Lavrov, Fransa’nın ‘Ukrayna’ya asker gönderme’ önerisine güldü geçti

Fransa'nın Ukrayna'ya asker gönderme önerisine bir cevap da Antalya'dan geldi. Antalya Diplomasi Forumu'na katılan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Fransa'nın bu önerisi sorulduğunda alaya aldığını belli ederek gülüp geçti.

Dünya 1 Mart 2024
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Antalya'da diplomasi Forumu'nda. Fotoğraf: AA

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Antalya Diplomasi Forumu için Türkiye’ye geldi. Antalya Diplomasi Forumu 2024’te Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’la görüşen Lavrov, ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Lavrov’a yöneltilen soruların odağında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Ukrayna’ya asker göndermenin “ihtimal dışı” bırakılmaması gerektiğine ilişkin açıklamaları vardı. Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Ukrayna’ya asker gönderme açıklaması hakkındaki görüşü sorulan Lavrov, soruyu gülerek geçiştirdi. AA’nın aktardığına göre Lavrov, gündeme ilişkin diğer soruları da yanıtsız bıraktı.

Fransa’nın ev sahipliğinde 26 Şubat’ta düzenlenen Ukrayna’ya destek konulu konferansın kapanışında konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Rusya’nın bu savaşı kazanmaması için ne gerekiyorsa yapacağız” demişti. Bu amaca ulaşmak için “her şeyin mümkün olduğu” mesajını veren Macron, Ukrayna’ya asker göndermenin “ihtimal dışı” bırakılmaması gerektiğini belirtmişti. Macron’un bu önerisi Avrupa’da çatlak seslerin duyulmasına neden olurken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de nükleer kartını masaya sürmesine neden olmuştu.

Macron’un önerisi Avrupa’da da kaos yaratmıştı

Fransa’nın hafta başında masaya sürdüğü “Ukrayna’ya asker gönderme” olasılığı Avrupa’da kaos yarattı. Almanya asker bir yana füzeye bile karşı çıktığını ifade etmiş Macron’a tek destek Hollanda’dan gelmişti. Fransa Cumhurbaşkanının bu çıkışına; Almanya, İsveç, Macaristan, Polonya ve NATO’dan Ukrayna’ya asker göndermek gibi bir planları olmadığı cevabı gelmişti.

En büyük tepki Almanya’dan

Fransa’nın bu önerisine en büyük tepki de Almanya’dan gelmişti. NATO içinde savunma bütçesini yüzde iki oranında tutturmakta en çok zorlanan ülkelerden biri olan Almanya’yı en çok geren şeylerden biri Fransa’nın “lider edasıyla” Avrupa Birliği adına konuşması oldu. Ama her iki dünya savaşından da mağlubiyetle ayrılan Almanya bir kez daha savaşa girme düşüncesine tabii ki uzak. Almanya Şansölyesi Olaf Scholz çarşamba günkü açıklamasında Ukrayna’ya asker göndermenin ihtimal dışı olduğunu söyleyerek NATO’nun Rusya’ya karşı savaşta taraf olmayacağının altını çizmişti. Sosyal medya hesabında paylaşım yapan Scholz “Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaşın Rusya ve NATO arasında bir savaşa dönüşmesini istemiyoruz. Bu aynı zamanda Almanya’nın savaşa katılmayacağı anlamına geliyor! Açık konuşmak gerekirse Alman Şansölyesi olarak Ukrayna’ya silahlı kuvvetlerimizden asker göndermeyeceğiz. Ordumuz buna güvenebilir” denmişti.

İsveç Fransa’nın talebini göz ardı etmişti

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson da ülkesinin Ukrayna’ya asker gönderme gibi bir planı olmadığını, bunun NATO’da ele alınan bir konu olmadığını da belirtmişti. İsveç’in devlet kanalı SVT’ye konuşan Kristersson “Ukrayna’ya farklı yollarla modern ekipman gönderme çabası içindeyiz” dedi ve Ukrayna’dan da şu anda bu yönde bir talep olmadığını belirtti. Böylelikle Macron ve Attal’ın “hiçbir şeyin göz ardı edilemeyeceği” önerisi Kristersson tarafından kati şekilde “göz ardı edilmiş oldu.” Sadece İsveç değil, Çek Cumhuriyeti ve Polonya da Fransa’nın açıklamalarına soğuk yaklaştı.

Fransızlar da karşı

Fransızların da savaşa asker yollamaya sıcak bakmadığı bir kamuoyu yoklamasıyla gözler önüne serilmişti. Anket şirketi CSA Europe 1, CNews ve Le journal de Dimanche medya grupları için yaptığı anket çalışmasında katılımcıların yüzde 76’sının Ukrayna’ya askeri birlik gönderilmesine karşı olduğunu, yüzde 23’ünün ise asker göndermeyi desteklediğini ortaya çıkarmıştı.

Putin’den nükleer kartı

Avrupa’yı karıştıran Fransa’nın bu önerisine Kremlin’den ilk tepki gelmiş Putin ise sessizliğini korumuştu. Rus lider sonrasında ülkesinin elitlerine yaptığı yıllık konuşma sırasında Macron’a cevap vermişti. Putin Rusya’nın Avrupa’ya saldırma niyeti taşıdığı yönündeki iddiaları “saçmalık” olarak nitelendirmiş ama ülkesinin nükleer silah caydırıcılığının hâlâ geçerli olduğunu da sözlerine eklemişti. Putin “Bizim de silahlarımız olduğunun farkında olmalılar. Kendi topraklarında onları haklayabileceğimiz silahlar. Tabii bunlar çok tehlikeli şeyler çünkü gerçekten nükleer silah kullanımını tetikleyebilir. Bunu anlamıyorlar mı?” demişti.

Rus lider sözlerinde “Bizim topraklarımızı vurmaya ve ellerindeki olabilecek en güçlü kuvvetleri kullanmaya hazırlanıyorlar. Ama topraklarımızı işgal etmeye çalışanların kaderini gayet iyi hatırlıyoruz, tabii onların kaderleri bizimkinden çok daha trajik olacak” ifadelerine de yer vermişti.

Rus lider Ukrayna savaşı başlayalı beri birçok kez nükleer silahları gündeme getirdi. Rusya geçen yıl komşusu Belarus’a taktik nükleer silah konuşlandırdı. Ayrıca bu ay ABD’nin Cumhuriyetçi siyasetçilerinden Mike Turner ellerindeki istihbaratın Rusya’nın yörüngeye nükleer silah yerleştirmeyi planladığını gösterdiğini söyledi.

'Ukrayna'ya silah gönderme' krizi: Putin nükleer kartını masaya sürdü, Almanya füzeye bile razı değil‘Ukrayna’ya silah gönderme’ krizi: Putin nükleer kartını masaya sürdü, Almanya füzeye bile razı değil

Avrupalı liderler Ukrayna'ya birlik göndermeyi ciddi ciddi görüşürken Kremlin savaş kartını anında çektiAvrupalı liderler Ukrayna’ya birlik göndermeyi ciddi ciddi görüşürken Kremlin savaş kartını anında çekti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.