Savaşta tepki bu sefer teknoloji girişimcisi Cosgrave ile çevreci Greta’ya
İsrail'in Gazze işgali devam ederken Maldivler, İsraillilerin ülkeye girişini yasaklayacak adımları konuşuyor.
Hamas’ın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı Operasyonu’nda 1200 İsraillinin öldürülmesi ve 250 İsraillinin de esir alınması ardından başlayan savaş devam ediyor. İsrail’in Hamas’a misilleme olarak başlattığı saldırıların topyekûn Gazze işgaline dönmesinin ardından 36 bin 439 Filistinli katledildi, 82 bin 627’si yaralandı. Taş üstünde taş kalmayan Gazze’de yaralılar da tedavi göremedikleri için ölümle burun buruna. Ölü sayısının da açıklananın çok üstünde olduğu tahmin ediliyor. Yetkililer enkazların altında çok sayıda kişinin cansız bedeni olduğuna dikkat çekiyor. İsrail saldırıları sırasında kaybolan Filistinli sayısı da 11 bin olarak tahmin ediliyor.
İsrail’in “Hamas’ı yok etme” amacıyla giriştiği saldırılar resmen bir işgale dönüşünce uluslararası arena da ikiye bölündü. Kimi ülkeler en başından bu yana Filistin’in yanında olduklarını açıklarken bazıları da “İsrail’in kendini savunma hakkı olduğunu” savundu. En başından bu yana Filistin’in yanında olduğunu açıklayan Maldivler İsrail’e karşı somut bir adım attı. Maldivler’de hükümet İsrail pasaportu bulunan kişilerin ülkeye girişini yasaklamak için yasa değişikliğine gitme kararı aldı.
Maldivler Devlet Başkanlığı Ofisinden yapılan açıklamaya göre bakanlar kurulu İsrail pasaportu sahiplerinin Maldivler’e girişini engellemek için yasa değişikliği yapmaya karar verdi. Yasa değişikliğinin takibi ve denetlenmesi amacıyla alt komite kurulması da planlanıyor. Maldivler Devlet Başkanı Muhammed Muizzu ise Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) ile bağış kampanyası başlatmaya ve bu konuda özel temsilci atamaya karar verdi. Muizzu ayrıca Filistin’e destek amacıyla ülke çapında “Maldivliler Filistin ile Dayanışma İçinde” adı altında miting düzenlemeye hazırlanıyor.
İsrail de Maldivlerin bu kararının ardından harekete geçti. İsrail Dışişleri Bakanlığı takımadalara seyahat edilmemesi konusunda vatandaşlarını uyardı ve oradaki vatandaşlarına da ülkeyi terk etmelerini telkin etti. İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada “Halihazırda ülkede bulunan İsrail vatandaşlarının ülkeyi terk etmeyi düşünmeleri tavsiye edilir, zira herhangi bir nedenle sıkıntıya düşmeleri halinde yardımcı olmamız zor olacaktır” dendi.
Maldivler’deki muhalefet partileri ve hükümet müttefikleri Gazze savaşına karşı bir protesto işareti olarak İsraillilerin ülkeye girişinin yasaklanması için Muizzu’ya baskı yapıyor. Başkanlık ofisinden pazar günü yapılan açıklamada kabinenin İsrail pasaportu sahiplerinin ülkeye girişini engellemek için yasaları değiştirmeye ve süreci denetlemek üzere bir alt komite kurmaya karar verdiği belirtildi. Muizzu “Maldivliler Filistin’le Dayanışma İçinde” adlı ulusal bir bağış toplama kampanyası başlatıldığını da duyurdu.
Maldivler daha önce 1990’ların başında İsrailli turistlere uyguladığı yasağı kaldırmış ve 2010 yılında ilişkileri yeniden tesis etmek üzere harekete geçmişti. Ancak normalleşme girişimleri, dönemin devlet başkanı Muhammed Nasheed’in Şubat 2012’de devrilmesinin ardından sekteye uğradı. Maldivler, gözlerden uzak plajları, sığ turkuaz lagünleri ile bilinen, stratejik olarak konumlanmış binden fazla mercan adacığından oluşan küçük bir İslam cumhuriyeti. Resmi verilere göre Maldivler’i ziyaret eden İsraillilerin sayısı bu yılın ilk dört ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 88 azalarak 528’e düştü. 2023’te Maldivler’i ziyaret eden yaklaşık 11 bin İsrailli toplam turist oranının yüzde 0,6’sını oluşturuyordu.