Kosova, Sırbistan lehine tezahürat yapan Romanya’yı UEFA’ya şikayet edecek
Eylül ayında tırmanan Kosova-Sırbistan geriliminin ardından NATO sınıra fazladan birlik gönderme kararı aldı.
Kosova-Sırbistan sınırında gerilim tırmanıyor. İki ülke arasındaki şiddet olayları son aylarda artış gösterince NATO Barış Gücü (KFOR) sınıra daha çok asker gönderme kararı aldı. Bu kapsamda oraya giden yeni İngiliz ve Romanya birlikleri sınırda devriye geziyor. KFOR’un sınırdaki birlikleri güçlendirme kararı 24 Eylül’de Sırp askerlerinin Kosova’da bir manastırı basmasının ve etrafındaki Banjska köyünü savaş alanına çevirmesinin ardından alınmıştı. Bir polisin öldüğü çatışma Kosova’nın Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan ettiği 2008 yılından beri yaşanan en önemli şiddet olaylarındandı.
Kanlı olayın ardından KFOR sınıra 1.000 yeni birlik gönderme kararı aldı. Böylelikle bölgede bulunan 27 farklı ülkeden NATO askerlerinin sayısı 4500’e yükseldi. Bölgeye yeni gelen İngiliz askerleri yeni bir silahlı çatışma yaşanmaması için sınırda devriye geziyor.
Reuters haber ajansına konuşan İngiliz general Joss Gaddie “Şu anda burada herhangi bir yasa dışı veya şüpheli faaliyet hakkında istihbarat toplamak ve daha sonra KFOR’a ve daha üst makamlara geri bildirim yapmak için rutin bir devriye görevindeyiz” dedi.
12 Haziran 1999’da Kosova’da göreve başlayan KFOR komutası her sene NATO üyesi ülkeler arasında değişiyor. Son olarak komutayı İtalya’dan devralan Türkiye 10 Ekim’den bu yana operasyonu yönetiyor.
Kuruluşundan itibaren KFOR’a katkılarının sürdürdüğünü belirten askeri kaynaklar “Türkiye halihazırda ilave operatif ihtiyat birliklerimizle KFOR misyonuna destek sağlayan ana ülkelerden biri” demişti. Türkiye’nin kültürel ve tarihi bağları bulunduğunu hatırlatan Millî Savunma Bakanlığı Kosova’nın bağımsızlığını tanıdığına ve destek kapsamında oluşturulan uluslararası mekanizmalara aktif katıldığına vurgu yapmış, KFOR’un oynadığı kritik rol ile mevcudiyetinin Kosova için gereklilik olduğunu vurgulamıştı.
Etnik kökeni Arnavut olanların çoğunlukta olduğu Kosova bir gerilla ayaklanması ve 1999’daki NATO müdahalesi ardından 2008 yılında bağımsızlık ilan edip Sırbistan’dan ayrılmıştı.
Kosova nüfusunun yaklaşık yüzde beşi etnik Sırplardan oluşuyor ve bunların yarısı kuzeyde yaşıyor. Sırp azınlık Kosova’nın bağımsızlığını tanımayı reddediyor ve Belgrad’ı başkent olarak görüyor. Sırp milliyetçisi grup Kosova polisi ve uluslararası barış güçleriyle sık sık çatışmaya giriyor.