Yunanistan’ın ölüme terk ettiği bottaki göçmenleri Türk askeri kurtardı
Yunanistan'da başkent Atina yakınlarındaki Lavrion göçmen kampı dün sabah polis operasyonuyla boşaltıldı. Türkiye'nin 1990'lı yıllarda 'PKK'lıların kampı' olarak tanımladığı kampın NATO zirvesinden bir hafta önce boşaltılması, 'ilişkileri iyileştirme adımı' olarak yorumlanıyor.
Yunanistan’da Atina’nın 70 kilometre güneydoğusunda kalan Lavrion kampına dün sabah polis baskını yapıldı. 19’u çocuk, sekizi kadın ve 26’sı erkek olmak üzere 53 kişi, Göç ve İltica Bakanlığı’na bağlı diğer göçmen kamplarına dağıtıldı.
BBC Türkçe’de yer alan habere göre, operasyonun herhangi bir sorun çıkmadan tamamlandığını belirten güvenlik yetkilileri yaptıkları açıklamada, ‘söz konusu kamptaki göçmenlerin yaşadığı binanın güvenli olmadığı’ ve amacın ‘bu binada yaşayan göçmenlere daha iyi yaşam şartları sağlamak’ olduğu belirtildi. Bu, kampın ilk boşaltılışı değil.
Lavrion Kampı, faaliyetlerine ilk olarak 1947’de başladı. 76 yıl boyunca Yunanistan’a gelen düzensiz göçmenleri barındıran Lavrion kampı, işleyişine Birleşmiş Milletler’in gözetimi altında devam ediyordu.
12 Eylül 1980 darbesinden sonra Türkiye’den kaçan çoğu sol eğilimli yüzlerce kişiye ev olan kamp, 1990’lı yıllarda ise Türk hükümeti tarafından ‘PKK’lıların kampı’ olarak tanımlansa da Simitis dönemi hariç hiçbir Yunan hükümeti Türkiye’nin ‘PKK’ suçlamalarını kabul etmemişti.
İki komşuyu savaşın eşiğine getiren 1996 Kardak krizinden sonra ise dönemin Başbakanı Kostas Simitis’in talimatıyla boşaltılan kampta, terör örgütü PKK’ya mensup 40’a yakın üyenin sınır dışı edildiği belirtilmişti. O dönemler Yunanistan’ın bu eylemi, Türkiye’ye bir ‘jest’ olarak yorumlanmıştı. Bununla birlikte Lavrion kampı, PKK’lılar başta olmak üzere Türkiye merkezli bazı örgütlerin bayrak ve simgeleriyle donatılmış sokaklarıyla yıllardır medyanın gündemine gelmeye devam ediyordu.
İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı geçen yıl düzenlediği bir basın toplantısında, Yunanistan’daki Lavrion kampına dikkat çekerek, “Komşu ülkeler olarak aramızda sorunlar olabilir; ama Yunanistan’ı bu konuda acilen sorumlu ve ciddi bir devlet gibi davranmaya davet ediyoruz” dedi.
“Bizim PKK ile mücadele edecek ve onu yenecek gücümüz var, bunu da yapıyoruz” diyerek sözlerine devam eden Çataklı, “Ancak Lavrion kampı, gelecekte ‘Yunanistan’ın Kandil’i’ olursa o zaman ortaya çıkacak sorunla kendileri baş edebilirler mi? Bunu iyi düşünsünler” ifadelerini dile getirmişti.
Yunan polisi, geçen nisan yaptığı açıklamada kampın son yıllarda düzensiz göçmenler tarafından ‘işgal edildiğini’ savunarak, buranın kapatılacağını duyurmuştu. Yunan basını ise bu duyurunun ardından yaptığı haberlerde, Yunan hükümetinin böyle bir karar almasının 6 Şubat depremleri sırasında yumuşayan ilişkilerin bir sonucu’ olduğu şeklinde değerlendirmişti. Kampın boşaltılmasının ardından arazinin Lavrion Belediye Başkanlığı’na tahsis edildiği bildirildi.
Yunanistan ile geçen yıl artan gerilim, 6 Şubat depremlerinde Yunanistan’ın yardım girişimleriyle yumuşamış bunun akabinde Yunanistan’ın mevcut Başbakanı Kiryakos Miçotakis, 25 Haziran seçimleri öncesi yaptığı mitinglerde, “Türkiye ile hep gergin olmak zorunda değiliz” demişti.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bir dönem daha başbakan seçilen Miçotakis’i arayarak tebrik etmiş ve bu görüşmede, 11-12 Temmuz tarihlerinde Vilnius’ta düzenlenecek NATO zirvesinde ikili görüşme kararı alınmıştı. Yunan basını, zirveden tam da bir hafta önce hükümetin kampı boşaltmasının ‘tesadüf olamayacağını’ yazıyor.