ABD’den İran’a gözdağı: ‘Gökyüzünün Gazabı’ F-22’ler Ortadoğu’da
İsrail'in karadan yardımların geçişini yavaşlatması nedeniyle açlıktan ölüm riskiyle karşı karşıya kalan Filistinliler için havadan atılan yardımlar yine can aldı. Suya düşen yardım paketlerini almaya çalışan 12 kişi boğularak öldü.
İsrail’in en azılı destekçileri ABD ve İngiltere bile Gazze’deki insani krizi görmezden gelemeyecek bir noktaya geldi. İsrail’in 7 Ekim’de başlattığı savaşta şimdiye kadar 32 bini aşkın insan hayatını kaybetti. 23’ü çocuk 27 insan ise açlıktan öldü. Sayı da giderek artıyor. Açlık öylesine büyük bir sorun haline geldi ki El Cezire daha dün “Açlık: ‘Çok acımasız, yavaş bir ölümün’ anatomisi” diye bir yazı kaleme alarak bunu anlatmaya çalıştı.
Açık hava hapishanesi diyebileceğimiz Gazze’ye savaşın dışında, “normal” sayılabilecek zamanlarda bile temel ihtiyaçlar için yardım yapılması gerekiyordu. Bu yardım günde yaklaşık 500 kamyon kadardı. Ama savaş başladığından bu yana Gazze’ye giren kamyonların sayısında Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre yüzde 75 oranında düşüş yaşandı. Sorun daha az yardım gönderilmesi değil, İsrail’in Gazze Şeridi’nden geçecek kamyonları sıkı bir şekilde denetime tabi tutarak süreci yavaşlatıyor. İsrailli yetkililer bunun nedeni olarak BM’nin Filistinli mültecilere yardım ajansı UNRWA’yı gösteriyor.
İsrail birkaç ay öncesinde UNRWA’nın bazı çalışanlarının Hamas’a 7 Ekim saldırılarında yardım ettiğini iddia etmiş, sonrasında da UNRWA’nın Filistinli direniş gruplarına destek veren kişileri işe aldığını savunmuştu. Ancak bu şekilde yazının başında da belirttiğimiz gibi sivil ölümleri yaşanabiliyor. ABD, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler buna karşılık yardımları havadan paraşütle atma yoluna başvurdu ve buna devam ediyorlar da. Bu yardımlar kuşkusuz birilerine ulaşıyor ama bazılarının da ölümüne neden oluyor.
Salı günü yaşanan bir olaya değinelim örneğin. Gazzeli yetkililer Akdeniz’e düşen yardımları almaya çalışan 12 kişinin boğulduğunu açıkladı ve acil ihtiyaç duyulan malzemelerin bölgeye ulaştırılması için son çare olarak başvurulan paraşütlü yardımların durdurularak karadan yardımların artırılmasını istedi.
İnsan hakları grubu EuroMed Rights’ın Gazze’deki araştırmacısı Ahmed Ebu Qamar tanıklarla yaptığı konuşmada pazartesi öğleden sonra insanların yardım paketlerini almak için Gazze’nin kuzeyinde sahilden suya girdiğini öğrenmiş. Suya düşen yardımları almaya çalışanların 12’si boğulmuş, en az biri de paraşüte dolanmış. Olaya tanık olan Ebu Muhammed CNN International’a yüzme bilmeyen birkaç kişinin boğulduğunu belirterek “Rüzgar güçlüydü, tüm paraşütler suya düştü. İnsanlar yemek istiyor ve aç. Hiçbir şey alamadım. Gençler koşuşup yardımları alabiliyor ama bizim şansımız olmuyor. Yardımların uygun yollarla getirilmesini istiyoruz, bu aşağılayıcı yöntemler kabul edilemez” diyor.
Söz konusu yardımları hangi ülkenin attığı henüz bilinmiyor. Ama Pentagon sözcüsü Sabrina Singh salı günkü basın toplantısında pazartesi günü ABD’nin attığı yaklaşık 80 yardım paketinden üçünün paraşüt arızası yaşadığını ve suya düştüğünü açıklamıştı. Singh, boğulma haberlerini teyit edemeyeceklerini söyledi.
Singh’in açıklamasına göre yardımlar kasten suyun üzerine bırakılmış. Bununla paraşütler açılmazsa yaşanabilecek olumsuz durumları azaltmayı amaçladıklarını, rüzgarın yardımları nasıl olsa karaya taşıyacaklarını belirtti.
Boğulan 12 kişi havadan atılan yardımlar nedeniyle ölen ilk kişiler değil. Bu ayın başlarında Gazze’deki yetkililer havadan atılan yardım paketlerinin Gazze Merkez’in üzerine düşmesi sonucu en az beş Filistinlinin öldüğünü, birkaçının da yaralandığını açıklamıştı. Gazze hükümetinin basın ofisi salı günkü açıklamasında başka yerlere bırakılan yardımları almaya çalışırken çıkan izdihamda altı kişinin daha öldüğünü duyurdu.
BM ve diğer yardım kuruluşları zaten aylardır Gazze’ye en güvenli, en ucuz ve en etkili yardım taşıma yönteminin uçaklar yerine kamyonlar olduğunu bas bas bağırıyor. Bunun için İsrail’e baskı yapılmasını istiyorlar ancak mevcut tabloda ülkeler havadan yardımlara devam ediyor.