Siyasi belirsizliğin ve İsrail tehlikesinin gölgesinde: Esad’ın düşüşü sonrası ilk cuma namazı Emevi Cami’de kılındı
Türkiye, Suriye, İran ve Rusya savunma bakanları ve istihbaratları düzeyinde bugün Moskova'da bir araya gelecek. Bugünkü görüşme, savunma bakanları düzeyinde aralık ayında yapılan toplantıdan beri savunma bakanları ve istihbarat şefleri düzeyindeki ikinci görüşme olacak.
Türkiye, Rusya ve Suriye savunma bakanları ve istihbarat şefleri düzeyinde 28 Aralık’ta bir araya geldi. Savunma Bakanı Hulusi Akar, aralıktaki üçlü görüşmede karşılıklı görüş alışverişinde bulunulduğunu ve bu görüşmelerin devam etmesi yönünde mutabakata varıldığını aktardı.
Bunun akabinde bu ayın başlarında dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde bu sefer İran’ın da katılımıyla dörtlü zirve yapıldı. Martta yapılması planlanan dörtlü zirve, ‘bazı ülkelerin hazır olmaması’ gerekçe gösterilerek nisan ayına ertelenmişti.
Zirve sırasında açıklamalarda bulunan Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Eymen Susan, ‘sınırlara saygı duyulması’ mesajını yineleyerek, uzlaşmanın ancak Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki askerlerini tamamen çekmesi halinde mümkün olacağını vurgulamıştı.
Akar, yaptığı yeni bir açıklamayla bugün Moskova’da İran’ın da katılımıyla savunma bakanları ve istihbarat şefleri düzeyinde ikinci bir görüşmenin yapılacağını duyurdu. Akar, Türkiye’nin terörle mücadelede kararlı olduğunu söylemekle birlikte ilave göçü arzu etmediklerini ancak Türkiye’deki Suriyelilerin evlerine gönüllü, güvenli ve saygın bir şekilde dönmelerinin sağlanacağını belirtti.
Gazeteci Fehim Taştekin, bugün yapılacak görüşmeleri değerlendirirken Türkiye’nin masadaki gündeminin Suriye’deki özerk yönetimin dağıtılmasını oluşturduğunu söylüyor. Burada bir uzlaşma çıkarsa özerk yönetimin işi zorlaşacak. Taştekin, “Erdoğan bu masayla ilişkili olmasa da ‘Türkiye’nin 30 km derinliğinde güvenli bir kuşak oluşturacak. Bu alanda Türkiye operasyon yapma yetkisini elinde tutacak’ diye söyleyegeldi” dedi.
Bununla birlikte Esad yönetimi şimdiye kadar yaptığı bütün açıklamalarda Türkiye’nin Suriye topraklarından tamamen çıkmasını istiyor. Rusya ve İran da yine Erdoğan’ın bu görüşüne katılmıyor. Taştekin’in konuya ilişkin değerlendirmelerini buradan izleyebilirsiniz.
Öte yandan Mevlüt Çavuşoğlu, gazeteci Candaş Tolga Işık’ın TV100’deki programında yaptığı açıklamalarda Erdoğan’ın Esad ile görüşüp görüşmeyeceği konusuna, “Mayıs ayı içinde tarih önerileri oldu, seçime çok yakın. Mayısın başında bir teklif gelmişti. İran Cumhurbaşkanı, Suriye’ye gideceği için olmadı. Şimdi bir tarih üzerinde çalışıyorlar” yanıtını verdi.
Türkiye’de kayıtlı 3.9 milyon Suriyeli olduğunu belirten Çavuşoğlu, söz konusu Suriyelilerin geri gönderilirken Birleşmiş Milletler ile işbirliği içerisinde gönderilmesi gerektiğini söyledi. Suriyelilerin gönderilmesi konusunda Esad ile görüşmenin de gerekli olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, “Biz Suriyeli göçmenleri göndermek istiyorsak Esad’la angajmana girmek faydalıdır. Terörle daha etkin bir mücadele sürdürmek istiyorsak bu angajman önemlidir” dedi.
Çavuşoğlu, “Biz buralardan çekilirsek bu boşlukları terör örgütleri dolduracak. Ulusal güvenliğimiz her şeyden önemli, burada bedelleri kendi topraklarımız güvende olsun diye ödüyoruz. Suriye’nin topraklarında gözümüz yok” diyerek, Suriye’de kalma konusunda geri adım atılmayacağına işaret etti.