Erdoğan: İsrail Hamas’ı yenerse eninde sonunda gözünü Anadolu’ya dikecek
İsrail'in ikinci bir cephede savaşmasına gerek olup olmayacağı konusundaki tartışmalar sürerken, Lübnan Hizbullahı lideri Nasrallah, Hamas ve İslami Cihad liderleriyle görüştü. Bu görüşmeden kısa bir süre sonra ise İsrail, Halep Havaalanı'nı vurdu.
Lübnan Hizbullahı’nın lideri Hasan Nasrallah, Beyrut’ta üst düzey Hamas ve İslami Cihad yetkilileriyle görüştü. Görüşmenin ardından yapılan kısa açıklamada Nasrallah’ın Hams lideri Salih El Aruri ile İslami Cihad lideri Ziyad el Nakla ile Ortadoğu’daki bu ‘hassas aşamada’ atması gereken yeni adımlar konusunda anlaştığı belirtildi.
Lübnan devlet medyasından duyurulan açıklamada bu grupların amaçlarının ‘Gazze ve Fİlistin’deki direniş için gerçek bir zafer elde etmek’ ve İsrail’in ‘Gazze ve Batı Şeria’daki mazlum ve kararlı halka yönelik hain ve acımasız saldırısını durdurmak’ olduğu belirtildi. Ancak görüşme hakkında başka bir detaya yer verilmedi.
Görüşme, İsrail ile Filistinli direniş grupları arasındaki savaşın üçüncü haftasında gerçekleşti. Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği ve 1400 İsraillinin hayatını kaybettiği saldırının tetiklediği savaşta şimdiye kadar Gazze’de 5700’den fazla Filistinli hayatını kaybetti.
Gazze’deki ölü sayısı artarken, Lübnan Hizbullahı ile İsrail arasında Lübnan-İsrail sınırında tansiyon yükseliyor. İki ülke arasında şimdilik karşılıklı ateşler bir avuç sınır kasabası ile sınırlı. Lübnan ordusu ile BM barış gücü savaşta ikinci bir cephe açılmasın diye sınıra çok sayıda asker gönderdi. Ne var ki her iki taraf da bu karşılıklı atışlarda kayıplar yaşadıklarını söylüyor.
İsrailli yetkililer, Hizbullah’ın Lübnan’dan sınır ötesi bir saldırı düzenlemesi halinde geri kalmayacaklarını söylüyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, pazar günü Lübnan sınırındaki İsrail birliklerini ziyaret ederken yaptığı açıklamada, “Onu hayal bile edemeyeceği bir güçle felç edeceğiz ve bunun hem kendisi hem de Lübnan devleti için sonuçları yıkıcı olacak” dedi.
Lübnan’ın nakit sıkıntısı çeken geçici hükümeti, bölgesel ve uluslararası figürler aracılığıyla ülkeyi savaşın dışında tutmak için elinden geleni yapıyor. Hizbullah ve İsrail 2006 yılında bir ay süren ve gergin bir şekilde sonuçlanan savaşa adım atmıştı. İsrail, Hizbullah’ı şimdilik en büyük tehdit olarak görüyor. Zira İsrail ordusunun tahminine göre Hizbullah İsrail’e yöneltilmiş 150 bin roket ve füzeye sahip.
Öte yandan İsrail’in tek korkusu Lübnan değil, ordu İran’ın Suriye üzerinden kendilerine saldırı düzenleyebileceğinden korkuyor. Bu bağlamda caydırıcı olması umuduyla 12 Ekim’de hem Şam hem de Halep havaalanlarını hedef alan roket atışları gerçekleştirdi. İsrail Şam’ı sıkça hedef alsa da Halep Havaalanı’na o kadar sık saldırmıyor. Bu da dikkat çeken bir unsur olmuştu.
Bu üç grubun liderleri görüşürken Suriye’nin Halep kentinde bulunan uluslararası havaalanına İsrail tarafından hava saldırısı düzenlendi. Resmi haber ajansı SANA’nın aktardığına göre havalimanının pisti hasar görürken havaalanı da hizmet dışı kaldı. Saldırıda herhangi bir can kaybından bahsedilmedi. İsrail ise söz konusu saldırıya ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı.
Saldırının doğrulanması halinde İsrail, savaşın başından bu yana Halep’teki havalimanını dördüncü kez hedef almış olacak.
İsrail Hizbullah da dahil olmak üzere Tahran’ın desteklediği gruplara silah sevkiyatını engellemek amacıyla Suriye’nin hükümet kontrolündeki bölgelerinde bulunan havaalanlarını ve limanları hedef alıyor.