Macaristan, İsveç’in NATO oylamasını erteledi

Macaristan'da muhalefet tarafından İsveç'in NATO'ya katılımını onaylamak için başlatılan özel parlamento oturumunda yeterli çoğunluk sağlanamadı. Olağanüstü meclis toplantısını protesto eden iktidar partisi vekillerinin katılmaması nedeniyle oylama ertelendi.

Dünya 2 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Macaristan’da muhalefetin İsveç’in NATO’ya katılımını onaylamak için başlatılan özel parlamento oturumunda yeterlik çoğunluk sağlanamadığından oturum ve oylama ertelendi. 

Ülke basınındaki haberlere göre muhalefet partileri milletvekillerinin İsveç’in NATO’ya katılımını onaylamak üzere düzenledikleri olağanüstü meclis toplantısını protesto eden iktidar partisi milletvekilleri oturuma katılmadı. Mecliste 3’te 2 çoğunluğa sahip olan iktidar partisi üyelerinin toplantıya gelmemesi üzerine İsveç’in NATO’ya katılımının onaylanmasına ilişkin oylama ertelendi.

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, 11 Temmuz’da, İsveç’in NATO üyeliğini onaylamalarının halihazırda sadece teknik bir konu olduğunu belirtmişti. Macaristan, 28 Haziran’da, İsveç’in NATO üyeliğine onay oturumunun sonbahara ertelendiğini bildirmişti.

Türkiye’nin İsveç kararı bekleniyordu

Türkiye, İsveç ve NATO’nun Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta 11-12 Temmuz’da düzenlenen NATO Zirvesi’ndeki üçlü görüşmesi sonrası yapılan açıklamada, Türkiye’nin, İsveç’in NATO’ya Katılım Protokolü’nü TBMM’ye sevk edeceği, İsveç’in de Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik sürecinin canlandırılması konusundaki çabaları destekleyeceği bildirilmişti. Finlandiya, 4 Nisan’da NATO’nun 31’inci üyesi olurken, İsveç’in üyeliği için Türkiye ve Macaristan henüz onay vermemişti.

Macar Bakan Szijjarto, 5 Temmuz’da yaptığı açıklamada, Ankara ile sürekli temasta olacaklarını kaydederek, Türkiye’nin, İsveç’in İttifak’a üyeliğine dair tutumunun değişmesi durumunda, Macaristan’ın hiçbir ülkenin NATO üyeliğine engel olmayacağının altını çizmişti. Szijjarto 14 Haziran’da, Macar hükümetinin İsveç’in NATO’ya üyeliğini desteklediğini, ancak son kararın Stockholm hükümetinin ülkesine yaptığı hakaretleri de dikkate alarak parlamentoya ait olduğunu belirtmişti. Sürekli olarak İsveçli siyasetçilerin eleştirilerine, suçlamalarına ve iddialarına maruz kaldıklarını kaydeden Szijjarto, İsveç’in Macaristan hakkında demokrasiye sahip olmadığı ve diktatörlük olacağı suçlamalarını yönelttiğini anımsatmıştı. Peter Szijjarto, bu tür eleştirilerin, İsveç’in NATO üyeliğini onaylamamaları için geçerli bir sebep olduğunu dile getirmişti.

İsveç Başbakanı: Kur’an-ı Kerim’e yönelik provokasyonlar güvenlik sorununa dönüştü

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Kur’an-ı Kerim’e yönelik provokasyonların yarattığı sorunların çözümü için hükümet olarak çalıştıklarını açıkladı.  ü

Kristersson, Adalet Bakanı Gunnar Strömmer ile son haftalarda yaşanan Kur’an-ı Kerim provokasyonlarıyla ortaya çıkan güvenlik açığı ve toplumu korumaya yönelik atılacak adımlar hakkında basın toplantısı düzenlerken,” Bu durum ve NATO üyeliğimizi engellemek için aleyhimizde yapılanlar, yanı sıra Rusya-Ukrayna savaşı güvenliğimizi ciddi şekilde etkiliyor. Bu ciddi güvenlik sorunlarının önlenmesi için hükümet çalışıyor, bu doğrultuda iç sınır kontrollerini devreye sokabiliriz” dedi.

İsveç’in kötüleşen güvenlik durumuna dikkat çeken Adalet Bakanı Gunnar Strömmer de iç sınır kontrollerinin yarın başlayabileceğini belirterek “İç sınır kontrolleri polisin çalışmalarını güçlendirir, güvenliği tehdit eden yolcuların tespitinde yarar sağlayabilir. Amaç, iç güvenliğe yönelik tehditleri önlemek” dedi.

Strömmer öte yandan nefret suçlarının kapsamını, kutsal kitaplara yönelik yasağı içerecek şekilde değiştirmeyi planlamadıklarını, bunun yerine Kamu Düzeni Yasası’nın, kutsal kitapların yakılmasının önlenmesi için hem polise hem de hükümete daha fazla yetki verecek şekilde nasıl değiştirilebileceğini incelemeyi düşündüklerini kaydetti.

3 talep geri çekildi

Kristersson ve Strömmer’in basın toplantısı ile eş zamanlı olarak İsveç’te Kur’an-ı Kerim yakma provokasyonlarıyla tanınan Irak asıllı Salwan Momika, hafta içi Stockholm’de 3 bölgede Kur’an-ı Kerim yakmak için polisten istediği izin taleplerini geri çekti.

İsveç ve Danimarka, Kuran yakma eylemlerinin önüne geçmek için 'yasal çare' arayışındaİsveç ve Danimarka, Kuran yakma eylemlerinin önüne geçmek için ‘yasal çare’ arayışında

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.