NATO artık 32 üyeli: İsveç bayrağı Brüksel’de göndere çekildi

NATO'nun 32. üyesi olan İsveç'in bayrağı Brüksel'deki ittifak karargâhında düzenlenen törenle göndere çekildi. Töreni NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Kristersson canlı izledi.

Dünya 12 Mart 2024
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
İsveç’in NATO'ya katılımı münasebetiyle Brüksel'deki NATO Karargahında bayrak çekme töreni düzenlendi. ( Dursun Aydemir - Anadolu Ajansı )

İsveç’in 20 ayı aşan NATO üyeliği mücadelesi Brüksel’de düzenlenen bayrak çekme töreniyle nihayete erdi. Belçika’nın başkenti Brüksel’de NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’un öncülük ettiği bayrak çekme töreni Stockholm’ün çetrefilli üyelik serüveninin son aşaması oldu.

Törende İsveç bayrağı 2022’nin Şubat ayında başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı’ndan iki yıl sonra ülkenin askeri ittifaka girişini simgelemek üzere Brüksel’deki NATO karargâhında göndere çekildi. Kristersson ve Stoltenberg karargâhta iki askerin sarı bir haçla süslenmiş mavi İsveç bayrağını yükselttiği anları canlı izledi.

Kristersson: Beklentimiz yüksek

Yağmur altında düzenlenen bayrak çekme töreni öncesinde Kristersson beklentilerinin “yüksek” olduğunu söyledi. “Biz sizi seçtik, siz de bizi seçtiniz. Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için” diyen Başbakan ülkesinin “mağrur” bir üye olduğunu söyledi ve NATO’nun kurucu Washington Antlaşması’nda yer alan değerleri koruyacağına dair söz verdi.

Kristersson “Bölgemizdeki güvenlik durumu İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana hiç bu kadar ciddi olmamıştı ve Rusya öngörülebilir bir gelecekte Avrupa-Atlantik güvenliği için bir tehdit olmaya devam edecek” dedi.

Stoltenberg: Putin başarısız oldu, Ukrayna NATO’ya daha yakın

Stoltenberg ise İsveç’in ittifakın 32. üyesi olmasının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ittifakı zayıflatmaya yönelik Ukrayna Savaşı stratejisinde “başarısız” olduğunu gösterdiğini söyledi.

“Başkan Putin iki yıl önce geniş çaplı işgalini başlattığında daha az NATO ve komşuları üzerinde daha fazla kontrol istiyordu. Ukrayna’yı egemen bir devlet olarak yok etmek istedi ama başaramadı” diyen Stoltenberg Kiev’in NATO’ya “her zamankinden daha yakın” olduğunu da sözlerine ekledi.

Finlandiya Nisan 2023’te NATO’ya katılırken İsveç’in NATO’ya katılımı Türkiye ve Macaristan’ın tüm üyelerin oybirliğiyle desteğini gerektiren süreci geciktirmesi nedeniyle iki yıla yakın bir zaman aldı. TBMM resmi onayını ocak ayında Macaristan ise geçen hafta verdi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken perşembe günü yaptığı açıklamada üyeliği “İsveç, ittifakımız ve transatlantik için tarihi bir an” olarak nitelendirdi.

İsveç’in katılım belgelerini Washington’da teslim alan Blinken “Sabırla bekleyenler iyi şeylere kavuşur” dedi.

NATO üyeleri Rus güçlerine karşı mücadelesinde Ukrayna’ya askeri ve mali destek verdiler ancak ABD’nin siyasi iradesi bu süreçte oldukça kırılgan bir hâl alıyor ve Avrupa ülkeleri Ukrayna’nın mühimmat ihtiyacını karşılamakta zorlanıyor.

İsveç ise bugün nihayete eren üyeliğiyle ittifaka iyi eğitimli ve donanımlı silahlı kuvvetler getiriyor. Ayrıca NATO kuvvetlerine son teknoloji denizaltılar ve yerli üretim Gripen savaş uçaklarından oluşan büyük bir filo ekliyor ve Atlantik ile Baltık arasında çok önemli bir bağlantı oluşturuyor.

İsveç kendini sağlama aldı peki ya NATO: 10 soruda ittifak ne kazandı?İsveç kendini sağlama aldı peki ya NATO: 10 soruda ittifak ne kazandı?

Tarafsızlık döneminin sonu: İsveç sonunda resmen NATO üyesiTarafsızlık döneminin sonu: İsveç sonunda resmen NATO üyesi

İsveç'in üyeliği NATO ve Rusya için ne anlam taşıyor?İsveç’in üyeliği NATO ve Rusya için ne anlam taşıyor?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.