açlık, yokluk ve saldırı altında geçiyor. İsrail’in zorla yerinden ettiği ve Refah bölgesine sıkışan Filistinliler, yine İsrail tarafından engellenen yardımlara ulaşamadıkları için açlıktan ve susuzluktan hayatlarını kaybetmeye başladı. Gazze’de insani durum alarm verirken Uluslararası iki yardım kuruluşunun gıda malzemesini taşıyan gemi ilk kez Kıbrıs Adası üzerinden Gazze’ye doğru yola çıkıyor.

200 tonluk yardımla deniz koridoru açılıyor

Uluslararası yardım kuruluşu Open Arms ile ABD merkezli World Central Kitchen kuruluşlarının gıda malzemesini taşıyan gemi ilk kez Kıbrıs Adası üzerinden Gazze’ye doğru yola çıkıyor. Fotoğraf: AA

İspanyol sivil toplum kuruluşu Open Arms’ın X hesabında yapılan açıklamada geminin Open Arms ile ABD merkezli World Central Kitchen (WCK) kuruluşunun 200 tonluk gıda yardımını taşıdığı belirtildi. Gazze’ye gönderilecek gemi Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Larnaka limanından hareket ederken Open Arms’ın hesabında “Böylelikle nüfusun karşı karşıya olduğu insani acil durumu hafifletmeyi başaracak birçok misyondan ilki olacağını umduğumuz son derece karmaşık bir görevle Gazze Şeridi’ne insani deniz koridoru açılıyor” ifadesi kullanıldı. Rum gazeteleri de yardım malzemesinin, öncesinde İsrailli yetkililer tarafından da denetlendiğini, geminin Gazze açığına iki gün sonra ulaşmasının beklendiğini yazdı.

WCK, Open Arms dışında sevkiyatın koordinesi için Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile de işbirliği yapıyor. Gemi, pirinç, un, fasulye, mercimek ve konserve et dahil olmak üzere birçok gıda yardımını Gazze’ye ulaştıracak. Yardımları gemiden karaya taşımak için Gazze’de yeri açıklanmayan bir bölgede geçici iskele inşa edilecek. ABD’nin inşa edeceğini açıkladığı bu geçici iskeleye dair ayrıntılar da tam anlamıyla açıklanmadı.

BM, Gazze’ye yardım taşıyan geminin planlamasında yer almıyor

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke Kıbrıs üzerinden Gazze’ye insani yardım taşıyan ve bu sabah yola çıkan geminin planlaması ve bunun icrasında BM’nin yer almadığını bildirdi. Laerke BM Cenevre Ofisi’nin haftalık basın toplantısında uluslararası iki yardım kuruluşunun gıda malzemesini taşıyan geminin ilk kez Kıbrıs Adası üzerinden Gazze’ye doğru yola çıkmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“BM bunun planlanması veya icrasında yer almadı” ifadesini kullanan Laerke “Gazze’ye gelen her türlü gıda ve diğer acil yardıma şiddetle ihtiyaç duyuluyor. Bu konuda hiçbir şüphe yok” dedi. Laerke’ye göre deniz ve havadan yapılan yardımlar çok mühim olsa da karadan yapılacak yardımlar kadar efektif olmayacak. Laerke deniz yoluyla Gazze’ye yardım ulaştırılmasını olumlu karşıladıklarını belirterek “Gazze’ye karadan erişime ve Gazze içinde güvenli, emniyetli ve düzenli teslimata da ihtiyacımız var” diye konuştu.

Gazze’ye yardım taşıyacak geminin yola çıkması büyük bir sevinle karşılansa da ne kadar sürede ne kadar yardımın ulaşacağı ve akışın gerçek anlamda ne zaman başlayacağına dair soru işaretleri henüz yanıt bulmuş değil. İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarına destek vermelerine rağmen Tel Aviv’in kısıtlamaları nedeniyle açlığın pençesindeki Gazze’ye yeterli yardımı ulaştırmayı başaramayan ABD, İngiltere ve AB’nin, insani yardım için deniz koridoru açma girişimlerindeki belirsizlik devam ediyor.

İskele için 60 gün verilmişti

İsrail’in 5 ayı aşkın süredir saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi’nde açlıktan kaynaklanan ölüm raporları artarken ABD, İngiltere, AB ve BAE gibi ülkeler kuşatma altındaki Gazze’ye insani yardım ulaştırmak için bir deniz koridoru açmaya çalışıyor. İlk olarak AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in 8 Kasım 2023’te duyurduğu Gazze’ye deniz koridoru planına ilişkin çabalar aylar sonra yeniden gündeme getirildi. ABD Başkanı Joe Biden 8 Mart’ta yaptığı konuşmada Amerikan ordusuna insani yardım ulaştırmak iddiasıyla Gazze sahiline geçici bir liman kurulması talimatı verdiğini açıkladı. Söz konusu liman ile Gazze’ye deniz yoluyla daha yüksek miktarda insani yardımın ulaştırılmasını hedeflediklerini iddia eden Biden muhtemel bir Amerikan işgaline dair endişelere ilişkin ise ABD askerlerinin Gazze’ye ayak basmayacağını söyledi. ABD Savunma Bakanlığı da (Pentagon) 10 Mart’ta Gazze sahiline insani yardımları ulaştırma iddiasıyla kurulması planlanan limanın inşası için gerekli malzemelerin sevk edildiğini ve inşaatın tamamlanmasının 60 günü bulabileceğini açıkladı. Konuyla ilgili soruları yanıtlayan Pentagon Sözcüsü Pat Ryder Gazze’nin hemen kuzeyinde yer alan ve Gazze’ye sınırları olan Aşdod ve Aşkelon’daki limanlar varken ve açlığın pençesindeki halkın vahim durumda olmasına rağmen neden 60 gün beklendiğinin sorulması üzerine Gazze’ye yardım ulaştırmanın en iyi yolunun kara değil hava yolu olduğunu ancak havadan yeterli yardım sağlanamadığı için Gazze sahiline liman inşa ettiklerini savunmuştu.

Gazze’de can kaybı 31 bin 184’e yükseldi

İsrail ordusunun, halkı aç ve susuz bırakıp yardımların ulaşmasını engelleyerek insani felakete yol açtığı Gazze Şeridi’ne 7 Ekim 2023’ten bu yana düzenlediği saldırılarda can kaybı son 24 saatte 72 artarak 31 bin 184’e yükseldi. Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’ne 158 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verdi. İsrail güçlerinin son 24 saatte Gazze Şeridi’nde 72 Filistinliyi daha öldürdüğünü kaydeden Kudra, Gazze’de hayatını kaybedenlerin sayısının 31 bin 184’e yükseldiğini aktardı.

Kudra, son saldırılarda İsrail güçlerinin 129 Filistinliyi daha yaraladığını, Gazze Şeridi’nde toplam yaralı sayısının da 72 bin 889’a ulaştığını bildirdi. İsrail ordusunun öldürdüğü Filistinlilerin yüzde 72’sinin kadın ve çocuk olduğunu vurgulayan Kudra, açlık ve susuzluktan ölenlerin sayısının da 27 olduğuna dikkati çekti. Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kudra, enkaz altında ve yol kenarlarında hala ölülerin bulunduğunu ancak İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığını kaydetti.

İsrailli bakan Güney Kıbrıs'taydı: Gazze'ye yeni insani koridor açılacakİsrailli bakan Güney Kıbrıs’taydı: Gazze’ye yeni insani koridor açılacak

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.