Lavrov ve Fidan teması: Suriye’deki durum da konuşuldu

Bakan Fidan, ASEAN 57'inci Dışişleri Bakanları Toplantısı için Laos'un başkenti Viyentiyan'da, Rus mevkidaşı Lavrov ile görüştü. Esad'ın Kremlin ziyaretinden hemen sonra gerçekleşen temaslarda Suriye'deki durumun da konuşulduğu belirtildi.

Dünya 26 Temmuz 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov. Fotoğraf: AA

Türkiye ve Suriye arasındaki normalleşme gündemi yeniden zirve yapmışken Kremlin’deki temas dikkat çekmişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad Moskova’da görüşmüştü. Bu görüşmenin hemen ardından ASEAN 57. Dışişleri Bakanları Toplantısı nedeniyle Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov bir görüşme gerçekleştirdi.

‘Suriye’deki durum da konuşuldu’

Lavrov ve Fidan Laos’un başkenti Viyentiyan’da bir araya geldi. AA’nın diplomatik kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Fidan ve Lavrov ikili ilişkiler, ekonomik konular ve enerji alanında işbirliği ele alındı. İki mevkidaş görüşmede ayrıca Ukrayna’daki savaş, Gazze’deki gelişmeler, Suriye’deki durum ve diğer bölgesel meseleleri değerlendirdi.

Dün Esad Kremlin’deydi

Bakan Fidan’ın temasları, ASEAN 57. Dışişleri Bakanları Toplantısı marjında gerçekleşse de dünkü Esad ziyaretinin konuşulup konuşulmadığı da merak uyandırdı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin çarşamba günü Kremlin’de Suriyeli mevkidaşı Beşar Esad’ı ağırlamıştı. İkilinin görüşmesi Türkiye-Suriye normalleşmesinin son iki ayda sıkça gündeme gelmesi üstüne gerçekleşmişti. Putin görüşme sırasında Esad’a “Maalesef bölgedeki durum kötüye gidiyor ve bu Suriye’yi de doğrudan ilgilendiriyor” demişti.

Esad ve Putin basın toplantısı düzenlemedi ama onların yerine Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov konuşmuştu. Gazetecilerin merak ettiği konular Erdoğan ve Esad’ın görüşme ihtimalinin konuşulup konuşulmadığıydı. Peskov, görüşmede Suriye ve çevresinin görüşüldüğünü söyleyerek “Dolayısıyla sizin sözünü ettiğiniz konuların birçoğu da konuşuldu. Ama tüm söyleyebileceğim bu kadar” yanıtını vermişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da geçtiğimiz haftalarda Rusya’nın tarafları teşvik ettiğine dair bir açıklama yapmıştı. Türkiye ile Suriye arasında normalleşmenin, Suriye’de kapsamlı bir çözüme ulaşılması ve bölgesel güvenliğin artırılması açısından hayati önem taşıdığını belirten Zaharova, “Ortaklarımızı mümkün olan her şekilde temasları sürdürmeye teşvik ediyoruz” demişti.

Zaharova, “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dahil Türkiye’den (Suriye ile ilişkilerin normalleşmesi) buna hazır olunduğuna dair son dönemde sinyaller geliyor. Bu eğilimi memnuniyetle karşılıyoruz ve her iki taraftan da bu yönde pratik adımlar atılacağına güveniyoruz” diye konuşmuştu.

Normalleşme konuşulurken... Putin ve Esad bir araya geldiNormalleşme konuşulurken… Putin ve Esad bir araya geldi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.